Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI

Građani biraju u drugom krugu: Oglasio se GONG, u Zagrebu zabilježen incident s grafitom

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
1/16
30.05.2021.
u 16:49

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja

U Hrvatskoj je u nedjelju ujutro otvoreno gotovo 5500 biračkih mjesta na kojima birači u drugom krugu lokalnih izbora odlučuju tko će iduće četiri godine voditi najveće gradove, ali i niz županija i općina.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja. Sat nakon zatvaranja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj će mrežnoj stranici objaviti prve izborne rezultate. Birači će u nedjelju donijeti konačnu odluku tko će biti gradonačelnik Zagreba, izabrat će i 14 župana, gradonačelnike 56 gradova i načelnike 87 općina.  

Drugi krug održava se u 432 grada i općine, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića. U svim tim gradovima i općinama neće se birati gradonačelnici i načelnici, ali hoće župani, njih čak 14 od ukupno 20. Odnosi se to i na potresom pogođenu Banovinu, odnosno Sisačko-moslavačku županiju, gdje će župan biti izabran u drugom krugu, a to onda znači da glasovanje mora biti ponovljeno na svim biračkim mjestima, pa i u 25 šatora diljem županije kao i u prvom krugu.

Tijek događanja:

16:49 -  Petstotinjak birača pozitivnih na Covid i onih u samoizolaciji, osjetno manje nego u prvom izbornom krugu, izrazilo je želju glasovati na nedjeljnom, drugom krugu lokalnih izbora. 

Želju za glasovanjem izrazilo je 186 birača pozitivnih na Covid-19 i njih 349 u samoizolaciji, ukupno 535, rekao je Hini u nedjelju poslijepodne član i glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski, podsjetivši da je prije 14 dana takvu želju imalo 2360 birača.

Birači kojima je izrečena samoizolacija, kao i oni koji na biračko mjesto ne mogu doći zbog teže bolesti, nemoći ili invaliditeta, mogli su o tome obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izbora ili birački odbor u nedjelju do 12 sati o svojoj želji.

14:06 Marijo Ćaćić i Nikola Blažević, kandidati drugog kruga za gradonačelnika Knina, također su glasali, a glasao je i Marko Jelić, kandidat za župana.

13:30 Na birališta u Varaždinu izašli su i kandidati za župana Anđelko Stričak i Radimir Čačić te Ivan Čehok, kandidat za gradonačelnika.

1/3

13:00 Predsjednik Vlade Andrej Plenković glasovao je na biračkom mjestu u na Trgu Francuske republike.

1/3

12:40 U najvećem gradu Istarske županije glasali su Elena Puh Belci i Filip Zoričić, kandidati koji su ušli u drugi krug izbora za gradonačelnika tog grada te kandidat za župana Istarske županije Danijel Ferić, kojemu je Zoričić dao javnu podršku.

1/3

12:05 Na biralište su izašli i kandidati za gradonačelnika Osijeka - Ivan Radić i Berislav Mlinarević.

1/4

12:00 U Hrvatskoj do 11.30 sati na izbore izašlo 14,09 posto birača, manje nego u prvom krugu. Više pročitajte ovdje.

11:55 Glasali su i kandidati za gradonačelnika Rijeke - Marko Filipović i Davor Štimac.

1/4

11:52 Glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski upozorio je u nedjelju da dio portala ne poštuje izbornu šutnju na drugom krugu lokalnih izbora i da su za kršenje predviđene ozbiljne novčane kazne.

„Samo glasovanje protječe u redu, no dio portala ponaša se kao da nema izborne šutnje“, rekao je Hojski Hini i konkretizirao kako pojedini portali objavljuju izjave nekih kandidata za gradonačelnike što ne bi smjeli. Koji su to, nije konkretizirao.

U redu je objaviti informaciju da su kandidati glasovali, no ne i izjave, najave, odnosno širiti priču, objasnio je. Hojski tumači kako je kršenje šutnje na lokalnim izborima u nadležnosti općinskih, gradskih i županijskih izbornih povjerenstava i kako su neka od njih već dokumentirala slučajeve kršenja koje bi onda trebala uputiti nadležnim prekršajnim sudovima.

Zakon je za kršenje izborne šutnje predvidio kazne od tri tisuće kuna za fizičke osobe, dakle građane, do čak pola milijuna kuna za pravne osobe. DIP je proteklih dana u više navrata pozvao sve sudionike drugog izbornog kruga, fizičke i pravne osobe, ali i medije da poštuju šutnju. Pozvao je da se ne objavljuju promidžbene poruke i fotografije kandidata u medijima, ne postavljaju novi plakati ili letci te da se građani ne pozivaju da glasuju za pojedine kandidate, bilo telefonski, SMS porukama ili elektroničkom poštom.

11:35 Na zagrebačkoj Osnovnoj školi Borovje jutros je zatečen grafit neprimjerenog sadržaja koji je škola odmah prefarbala. Natpis “Spasimo Zagreb od komunista” dočekao je u nedjelju ujutro, na drugi krug lokalnih izbora, članove biračkog odbora na biračkom mjestu u Borovju.

“U toj su školi tri izborna mjesta, jedina u Borovju. Natpis nas je dočekao jutros i domar ga je odmah prefarbao. Takav natpis je jasan primjer kršenja izborne šutnje, a predstavlja i uništavanje javnog dobra”, naglasila je jedna članica biračkog odbora za N1.

