Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pao 'Škibolin zakon'! Vlada još nema B plan

Ovo je težak udarac za korisnike kredita RBA zadruga koji vode brojne postupke o ništetnosti
14. veljače 2019. u 11:31 18 komentara 7536 prikaza
Marin Škibola
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zakon o ništetnosti, poznatiji kao "Škibolin zakon", koji je ugovore o kreditu s austrijskim RBA zadrugama proglasio ništetnim, pao je na Sudu EU! Odluka je donesena nakon što je pitanje o njegovoj usklađenosti s legislativom EU Europskoj komisiji postavila sutkinja Općinskog suda u Rijeci, Stalne službe na Rabu, Mirella Rodin, odlučivši se ne referirati na nacionalno zakonodavstvo koje je zaštitilo hrvatske građane od kreditora koji su, i prema mišljenju HNB-a, neovlašteno poslovali u Hrvatskoj.

Marin Škibola PRAVOMOĆNA PRESUDA Dobre vijesti za one koji su digli kredite u RBA zadrugama

– Sud zaključuje da se pravu Unije protivi nacionalno zakonodavstvo na temelju kojeg su ugovori o kreditu i na njima utemeljeni pravni poslovi retroaktivno ništetni od dana svojeg sklapanja ako su sklopljeni s vjerovnikom koji ima poslovni nastan u drugoj državi članici koja nije država članica primatelja usluge i koji ne raspolaže svim propisanim odobrenjima koja izdaju nadležna tijela te države članice – stoji u obrazloženju odluke koju je Sud EU maloprije objavio.

Također, poručio je kako je na nacionalnom sudu da predmet riješi u skladu s odlukom Suda EU koja obvezuje i druge nacionalne sudove pred kojima bi se moglo postaviti slično pitanje.

Ovo je težak udarac za korisnike kredita RBA zadruga koji vode brojne postupke o ništetnosti i u tim su slučajevima zaustavljeni ovršni postupci. Sad bi te ovrhe ponovo mogle eksplodirati, a brojne obitelji ponovo dospjeti u blokadu.

Marin Škibola Škibolin zakon Sabor jednoglasno za proglašavanje ništetnim kredita sa stranim zadrugama

Iz Vlade i Ministarstva pravosuđa na upit o tome što će poduzeti padne li zakon, odgovorili su prije nekoliko dana da će, nakon objave, nadležna tijela RH analizirati presudu i njezinu argumentaciju te razmotriti potrebu za poduzimanjem daljnjih radnji.

Vlada očito nema B plan. A oštećeni ga korisnici kredita RBA zadruga hitno trebaju.

Link na odluku Suda EU.

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

  • odosmo.kvragu:

    Ma čekajte malo! Svugdje u svijetu je potpisani ugovor svetinja. Nitko nije tjerao građane RH da uzimaju kredite vani, ali se društvo polakomilo i sada bi sve proglasili nelegalnim. Jeste li sklopili ugovore pri zdravoj pameti? Jeste? E, onda snosite ... prikaži još! posljedice takve odluke.

  • mikrogrizzly:

    Zanimljivo, nije bilo protivno zakonu ići po gotovinu u Austriju i "odvući" te velike iznose preko granice, radosno se trljalo ruke i ajmo nove apartmane graditi s tim eurima. Uvijek, ali uvijek su banke lihvari kad treba vratiti kredit - ... prikaži još! naprotiv, kad se odvažno krene po gotovinu na šalter, onda se potpiše sve što im se stavi pod nos i zadovoljstvu kraja nema, kad poveći iznos strpaju u džepove. Takvi smo mi! Ne bi tuđe banke jer su te zločinačke organizacije, štono naši istočni susjedi vele "belosvetske .... " . mi bi naše banke, ali te su postojale dok ih nisu radosno ispraznili kojekakvi mufljuzi skloni politici i bliski političarima, a ni onda nisu bile kamate nikad jednoznamenkaste u njima. Kad su došle strane banke, stvarajući sestrinske de iure hrv. banke, kamate su naglo pale i dostupnost kredita porasla - ali vidi vraga traže novce natrag. Nikad zadovoljni!

  • bendzola:

    svima koji komentirate ovo kao nešto super loše... meni nije jasno zašto ja sam na HR dionicama izgubio 30.000 eura niko ne ponudi pomoć, zašto ja ne bi imao pravo tražiti od države da kazni one kojima sam vjerovao i ... prikaži još! zašto mene nebi država zaštitila a kaznila brokera ili firme čije sam dionice kupovao...?? Može neko pojasniti? Da li neko prisilio ljude da uzimaju kredite tu di su uzimali?