Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Otkriven mega minus Trumpovog biznisa prije 30 godina: Izgubio preko milijardu dolara

Za građevinski biznis postojala je svojevrsna rupa u zakonu koja je omogućavala da se izbjegne plaćanje poreza ukoliko se iskažu gubici.
08. svibnja 2019. u 18:31 6 komentara 844 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/3

Poslovno carstvo američkog predsjednika Donalda Trumpa od 1985. do 1994. godine bilo je u ukupnom gubitku od 1,17 milijardi dolara.

Donald Trump logori su prepuni Trump kritizirao Europljane jer odbijaju prihvatiti borce IS-a iz Sirje

Do tih podataka je došao američki dnevni list New York Times koji ih je i objavio. Ovo otkriće došlo je usred svađa između demokrata u Kongresu i Trumpove administracije o zahtjevu da predsjednik bez ikakve zadrške objavi svoje najnovije porezne prijave.

Trump se listu obratio preko Twittera napisavši kako su u tom razdoblju gubici izraženi upravo zbog poreza, odnosno izbjegavanje plaćanja poreza. Objasnio je kako je tada za građevinski biznis postojala svojevrsna rupa u zakonu koja je omogućavala da se izbjegne plaćanje poreza ukoliko se iskažu gubici. U spomenutih deset godina Trump je izbjegao plaćanje poreza čak osam puta.

Demokratski kongresnici sumnjaju da je predsjednik u žestokom sukobu interesa zato što se nakon što je postao predsjednikom nije odrekao udjela u vlasništvu kompanija iz njegovog poslovnog carstva, što bi u poreznoj prijavi moglo biti vidljivo.

Ministar financija Steve Mnuchin jučer je još jednom odbacio i samu mogućnost da predsjednikove porezne prijave izađu u javnost. Dosadašnji predsjednici redovito su objavljivali svoje porezne prijave, no Trump to opetovano odbija iako su demokrati to tražili još za vrijeme predizborne kampanje. Tada je kazao kako ne može objaviti svoje porezne prijave zato što su u proceduri revizije.

Juncker i Trump TRUMPOV LNG TRIJUMF U EU Uvoz ukapljenog plina iz SAD-a narastao čak 272% u samo devet mjeseci

Liderica demokratske većine u Zastupničkom domu Kongresa Nancy Pelosi kazala je da Trump, zbog svega što čini, sam sebi stvara uvjete da se protiv njega pokrene proces opoziva s predsjedničke funkcije. Prije nekoliko dana ona je izjavila da Trump nastoji „navući“ demokrate da protiv njega pokrenu proces opoziva zato što misli kako bi to moglo ujediniti i podebljati njegovu biračku bazu. U jednom trenutku čak je naglasila kako to ne bi bilo dobro za Sjedinjene države i kako „Trump to ničime nije zaslužio“.
 

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • TEUTA:

    Trump, kao i svi americki gradjani, iskoristio praznine u zakonu. Za vrijeme predizborne kampanje, i sam je rekao, da zakon nije bio dobar ali on nije bio zakonodavac vec jedan od bogatih gradjana SAD koji je taj zakon iskiristio do maksimuma.

  • franjo:

    Nova tema, nova laž .

  • Marsijanac:

    "američki dnevni list New York Times".....Kao prvo, te novine nisu americke nego cionisticke. I kao drugo, gubitci u biznisu su se oduvjek upotreblavali za 'izbjegavamje 'poreza. Iz kojeg to razloga bi itko imalo pametan platio porez ako ne mora????????????????????????????!!!