Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugogodišnji lider

Ovaj trgovački lanac prestigao je dm u visini plaće: Radnicima na račun prosječno sjeda 1534 eura

euri
Pixabay/Ilustracija
02.06.2023.
u 11:46

Zbog niskih plaća većina trgovaca i dalje je suočena s nedostatkom radne snage

U sektoru trgovine na malo lani je prosječna neto plaća iznosila 6269 kuna (832 eura), a većina vodećih trgovačkih lanaca držala se iznad prosjeka. Na prvo mjesto izbio je Lidl s prosječnom plaćom od 11.557 kuna (1534 eura) potisnuvši dugogodišnjeg lidera dm. U Lidlu je lani prosječna plaća skočila 20,3 posto, osjetno nadmašivši stopu inflacije, dok je dm-ovim djelatnicima prosjek porastao 5,9 posto, na 11.157 kuna (1481 euro), javlja Tportal.

VEZANI ČLANCI:

Relativno visokim plaćama ističu se Kaufland, Metro i Müller, ali kao ni dm, ni ovi trgovci nisu uskladili plaće s rastom inflacije te su primanja njihovih radnika realno pala. Pritom je najveći realni pad zabilježio Müller, u kojem je prosječna plaća nominalno porasla samo 3,5 posto. Prosječna plaća najviše je skočila radnicima Studenca, gotovo 22 posto, na 6563 kune (871 euro), čime se ovaj trgovački lanac izdigao iznad prosjeka. U tom rangu su i Plodine s rastom prosječne plaće od 11,5 posto.

Najslabije su plaćeni radnici Tiska, kojima je prosječna plaća iznosila 5304 kune ili 704 eura, a tek nešto viša je prosječna plaća u Konzumu – 744 eura, tj. 5607 kuna, piše Tportal.

Zbog niskih plaća većina trgovaca i dalje je suočena s nedostatkom radne snage, što se rješava zapošljavanjem studenata i umirovljenika na pola radnog vremena, a sve je više i zapošljavanja stranaca.

Video: Predstavljen je novi sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Ključne riječi

Komentara 11

OT
otrovnijezik
12:13 02.06.2023.

Dosadni ste s prosjekom. Napišite najveću i najnižu plaću.

CH
Changi
12:22 02.06.2023.

Isto i u Lidlu. Njihovi trgovci u marketima rade devet i pol sati dnevno, od čega je pola sata paze, koju puno puta ne stignu iskoristiti jer je tempo strašan. Jutarnja smjena počinje u 5 sati do pol 3 popodne,, popodnevna smjena oko 2 popodne do 11. Jedini neradni dani su Božić, Uskrs i Nova godina. Zajamčena su im 2 dana tjedno za odmor, ali kad poslodavac odredi. Praznog hoda nema: svi rade na blagajnama, slažu robu na police, rade u pekarnici, uređuju skladište, čiste podove strojevima. Ljudi zarade krvavo svaki cent te plaće u Lidlu. Puno ih odustaje.

DU
Deleted user
10:54 04.06.2023.

Kolike marže deru na lošim proizvodima imaju računa dio robe baciti i platiti trgovce kao da su visoko obrazovana radna snaga.Sramota da medicinski radnici složenijeg posla kaskaju sa plaćama za trgovačkim.Baš stumulativan naslov članka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije