Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korupcija

Petinu proračuna Rusije ukradu prevaranti i nečasni generali

\'Belgraders wait for Russia\'s Prime Minister Vladimir Putin during his visit to Belgrade March 23, 2011.   REUTERS/Djordje Kojadinovic (SERBIA - Tags: POLITICS)\'
Reuters/Pixsell
25.05.2011.
u 07:37

Prema Transparency Internationalu, Rusija je na 154. mjestu ljestvice percepcije korupcije od 178 zemalja, što joj je najgori rejting od 1995.

Petina se godišnjeg vojnog proračuna Ruske Federacije pronevjeri zbog korumpiranih službenika, nečasnih generala i prevarantskih kooperanata, izjavio je u intervjuu za Rosijskaju Gazetu glavni ruski vojni tužitelj Sergej Nikolajevič Fridinski.

– Svake godine za vojsku se izdvaja sve više, ali uspjesi izostaju, a vojne snage i dalje imaju lošu opremu i oružje – kazao je.

Veliki Izvoznik

Fridinski je u intervjuu detaljno opisivao pojedine slučajeve u kojima su se gubile stotine milijuna rubalja, ali nije navodio iznose ukupnih gubitaka. Reuters je, međutim, naveo da ruski vojni proračun za 2011. iznosi 1,5 bilijuna rubalja, odnosno 53 milijarde dolara, što bi značilo da godišnji gubici kroz krađu i korupciju iznose oko 10 milijardi dolara. Ruska Federacija drugi je najveći izvoznik oružja u svijetu, odmah iza SAD-a. Godine 2001. izvezla je oružja u vrijednosti 3,7 milijardi dolara, što je godinama raslo te je 2010. izvoz oružja donio čak 10 milijardi dolara, od čega su se gotovo dvije trećine odnosile na zrakoplovstvo.

Loš rejting

No uz gubitke zbog korupcije sva se zarada upropasti. Slično prijeti i obećanju premijera Vladimira Putina da će se u sljedećih deset godina potrošiti 20 milijuna rubalja na obnavljanje zastarjelog arsenala, osobito podmornica, nuklearnih projektila i protuzračne obrane. Prema Transparency Internationalu, Rusija je na 154. mjestu ljestvice percepcije korupcije od 178 zemalja, što joj je najgori rejting od 1995. Predsjednik Dmitrij Medvedev stoga je u nekoliko navrata upozoravao na korupciju u obrani, a nakon nekoliko godina neuspješnih napora, ovaj je mjesec najurio nekolicinu direktora državnih poduzeća zbog neispunjavanja ugovora.

Ključne riječi

Komentara 18

IR
irani
08:39 25.05.2011.

Putinov \"novi SSSR\" se sve ,manje razlikuje od starog SSSR

RI
riousa
09:08 25.05.2011.

A sto ste to stavili PUTINOVU sliku do tog naslova. Koliko ja znam njega rusi vole i on je taj koji se bori protiv kriminala. A vi u vecernjaku ne samo ovu pricu znate uparit nego i mnoge druge. Nikad vam se naslov neslaze s slikom. Ili mozda Imate tupave neskolovane novinare.

OB
-obrisani-
10:05 25.05.2011.

25.05.2011. u 09:32h predrag borna je napisao/la: ++++++++++++++ A tko je tebe što pitao,cionistički prirepak ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije