Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatikan

Papa Franjo: Rastavljene i opet oženjene ne izopćujte

papa franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
05.08.2015.
u 16:50

Djeca najviše pate u takvim situacijama i, ako gledamo njihovim očima, onda moramo promijeniti držanje, preporučuje papa

Osobe koje su započele novu vezu nakon što im je sakramentalni brak propao nisu izopćene i ne smiju biti tretirane kao takve jer su i one dio Crkve, kazao je papa Franjo jučer na prvoj općoj audijenciji poslije ljetne pauze. Opća audijencija održana je dvorani Pavla VI., a bilo je prisutno oko 7000 ljudi koji su pljeskom pozdravili papine riječi kako rastavljene i ponovno oženjene osobe ne smiju biti tretirane kao da su izopćene iz Crkve. Franjo je kazao kako nastavlja promišljanja o obitelji. Nakon što je govorio o bračnim svađama, danas je govorio o potrebi zauzimanja za “one koji su nakon propalog braka ušli u novu zajednicu“.

– Crkva dobro zna da je takva situacija u kontradikciji s kršćanskim sakramentom, ali ona uvijek želi dobro ljudima i njihovo spasenje – kazao je Franjo. Zbog toga, zbog ljubavi prema istini, Crkva osjeća potrebu da razazna situacije, kao što je i Ivan Pavao II. napisao u pobudnici “O obiteljskom partnerstvu” (Familiaris consortio), žrtava rastave i onih koji su je izazvali – kazao je Franjo.

– Kako možemo tim roditeljima, kojima je propao sakramentalni brak, preporučiti da učine sve kako bi odgojili djecu u kršćanskoj vjeri ako ih budemo držali daleko od života zajednice kao da su izopćeni? – pitao je Franjo i apelirao da se ne dodaje novi teret djeci koja već time što imaju rastavljene roditelje nose teret. – Nažalost je mnogo takvih situacija – kazao je papa i naglasio kako ta djeca trebaju osjetiti Crkvu kao pažljivu majku uvijek spremnu slušati. Djeca najviše pate u takvim situacijama i, ako gledamo njihovim očima, onda moramo promijeniti držanje, biti pažljiviji prema osobama u takvim situacijama, preporučio je Franjo i naglasio kako Crkva mora imati uvijek otvorena vrata kroz koja može ući svatko.

Dva mjeseca uoči početka redovne biskupske sinode o obitelji papa Franjo tako daje smjernice za raspravu, poziva da se prihvate osobe koje su nakon propalih sklopile nove brakove.

>> Po uzoru na papu i kardinali skromniji

Komentara 10

KO
Križ od suza
20:02 05.08.2015.

Ovo je samo najava onoga što slijedi na Sinodi a to je rušenje Nauka Crkve. Još 2012. Gospodin je po Mariji od Božanskoga milosrđa najavio da će rušenje Božje Riječi početi rušenjem obiteljske zajednice. Očito da je na djelu podli plan da se podrijju Sakramenti i svetost Crkve.Nitko nikoga ne tjera iz Crkve ali oni koji su se razišli i ponovo ušli u civilnu bračnu vezu učinili su preljub i to je smrtni grijeh pa ma kako to modernistička struja u Crkvi sa Marxom, Forteom, Kasperom i glumcem sa slike pokušala podvaliti kroz milosrdno prihvaćanje ali radi se o podvali jer milosrđa nema bez kajanja i Ono nema ništa zajedničko sa grijehom i svetogrđem.

Avatar velika jabuka
velika jabuka
19:03 05.08.2015.

koja to djeca pate, "stara" ili "nova"? i zašto izopćenje roditelja peljubnika, neradnika ili nasilnika povezivati s vjerskim pravima djece ?

TH
than
21:57 05.08.2015.

Najpametniji papa do sada, definitivno. I Isus je sam rekao, tko od vas nije sagrijesio neka baci kamen prvi... Nadam se da to iskreno misli, a ne da to kaze zato sto je sve manje krscana u Zapadnom svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije