Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gordan Jandroković:

'Ovo je operacija SDP-a da se spriječi izručenje Perkovića'

jandro
Patrik Macek/PIXSELL
24.10.2013.
u 19:48

Miroslavu Tuđmanu nije jasno zašto vladajući žele utvrditi tko nije procesuirao ubojstvo, a ne žele utvrditi tko je bio nalogodavac i počinitelj ubojstva

Međusobne optužbe o tome tko ne želi razotkriti udbaška ubojstva ponovno su padale u sabornici na relaciji SDP – HDZ tijekom rasprave o osnivanju povjerenstva koje bi trebalo istražiti okolnosti ubojstva Stjepana Đurekovića. Cilj je povjerenstva, obrazlagao je SDP-ov Nenad Stazić, da se ustanovi zašto tijela progona nisu djelovala.

– Pa upravo kad se trebao pokrenuti postupak, vi ste krenuli u izmjene Ustava pa osnivanje povjerenstva, a sve da spriječite izručenje. Ovo povjerenstvo je dio operacije SDP-a. Vi ne želite razbistriti vodu nego je zamutiti jer ne priznajete uhidbeni nalog – kritizirao je HDZ-ov Gordan Jandroković.

Stazić mu je odgovorio da on živi u Hrvatskoj i kad se ukine zastara za teška ubojstva, Josip Perković moći će biti procesuiran u Hrvatskoj. HDZ-ovom Miroslavu Tuđmanu nije jasno zašto vladajući žele utvrditi tko nije procesuirao ubojstvo, a ne žele utvrditi tko je bio nalogodavac i počinitelj ubojstva. – Optužuje se Hrvatska zato što nije kažnjavala, a ne ona država koja je to radila – govorio je Tuđman. To da je vladajućima važnije zašto nije provedena istraga nego tko je ubio Đurekovića, za Jandrokovića je pokazatelj mentalnog sklopa i namjera predlagatelja, na što mu je SDP-ov Peđa Grbin odgovorio da je u pravu jer SDP zaista želi otkriti tko to nije provodio istragu.

Nezavisni Damir Kajin branio je SDP govoreći kako ih se cijelo ljeto pokušava kompromitirati optužbom da štite udbaše, a naglasio je da "nitko od ekipe iz vlasti nije imao veze s Udbom". Da nije potrebno osnivati povjerenstvo, smatra HDSSB-ov Boro Grubišić, jer postoji DORH i druge institucije koje bi se time trebale baviti. – Ako DORH i sudovi ne žele ništa napraviti, onda neka povjerenstvo pokrene i pokuša ispraviti povijesnu nepravdu – odgovorio mu je Kajin.

Stazić je naveo i primjere povjerenstava iz prošlosti, onog za kamione i za Inu, nakon kojih su pokrenuti sudski postupci, navodeći kako je i ovaj put razlog osnivanja povjerenstva da se potaknu institucije. HDZ-ov Davorin Mlakar upozorio je vladajuće da za ubojstvo Đurekovića nije nastupila zastara jer ona u Hrvatskoj iznosi 40 godina te se slučaj može procesuirati i bez istražnog povjerenstva. O osnivanju povjerenstva Sabor će vjerojatno glasovati sutra.

>> Grbin: Javni je interes doznati tko je ubio Đurekovića

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije