Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupujem hrvatsko

Paška sol: Ta se sol bere od 9. stoljeća, a možda i ranije

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
22.12.2020.
u 15:14

Solana Pag nalazi se na izoliranom terenu udaljenom od teške industrije ili poljoprivredne djelatnosti. Morska voda u tom je dijelu Jadrana iznimno čista i filtrirana jer je dno Paškog zaljeva bogato školjkama koje su prirodni pročistači

Vodari. Tako na Pagu nazivaju radnike koji beru sol. Paška sol sitna je morska sol dobivena iz morske vode Paškog zaljeva. Dobiva se isparavanjem ugušćene morske vode u bazenima za isparavanje, u kojima kristalizacijom nastaju sitni kristali. Koncentriranog je slanog okusa bez gorčine.

Uz sitnu morsku sol zaštita je prošle godine uvedena i za solni cvijet, koji nastaje u početnoj fazi proizvodnje paške soli. Ima veći postotak minerala u svom sastavu, blago je slatkastog okusa, a tekstura mu je hrskava i vrlo krhka. Bijele je do blijedožute boje, kao posljedica veće količine minerala. Specifičnog je okusa i manje je slana u usporedbi s kuhinjskom solju. Kristali su u obliku ljuskica i lako se drobe trljanjem pod prstima.

Foto: Solana Pag

Proizvodi se u manjim količinama jer cijela proizvodnja ovisi o vremenskim uvjetima. Pokrov poznat kao solni cvijet na površini se, naime, zadržava svega nekoliko sati, jer popodnevni ljetni maestral remeti ravnotežu pa solni cvijet pada na dno bazena. Kad je prošle godine objavljeno da su sol i cvijet soli dobili oznake izvornosti na razini EU, u Solani Pag poručili su da su iznimno ponosni te da je zaštita veliko priznanje njima kao proizvođaču i zaposlenicima.

Sol se tu bere od 9. stoljeća, a možda i ranije. Solana Pag nalazi se na izoliranom terenu udaljenom od teške industrije ili poljoprivredne djelatnosti. Morska voda u tom je dijelu Jadrana iznimno čista i filtrirana jer je dno Paškog zaljeva bogato školjkama koje su prirodni pročistači mora. Zato morska voda i ima vrlo niske vrijednosti teških metala, znatno niže od prosječnih vrijednosti za Sredozemno more

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije