Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A GDJE SU PAKETI? Stanje u istarskim poštama diktira politika

Paketi ne stižu, nema ih tko raznositi

10.04.2009.
u 16:32

PULA – Bolje da ništa ne komentiramo. Sve je to politika koja se vodi na najvišim instancijama u Zagrebu, rekli su nam pulski poštari, s kojima smo popričali nakon što je Glas Istre objavio sadržaj izvješća interne kontrole koju je inspektor Hrvatskih pošta obavio u Pazinu sredinom veljače. U poraznom izvješću navodi se kako se u Puli paketi gotovo ni ne dostavljaju, manjak ljudskog kadra osobito se osjeća u lokalnim rajonima, a neki djelatnici rade iako su formalno na godišnjem odmoru.

Dvije političke struje
Od ljudi upućenih u problematiku složenih odnosa u istarskim poštama dobili smo suprotstavljena mišljenja o izvješću, pa se može zaključiti kako ima istine u tezi da se u istarskim poštama sukobljavaju dvije politički usmjerene struje. Stoga ni ne čude različita tumačenja. Primjerice, od povjerljivog izvora čuli smo kako u Puli u trećini od njenih 30 poštanskih rajona tijekom deset dana uopće nije bilo dostave pošiljaka, iako zakon izričito nalaže da se pošiljka u gradu mora dostaviti, a ukupan je broj dana u kojima u Istri od početka godine nije bilo dostave 77.

Navodno se i djelatnicima godišnji odmor pretvara u slobodne dane, što je također protuzakonito. Tome je u suprotnosti mišljenje kako je riječ o manipulacijama, jer da se brojka od 77 dana odnosi na ukupan prošlogodišnji broj dana u 98 istarskih rajona kada zbog bolovanja ili bolesti nije bilo poštara koji bi pošiljke raznosio.

Kuloari bruje
U kuloarima se može čuti i kako je bivši upravitelj Središta pošta Pazin Danijel Ferić, SDP-ovac, sredinom prošle godine smijenjen samo zbog političke opredijeljenosti unatoč dobrim poslovnim rezultatima. Za njegovu zamjenu Željka Antunovića kažu da je na poziciju doveden kao poslušan kadar koji se neće puno suprotstavljati naredbama iz Zagreba. Drugi, pak, upravo u Feriću vide problem, smatrajući ga osobom koja je smjenom izgubila povlastice, pa sad koristi svaku priliku da nepotrebno uzburka duhove. Ni od jednog od njih dvojice nismo dobili komentar.

Antunovićeva tajnica uputila nas je na Službu za odnose s javnošću gdje nam se nitko nije javio, dok je Ferić rekao kako je 31. ožujka sporazumno prekinuo radni odnos i do daljega ne želi istupati u javnosti u vezi s tim pitanjem. Za komentar smo zamolili Marinu Bakšu, povjerenicu Republičkog sindikata radnika Hrvatske zaduženu za pošte. - Javljaju nam se djelatnici i pitaju kako bi se navodi mogli demantirati, bilo je sve što nam je željela reći, dok nam je njena kolegica Nevija Roce iz Hrvatskog sindikata pošte rekla kako je 515 poštanskih djelatnika u Istri premalo.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije