Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prehrambene navike

Otkriveno što su jeli veliki diktatori 20. stoljeća

Tito
Foto: Muzej istorije Jugoslavije u Beogradu
1/2
07.12.2014.
u 11:52

Titu ništa nije bilo draže od jedenja komada tople svinjske masti.

Prehrambenim navikama diktatora iz 20. stoljeća bave se autorice knjige "Dictators' Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants" Victoria Clark i Melissa Scott, piše BBC.

Kako diktatori stare to su, često, više opsjednuti sa hranom koju jedu. Sjevernokorejski vođa Kim Il-sung imao je sluge koje su ručno izdvajale najbolja zrna riže, a čak je i osnovao institut čija jedina zadaća je bila da mu savjetuje načine na koji će produžiti svoj život. Rumunjski komunistički diktator Nicolae Ceausescu je išao na živce stranim vođama kojima je dolazio u posjet jer je svu hranu donosio sa sobom. Josipa Broza Tita je šokirao inzistiranjem da na slamku pije sok od sirovog voća te izbjegavanjem krute hrane.

Tito volio toplu svinjsku mast

Titu ništa nije bilo draže od jedenja komada tople svinjske masti, dok je Ceausescu jeo gulaš od piletine, u kojem bi se nalazilo cijelo pile. Adolf Hitler, Mao Zedong i Benito Mussolini imali su problema sa svojim probavnim sustavom. Hitlerovi kronični problemi sa nadutosti vjerojatno su doveli do toga da postane vegetarijanac.

Mao Zedong je bio strastveni mesožder. - Mnogo jedem i mnogo idem na WC - napisao je u pismu jednom od svojih drugova. Staljin je često jeo prezačinjene gruzijske specijalitet uz koje su išle ogromne količine alkohola. Neumjerenost u piću bila je i odlika sovjetskog lidera Nikite Hruščova kojega je mogao pratiti, prema navodima BBC-ja, jedino Tito koji je onda povraćao u rukav svoje jakne.

>>Diktator na vojnoj vježbi: Kim Jong-un fotografira pilotkinju

>>VIDEO 'Ne znam zašto je moj stric Kim Jong-un postao diktator'

Komentara 26

JO
jozomali
12:34 07.12.2014.

ivice ivice, potpuno nepripremljen ideš pisat takst....što ti ure dn ik na to kaže? jeli zadovoljan kad ti se plaća isplaćuje?...znam da ti jesi

Avatar tajar
tajar
12:07 07.12.2014.

Titini čvarci, izgubljeni u prijevodu, postali su "komadi tople svinjske masti¨.

IS
istri
12:19 07.12.2014.

bolje brinite , sto jedu DANASNJI lopovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije