Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potpisan ugovor: Evo tko će upravljati otokom koji je koristila obitelj Todorić

Po podacima iz sudskog registra, tvrtka Zelena nekretnina d.o.o. osnovana je početkom lipnja (7. lipnja), temeljni joj je kapital 6,48 milijuna kuna, a jedini osnivač mađarski fond Balansz Zartkoru Nyiltvegu Intezmenyi Ingatlan Alap
26. srpnja 2018. u 16:09 10 komentara 1153 prikaza
Smokvica
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministar državne imovine Goran Marić u četvrtak je s predstavnicima tvrtke Zelena nekretnina d.o.o., koju je nedavno osnovao mađarski fond, potpisao ugovor o zakupu nekretnina na otoku Smokvica Vela, a zakup se daje na 30 godina, uz godišnju zakupninu od 6,1 milijun kuna.

Smokvica NOVI BLOG Burna Todorićeva reakcija: 'Mariću je Smokvica bila smokvin list'

"Nakon četvrtstoljetnog korištenja Smokvice bez naknade, Republika Hrvatska je daje u zakup na 30 godina za oko 184 milijuna kuna", izjavio je Marić, koji je ugovor o zakupu potpisao s direktorom tvrtke Zelena nekretnina d.o.o. Czaba Miklos Svernyaekom.

Ministar ističe kako ugovorom o zakupu otoka Smokvica država rehabilitira svoju imovinu te se ona stavlja u funkciju. 

"Ministarstvo državne imovine ovim ugovorom stavilo je putokaz kako se treba upravljati sa svim oblicima državne imovine. Era bespravnog korištenja državne imovine je pri završetku. Ista sudbina čeka sve bespravne korisnike i u buduće neće biti mjesta za korištenje državne imovine bez naknade", poručio je.

Smokvica Ministarstvo državne imovine Državne nekretnine na Smokvici u zakup tvrtke Zelena nekretnina

Javni poziv za zakup nekretnina na otoku Smokvica, koje su prošle godine vraćene u državno okrilje nakon što ih je godinama koristila obitelj Todorić, trajao je od 12. svibnja do 20. lipnja, a na njega je stigla jedino ponuda tvrtke Zelena nekretnina, iza koje stoji mađarski kapital. 

Direktor tvrtke Zelena nekretnina Czaba Miklos Svernyaek je tek kratko rekao kako ga veseli što su pobijedili na natječaju te željno očekuju daljnju suradnju, no nije želio odgovarati na pitanja novinara. 

POVRŠINA: 31.000 m2! Država Crkvi daruje nekretnine od 84 milijuna kuna

Inače, po podacima iz sudskog registra, tvrtka Zelena nekretnina d.o.o. osnovana je početkom lipnja (7. lipnja), temeljni joj je kapital 6,48 milijuna kuna, a jedini osnivač mađarski fond Balansz Zartkoru Nyiltvegu Intezmenyi Ingatlan Alap.

Ministar Marić je rekao kako je osnivač tvrtke Zelena nekretnina d.o.o. fond iz Mađarske te kako nije upoznat s aktivnostima tog fonda. Ministarstvo je raspisalo natječaj  pod određenim uvjetima, jedina valjana ponuda je bila njihova, kazao je.

Goran Marić 'Riječ je o zakupu' Marić o mogućim tužbama iz BiH i Srbije: 'Nismo pokrenuli postupak prodaje tuđe imovine'

Pojasnio je da ugovor o zakupu Smokvice ne predviđa koncesiju već samo zakup. Ugovor ne predviđa gradnju već samo zakup postojećih nekretnina, nikakve preinake se ne mogu raditi bez suglasnosti Ministarstva, dodao je. 

Prema najavi ministra Marića, primopredaja će se obaviti nakon što javni bilježnik ovjeri ugovor, koji predviđa da zakupac s 1. kolovoza stupi u posjed, a od tada se plaća i naknada.

11 godina bio u posjedu Todorića: Ovako danas izgleda otok Smokvica

Smokvica
1 / 25
Otok Smokvica sa svim pripadajućim objektima, koji je 11 godina koristio Ivica Todorić, od danas je u posjedu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

 

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • tragac:

  Nema vise one " *** što Madžarska nema more"? Sad imaju i morevi otok u moru

 • Avatar reference
  reference:

  ahahaaaaa, zar ste dotle dosli i toliko nisko pali da vam "kupuju" otoke, a sjecam se kad sam nekad u Jugoslaviji mogo naguzit pola madjarske za paket marlbora.

 • Jackson_bx:

  Vjerovatno dosao novi lopov koji ce zamjeniti prijasnjeg lopova i nastaviti sa berbom miliona, neplacanja poreza drzavi i tretiranje radne snage kao osobne robove. Nevjerovatno sta se dogadja... I nitko nista.