11:33 Gong je izvijestio da je osim kršenja izborne šutnje, upita o biračkim mjestima i biračkim listićima, izborno jutro prošlo je mirno. Brojne pritužbe odnosile su se na kršenje izborene šutnje, najčešće putem društvenih mreža i pojedinih portala. Isto tako, nekoliko građana i građanki iz različitih zagrebačkih kvartova prijavili su distribuiranje letaka određenog kandidata kao oblik kršenja izborne šutnje.

Građani i građanke nerijetko nas kontaktiraju s upitima kako glasati od kuće ukoliko su u izolaciji ili samoizolaciji ili pak bolesni. Naglašavamo kako do podne mogu kontaktirati birački odbor i zatražiti glasanje od kuće. Apeliramo da građani I građanke prije izlaska na biralište potraže u Registru birača adresu svog biračkog mjesta.

Gong tijekom cijelog dana pruža informativnu podršku biračicama i zaprima neanonimne dojave uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih. Gong se može kontaktirati putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila. 

10:40  Glasanje su u Bjelovaru odradili i kandidat HDZ-a za župana Marko Marušić te njegov protukandidat Damir Bajs.

10:50 HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita Vice Mihanović glasovao je u društvu supruge Anite.

1/4

10:35 Na dan izbora u pet gradova osvanule su plahte uz prometnice s jasnom porukom - izađi na izbore. Cilj akcije je očito povećati odaziv na današnji drugi krug lokalnih izbora, a posebno je zanimljiv izbor gradova u kojima su plahte osvanule, a to su Split, Zadar, Pula, Rijeka i Oroslavlje. Dakle, riječ je o gradovima u kojima se u drugom krugu vode žestoke bitke nezavisnih kandidata ili kandidata manjih stranaka protiv aktualnih gradonačelnika iz HDZ-a, SDP-a i IDS-a.

>> FOTO U pet gradova osvanule plahte s porukom: 'Izađi na izbore'

1/10

10:10 Kandidat za varaždinskog gradonačelnika Neven Bosilj izašao na biralište.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

10:08 Na biračko mjesto na splitskom Žnjanu stigao je i Ivica Puljak, kandidat za gradonačelnika Splita.

1/3

9:32 U Brodarici je glasovao i kandidat SDP-a za gradonačelnika grada Šibenika Tonći Restović.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

9:30 Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica svoju građansku dužnost odradio je u Brodarici kod Šibenika.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

9:10 Martina Furdek Hajdin, kandidatkinja za županicu Karlovačke županije, na biračko mjesto došla je sa sinom.

1/3

8:33 Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević stigao je na biračko mjesto.

1/2

8:25 DIP: Bez prijava nepravilnosti

Sva biračka mjesta za drugi krug lokalnih izbora, a gotovo ih je 5.500, otvorena su i prvi birači već su obavili svoju dužnost, potvrdila je u nedjelju članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivana Belec.

Otvoreno je svih 5. 496 biračkih mjesta, pa i onih 25 pod šatorima na Banovini, rekla je Belec Hini. Istaknula je kako je prvi izborni sat protekao u redu i kako do DIP-a nisu stigle prijave o eventualnim nepravilnostima. Koliko se birača odazvalo kroz nedjelju prijepodne, DIP će objaviti točno u podne.

8:02 Na biračko mjesto u Gračanima stigao je kandidat za gradonačelnika Zagreba Miroslav Škoro.

1/4

7:21 Birati mogu punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu. Za razliku od prvog izbornog kruga, kada je na pojedinim glasačkim listićima znalo biti i do deset kandidata, kao u Zagrebu, birače će ove nedjelje dočekati listići s imenima samo dvaju kandidata.

Izuzetak je općina Kraljevec na Sutli, gdje će na listiću biti imena troje kandidata SDP-ove Blanke Stipičić Berić, HDZ-ova Dražena Jambrešića i nezavisne Danijele Pongrac, dvoje posljednjih u prvom je krugu dobilo isti broj glasova, pa oboje idu u drugi krug s Berić.

Kandidati će biti poredani ovisno o broju glasova koje su dobili u prvom krugu, glasuje se zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg se birač odlučio. Pobijedit će kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali. Listići za izbor župana su plave boje, za gradonačelnike i načelnike, bijele.

Epidemiološke mjere nepromijenjene

Iako su epidemiološke prilike znatno povoljnije nego prije 14 dana, u nedjelju vrijede iste mjere zaštite od covida kakve su vrijedile i tada, dakle maske obvezne, a razmak dva metra. Preporučuje se nošenje vlastite olovke na biralište, dezinfekcija, što kraće zadržavanje na biračkom mjestu. Glasovati će moći i birači koji su u izolaciji i imaju covid i oni koji su u samoizolaciji.

Birači pozitivni na covid ne mogu na biračko mjesto, njima dolaze članovi biračkog odbora. Tada glasuju ispred ulaza u stan ili kuću uz pomoć osobe od povjerenja. Da bi mu se utvrdio identitet, takav birač dužan je članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.

Izbore će motriti nešto više od 8300 promatrača. DIP će u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu birača.

Ponavljanje izbora

U nedjelju se ponavljaju izbori za Gradsko vijeće Varaždina na jednom biračkom mjestu i za Općinsko vijeće Kneževih Vinograda na osam biračkih mjesta.

Ključne riječi

Komentara 130

DU
Deleted user
12:24 30.05.2021.

GONG se javio . Svi drhtimo. Najpokvarenija i najlicemjernija udruga u RH.

RA
Rafael71
12:17 30.05.2021.

Najveće kršenje izborne šutnje je javljanje gonga.

BR
Brezovica
13:01 30.05.2021.

Svako oglašavanje GONGA je kršenje izbodme šutnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije