Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRONAĐEN BIOMARKER

Otkriće hrvatske fizičarke moglo bi spasiti milijune oboljelih od Alzheimera

Sanja Josef Golubić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/7
11.10.2017.
u 22:39

Njezin biomarker stopostotno detektira bolest na ovom istraživačkom uzorku

Alzheimer je bolest koja pogađa i onog tko od nje boluje i cijelu njegovu obitelj. Na žalost, neizlječiva je. Otkriće Sanje Josef Golubić sa zagrebačkog PMF-a konačno bi to moglo promijeniti, pišu Vijesti.hr.

- Bolest je specifična zato što se do sada još uvijek nije otkrio njen uzrok. Teško, vrlo teško ju je detektirati. Dakle, jedini način pouzdane dijagnoze je nakon smrti histopatološkom analizom tkiva i treća stvar naravno da onda i lijek nije nađen - rekla je Josef Golubić.

Ali nađen je biomarker - ono za čime znanstvenici tragaju već 30 godina.

- Dakle, ono što mi radimo mjerimo magnetska polja koja mozak normalno proizvodi. Dakle, taj pristup istraživanju zove se magnetoencefalografija i ono što je važno istaknuti da mi u Hrvatskoj još nemamo EMI laboratorij kako mi to zovemo u žargonu - rekla je fizičarka.

P 300 komponenta koju je istraživala nije na početku pokazala nikakve razlike u mozgu zdrave i oboljele osobe.

- Nije to bio razlog za moje odustajanje. Ja sam tada proučila svih informacija s 306 senzora i ono što sam primijetila da se razlika između Alzheimera i zdravih osoba vidi u vrlo ranim odgovorima za koje nitko nije sumnjao - dodaje.

Njezin biomarker stopostotno detektira bolest na ovom istraživačkom uzorku koji će svakako trebati ponoviti u većoj kliničkoj studiji. 

Komentara 37

DU
Deleted user
22:58 11.10.2017.

Svaka čast vama i vašoj ekipi na trudu i upornosti. Želim uspjeh u daljnjem radu.

ZZ
zzz
22:46 11.10.2017.

Bravo!!!!!!

DU
Deleted user
23:02 11.10.2017.

Ništa je to. Javi se kad otkriješ biste 7 sekretara SKOJ-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije