Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Droga

Ovisnicima dijelimo čiste igle da ne bismo zarazili sebe, ali i druge

'slavonija -OSIJEK------10.09.2003 - Droga, narkomani  text Antonija i maja snimio Jozo petric'
Foto: ''
1/3
17.08.2010.
u 10:51

Osim sterilnih igala i kondoma ovisnicima se nudi i mogućnost zapošljavanja te odlazak na liječenje u neku od komuna, kaže voditeljica Valentina Hanžek

Iako je Krapinsko-zagorska županija na samom dnu po broju ovisnika o drogama u Hrvatskoj, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina zadnje dvije godine provodi program Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi pod nazivom Program suzbijanja bolesti ovisnosti i smanjenja štete.

Besplatno i anonomno

Osim marihuane, na našem je području pristutan i heroin, i upravo ovisnici o toj drogi imaju mogućnost da zaštite sebe i svoje bližnje. Radi se o programu namijenjenom zaštiti intravenoznih ovisnika o drogama, koji u posebno uređenoj prostoriji Crvenog križa mogu ostaviti korištene igle te dobiti nove sterilne, prvenstveno kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti, poput side i hepatitisa B i C, a radi se i besplatno testiranje na te bolesti. – Ovih je dana potpisan ugovor o daljnjoj suradnji i provođenju programa do 30. lipnja 2013. godine, a Ministarstvo zdravstva novčano prati program u cijelosti – ističe Davor Šimunović, ravnatelj Crvenog križa Krapina. S ovisnicima radi socijalna radnica Valentina Hanžek. – Ljudi koji dolaze u Krapinu znaju da im se garantira anonimnost te da su za njih sve usluge besplatne. Osim čistih igala, oni dobiju i alkoholne maramice te kondome. Korištene igre stavljamo u posebnu kutiju i one se spaljuju.

Mogućnosti liječenja

To je jedina takva aktivnost u županiji, pa u Krapinu dolaze iz svih mjesta. Situacija s ovisnošću o heroinu zasad nije alarmantna. Mi ih kroz razgovor potičemo da budu radno aktivni, jer i Zavod za zapošljavanje ima program zapošljavanja bivših ovisnika, također nudi im se mogućnost odlaska u neku od komuna. Ni na što ih ne prisiljavamo, oni su i te kako svjesni svog stanja – ističe voditeljica Hanžek. Da je to tako potvrđuje nam i mladić s područja zlatarskog kraja. – U Krapinu dođem jedanput mjesečno, jednom sam čak došao i pješice, ovo mi dođe nešto kao terapija. Ne trebam hodati po ambulantama i ljekarnama. Ovdje me nitko ne pita zašto to radim, dobijem ono što mi treba, popričam s mladom ženom koja me ne gnjavi, a ujedno mi nudi oporavak, samo tu odluku moram donijeti sam – rekao nam je mladić.

Ključne riječi

Komentara 1

LU
ludva
15:30 24.08.2010.

još im i platite što se drogiraju...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije