Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reagiranje

Otvoreno je poluinformacijama o ledenom dobu radilo reality show

polarni medo
arhiva VL
15.03.2010.
u 09:53

Javnost treba vjerodostojno izvještavati, umjesto da se inzistiranjem na hipotetskim tvrdnjama problematiku u medijima odvlači u domenu navijanja i reality showa.

Komentar na HTV-ovu emisiju Otvoreno o klimatskim promjenama od 9. ožujka 2010.

Cilj javne emisije je da pojasni nedoumice na području o kojem se razgovara, no u emisiji Otvoreno na HTV-u od 9. ožujka iznošene su proizvoljne ocjene pojedinca, bez da se gledateljstvu odgovorilo na pitanja koja su u svijetu davno riješena. U svakoj emisiji o klimi u Hrvatskoj iznova se pokreće pitanje postoji li globalno zatopljenje.

Klimatske promjene su znanstvena činjenica

U svijetu je to znanstveno potvrđeno, a za svaki je zaključak vjerodostojnost potvrđena u postocima. To su potvrdili Svjetska meteorološka organizacija (WMO), Međuvladin panel o promjeni klime (IPCC), Program UN-a za okoliš (UNEP), Okvirna konvencija UN-a o promjeni klime (UNFCC) i drugi. Mjerenja koncentracije plinova staklenika i globalne temperature nedvojbeno pokazuju da promjene u koncentraciji ugljikova dioksida, metana i drugih plinova izravno utječu na rast temperature. To su fizikalne činjenice, ne hipoteza, a upotrebom super računala izrađeni su globalni klimatski modeli te je odvojen utjecaj čovjeka na klimu od prirodnih utjecaja.

Rezultati pokazuju da će globalna temperatura Zemlje do 2100. porasti između 1,5 i 3,5 °C, ukoliko se koncentracija stakleničkih plinova udvostruči do 2100., na što zasad sve upućuje. To će uzrokovati povećanje razine mora od 60 do 100 cm, otapanje polova, permafrosta i ledenjaka na planinama. Sve to potvrđuju i satelitska mjerenja, mjerenja temperature atmosfere, oceana i kopna te mjerenje  razine mora.

Nije točno da se zemlja hladi - pogledajte na www.meteo.hr i DHMZ

U Otvorenom se nije raspravljalo o navedenim činjenicama, nego o hipotezi da će se pojaviti ledeno doba zato što se u dugoj geološkoj povijesti izmjenjuju tople i hladne ere, ali se ne zna kad će se to dogoditi. Kad se to dogodi (opet ne znamo kada) poništit će se utjecaj dokazanog globalnog zatopljenja. U biti, svatko si može po želji odabrati kad će se ledeno doba dogoditi, jer je to ipak na razini hipoteze, kao što je hipoteza da bi mogli doći izvanzemaljci i izravno utjecati na globalnu klimu. Iako se radi o neprimjerenom uspoređivanju različitih skala (100 godina prema 10.000 i više), takvim tvrdnjama se poklanja više pažnje od činjenica koje su na puno jačim temeljima od hipoteza.

Tvrdnja da je u Hrvatskoj, ali i globalno, posljednjih 5 i 10 godina uočen trend zahlađenja jednostavno nije točna, što se vidi iz svih službenih analiza i mjerenja DHMZ-a (pogledati web stranice http://meteo.hr i IPCC-a http://ipcc.ch). Napominjem da se tom problematikom kao klimatolog u Državnom hidrometeorološkom zavodu i međunarodnim organizacijama s tog područja bavim dugi niz godina. Želim ukazati na potrebu vjerodostojnog obavještavanja javnosti, nezbunjivanja gledatelja, umjesto da se tvrdoglavim inzistiranjem na hipotetskim tvrdnjama problematiku u medijima odvlači u domenu navijanja i reality showa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije