Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ova vlada nije nastala protiv Salvinija

Stari novi premijer Giuseppe Conte dobio je mandat za sastavljanje nove izvršne vlasti kojoj je cilj modernizacija zemlje, a već su je pozdravili investitori
29. kolovoza 2019. u 21:52 3 komentara 383 prikaza
Popularni predsjednik Sergio Mattarella (lijevo) vjeruje Conteu (desno) da može sklopiti sljedeću stabilnu većinu
Foto: PAOLO GIANDOTTI/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Još nije ni stvorena nova talijanska vlada, a financijska tržišta pozdravila su je pozitivnom reakcijom. Ne samo što je burza u Milanu zabilježila rast od dva posto, već je pao i spread, odnos između vrijednosti talijanskih i njemačkih obveznica. Za vrijeme žuto-zelene vlade najniže je taj odnos stigao na 199 poena, a sada je pao na 165, što znači i niže kamate za plaćanje državnih zaduženja. Financijska tržišta slave više pad Lige Mattea Salvinija nego nastanak nove vlade jer bi sada trebalo zavladati drugačije ozračje u društvu. Talijanska ekonomija ne bilježi dobre rezultate, rast je BDP-a na nuli, a povjerenje tržišta ipak raste. To pokazuje koliko za ekonomiju znači vlada koja u drugima gleda neprijatelje, a koliko ona koja obećava humanizam.

Nova vlada u Italiji Populisti i bivši komunisti u savezu protiv Salvinija

“Sve je to bruxelleska kuhinja”

Predsjednik Republike Sergio Mattarella povjerio je jučer dosadašnjem premijeru Giuseppeu Conteu mandat za sastav nove vlade. Conte je taj mandat, po običaju, primio s rezervom, a već je u popodnevnim satima započeo konzultacije s predstavnicima svih stranaka u parlamentu koje bi trebao završiti u petak s dvjema strankama: Pokretom 5 zvijezda (M5S) i Demokratskom strankom (PD) koje će činiti njegovu vladu i koje su ga istaknule kao premijerskog kandidata. Nakon toga bi sljedeći tjedan s listom ministara Conte trebao Mattarelli kazati kako je spreman preuzeti pun mandat.

U kratkom govoru poslije razgovora sa šefom države Conte je iznio pravac kojim bi trebala ići njegova sada žuto-crvena vlada koja, kao prvo, neće biti ni protiv koga. Naime, Salvini govori da je vlada stvorena samo da bude protiv njega te da nije nastala voljom talijanskih birača, već europskih institucija u Bruxellesu.

– Neće biti vlada protiv bilo koga, već za modernizaciju države za građane. Sastavit ću vladu s usuglašenim programom dviju stranaka – kazao je Conte.

Matteo Salvini POLITIČKA DRAMA Salvini sprečava žuto-crvenu vladu jer mu popularnost brzo kopni

To je novost u odnosu na dosadašnju temeljenu na ugovoru u koji je svaka stranka, M5S i Liga, unijela svoje želje često inkompatibilne za provedbu. Među prioritetima je svakako izrada državnog proračuna za sljedeću godinu, zatim donošenje mjera za sprečavanje automatskog porasta PDV-a s 22 na 25 posto od 1. siječnja 2020. godine. Dakako da u tom prvom govoru Conte nije mogao ući u detalje, jer ih još trebaju razraditi M5S i PD, ali je zanimljivo što je kazao na koncu, kako je često znao spominjati potrebu za novim humanizmom kao idealnim horizontom države, ali kako nije mislio da će to postati slogan jedne vlade.

Bez antiimigrantske histerije

Conte nije ni jednom spomenuo imigrante i davanje veće autonomije republikama koje su to tražile, odnosno onima na sjeveru zemlje, što je bila ključna Salvinijeva bitka. Nije bilo dana kada Salvini nije “pucao” po imigrantima i temu držao stalno u prvom planu premda je zemlja daleko od izbjegličke krize kakvu je vidjela 2015. godine.

Nastavljaju se i nagađanja o tome tko bi sve mogao ući u novu vladu. Vlada najvjerojatnije neće imati dva potpredsjednika vlade kao što su dosad bila dvojica čelnika dviju stranaka, Salvini iz Lige i Luigi Di Maio iz M5S, jer će sada veću ulogu imati Conte, kojega se smatra, premda nije član, predstavnikom “petozvjezdaša”. Jedini potpredsjednik trebao bi biti iz PD-a (Dario Franceschini ili Andrea Orlando), a Di Maio bi trebao dobiti ministarstvo obrane. Ministar vanjskih poslova trebao bi biti bivši premijer Paolo Gentiloni. Za važna ekonomska ministarstva spominju se imena ekonomista, a ne političara. 

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
 • xaron:

  Desnu stranku u vladi zamjeni lijeva stranka a financijeri slave ? Razlog za oprimizam financijera je prema VL “ novinaru “ veči humanizam te nove vlade (?). Odkada to “ humanizam “ postoji kao faktor u financijskim operacijama. Ovo sve ... prikaži još!e u Italiji smrdi do neba.

 • Avatar Kikaš
  Kikaš:

  "rast je BDP-a na nuli" hahahaahahaaha

 • Avatar Jopa
  Jopa:

  Silvek bez brige, budu lijevi otvorili luke za brodove iz Afrike.