Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očuvanje stvorenog

Papa uspostavio Svjetski dan molitve koji će se obilježavati zajedno s pravoslavnima

papa franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
12.08.2015.
u 06:30

Papa govori o brizi za stvoreno, koju hrani bogata duhovna kršćanska baština, pa kršćani žele pridonijeti nadvladavanju ekološke krize koju proživljava čovječanstvo

Papa Franjo ustanovio je Svjetski dan molitve, koji će se obilježavati zajedno s Pravoslavnom crkvom, za skrb o stvorenomu. Svake godine 1. rujna obilježavat će se Dan molitve za očuvanje stvorenoga, a koji, dakle, ima i ekumensko obilježje jer će se slaviti i u Pravoslavnoj crkvi. Franjo je taj Svjetski dan molitve ustanovio u pismu upućenom kardinalu Petru Turksonu, predsjedniku Papinskoga vijeća Pravda i mir, te kardinalu Kurtu Kochu, predsjedniku Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana. Katolici i pravoslavni bit će zajedno u molitvi za očuvanje stvorenoga.

Na početku pisma Papa podsjeća na doprinose njegovoj enciklici „Laudato si“ (Blažen budi) patrijarha Bartolomeja I. i metropolita Ioannisa. Svjetski dan molitve za očuvanje stvorenoga je izravni slijed Franjine enciklike.

Papa govori o brizi za stvoreno, koju hrani bogata duhovna kršćanska baština, pa kršćani žele pridonijeti nadvladavanju ekološke krize koju proživljava čovječanstvo. Papa, citirajući neke odlomke iz enciklike, podsjeća kako „duhovnost nije odvojena od prirode, već živi s njom u zajedništvu“. Franjo ističe kako, u doba kada se kršćani sučeljavaju s identičnim i važnim izazovima, trebaju dati zajedničke odgovore kako bi bili vjerodostojniji i učinkovitiji, te želi da se u obilježavanje toga Dana uključe i druge crkve.

Inače, 1. rujna u Italiji se slavi Dan za očuvanje stvorenoga, koji je Talijanska biskupska konferencija proglasila prije deset godina. Sada je to obilježavanje papa podigao na svjetsku razinu te uključio Pravoslavnu crkvu.

>>Papa Franjo: Rat se dobiva ako ga se ne vodi

>>Papa Franjo: Rastavljene i opet oženjene ne izopćujte

Komentara 4

Avatar deran9
deran9
10:27 12.08.2015.

papa bi trebao znati da pravoslavci nisu kao katolici da slušaju svetu stolicu,pravoslavne crkve su autokefalne i same određuju šta i kako...možda će rumuni ovo prihvatiti..ali srpska i ruska crkva nikad...

DU
Deleted user
11:51 12.08.2015.

katolička crkva(Vatikan) uporno pokušava da se približi pravoslavnoj crkvi(Srpskoj i Ruskoj),kasno je ubačeni ste u satelitski sistem................

PR
princ100000
10:55 13.08.2015.

Nije on ništa uspostavio, 1. rujna je u Pravoslavnoj Crkvi blagdan indikta-početka crkvene godine. Taj dan je još tamo negdje 1980.-ih carigradski pravoslavni patrijarh, zaboravio sam koji, proglasio danom molitve za prirodu i ekologiju u Pravoslavnoj Crkvi. Tako da se papa pridružio postojećoj inicijativi Pravoslavne Crkve, nije uključio pravoslavne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije