Naslovnica Vijesti Hrvatska

Panika zbog GDPR-a srušila web Agencije za zaštitu osobnih podataka

Uredba o zaštiti osobnih podataka sutra stupa u punu primjenu. Građanima donosi dobrobiti, neusklađenim tvrtkama prijete kazne
24. svibnja 2018. u 20:17 9 komentara 16203 prikaza
tipkovnica
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR) sutra stupa u punu primjenu. To znači da nema više oprosta, odnosno tzv. grace perioda za prilagodbu jer je on trajao dvije godine od kada je Uredba i donesena. Dakle, sutra počinje primjena zaštite osobnih podataka u svim državama članicama EU i vrijedi za sve one koji posluju na teritoriju EU.

Brojač novaca SUSTAV NESPREMAN ZA GDPR Strah od ciljanih tužbi: Dizanje kredita mjesecima će biti usporeno

Za pojedince, korisnike raznih online usluga, to bi trebala biti dobra stvar jer GDPR donosi mogućnost pojačane kontrole nad vlastitim podacima i mogućnost da se njima upravlja transparentnije i jasnije. Za tvrtke i sve one koji podatke prikupljaju to je značilo niz prilagodbi u poslovnom i tehničkom smislu. Da građani nisu svjesni što donosi GDPR, pokazao je niz istraživanja, a koliko su tvrtke i tijela javne vlasti spremni, vjerojatno dokazuje i današnji pad web-stranice Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP). Mnogi su, čini se, čekali doslovno zadnji dan da se informiraju o Uredbi i što ona propisuje i donosi.

 | Autor :

Budući da je web-stranica AZOP-a bila nefunkcionalna, odnosno vjerojatno je pala zbog preopterećenosti, užarili su se telefoni i mobiteli.

AZOP, inače, broji samo 25 ljudi, a od toga je polovica logističara, te je u osnovi potkapacitiran, a posebice su ih zaboljele kritike da nisu dovoljno učinili na edukaciji. Kako tvrde, posljednjih godinu dana obišli su sva mjesta u Hrvatskoj pokušavajući osvijestiti i educirati ljude. Istina, GDPR ima niz nedorečenosti i svatko tko se imalo razumije u tematiku tvrdi da ima iznimno dobrih odredbi, no i nejasnoća koje će se morati rješavati u hodu.

Ono što se upamtilo drakonske su kazne koje se mogu propisati onima koji nisu usklađeni s Uredbom, a iznose četiri posto ukupnih prihoda ili 20 milijuna eura, ovisno o tome koji je iznos veći kada se radi o najvećim kršenjima.

Hrvatska je prije mjesec dana donijela Zakon o provedbi Uredbe, kojim se iz novčanog kažnjavanja ili izricanja upravnih kazni izuzimaju tijela javne vlasti. Neke države, tvrde, neće odmah biti stroge u kažnjavanju. No i njih, kao i Hrvatsku, ‘pregledat’ će Europska komisija i o tome donijeti sud.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

tipkovnica
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Ilustracija UKLANJAJU CRNE LISTE Banke od petka neće znati koliko kredita imate, zastaje se s razmjenom podataka Mark Zuckerberg u Europskom parlamentu Svjedočio u EP-u Zuckerberg odbio odgovoriti na pitanja o ciljanom oglašavanju: 'Javit ću vam naknadno' Mark Zuckerberg, šef Facebooka, svjedočio je nedavno o upotrebi i zaštiti podataka korisnika u američkom Kongresu nove smjernice Što je sve zabranjeno na Facebooku i tko ne može imati profil
HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas

  • maxxxx:

    I tako sam se preko noći oslobodio svih newslettera i ostalih spamera koji su mi se desetljećima kotili kad god sam se negdje prijavio sa svojim e-mailom, a i neki koje nikad nisam vidio. I sad mi svi kmeče da ... prikaži još! im se ponovno prijavim lol...neprocjenjivo

  • stefj:

    Ma baš. Uredba je takva da ništa nije jasno osim kazni. A kazne su velike... A onaj od kuda curi najviše podataka, to je država, se osigurao zakonom da se na njega ova EU uredba ne odnosi i da ga ... prikaži još! se ne može kazniti... Baš super... Što se tiče raznih spamova i ostalog, većina toga dolazi iz država koje nemaju GDPR i boli ih ona stvar. A problem same uredbe je da će se, kao i sve ostalo, obrada i analiza podataka prebaciti izvan EU-a... No ionako EU već desetljećima nije iznjedrila niti jednu jedinu tehnološku svjetsku firmu, niti jedan proboj tehnologije, ništa. Najveći uspjeh kojim se mogu pohvaliti u zadnjih 50 godina je valjda da su napravili bolje algoritme za prognozu vremena od Amerikanaca... Što se samih građana tiče, nema te uredbe, zakona ili bilo čega drugog što će ih zaštititi od vlastite gluposti...

  • Deleted user:

    Nema potrebe za panikom. I prije je postojao Zakon o zaštiti osobnih podataka. Sada su samo strože kazne, ali nijedna država neće kažnjavati dok se ne uhoda novi Zakon. Važno je samo da se uvažava klijenta i traži privola.