Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Psihijatrijska bolnica

Ostaci nacizma u bečkoj psihijatrijskoj bolnici

Foto: Pixabay
14.03.2017.
u 22:23

Stotine mladih bolesnika u psihijatrijskoj klinici u Beču, poznatom centru za program eutanazije Trećeg Reicha, bile su zlostavljane do 1980-tih godina zbog toga što bolnica nije raskinula s ideologijom i osobljem iz nacističkog razdoblja, otkrili su austrijski znanstvenici

 Zlouporaba sedativa, luđačkih košulja, kreveta kaveza - "Paviljon 15" u dječjoj psihijatrijskoj bolnici Spiegelgrund iznad glavnog grada Austrije bio je mjesto "globalnog sustava nasilja" od 1945. do 1984., navodi se u istraživanju koje je naručio Beč.

 Nakon višegodišnje istrage, u izvješću na 600 stranica ističe se da se radi o postupcima "koji krše ljudsko dostojanstvo", većinom zbog "nedovoljnog odmaka od nacističke ideologije i osoblja".
 Bečka bolnica bila je u vrijeme secesije jedna od najmodernijih u Europi, a nacisti su ondje ustanovili jedan od centara za eutanaziju mentalno bolesnih osoba. Ondje je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 700 djece.

 Izvješće, koje se temelji na razgovorima s bivšim pacijentima i osobljem, navodi da je "većina osoblja" iz nacističkog razdoblja nastavila raditi s djecom u duhu "kontinuiteta" s tim razdobljem. Radilo se o djelatnicima bez obrazovanja i kvalifikacija.

 Uvjeti boravka u Paviljonu 15, ponekad i višegodišnjeg, "bili su za liječenje osoba s invaliditetom daleko od profesionalnih standarda tog vremena", navodi se.
 Od 600 do 700 djece primljene sredinom 1980-ih umrlo je najmanje 70, većinom od upale pluća zbog lošeg liječenja, dodali su autori.

Mozgovi mladih žrtava su zatim korišteni u "znanstvene svrhe". Profesor zadužen za istraživanja do 1980-ih je bio bivši član nacističke stranke, aktivan u psihijatrijskoj klinici za vrijeme rata. Taj liječnik, Heinrich Gross, eminentni vještak bečkih sudova nakon 1945., našao je u paviljonu 15 "institucionalni okvir za daljnja istraživanja o eutanaziji djece", navodi se u izvješću.  Protiv Grossa, koji je umro 2005., pokrenuto je 1990-tih nekoliko postupka.  Više od 300 mozgova djece ubijene tijekom rata u Spiegegrundu tamo je čuvano desetljećima, do ukopa 2000-ih, zaključila je istraga.

>>Turski diplomatski rat s EU

>>Slovenski čelnici osudili zlokobne poruke u snijegu

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
11:27 15.03.2017.

Ovi ljudski izrodi i monstrumi koji su ovoj djeci napravili ,da bog da izgorili u paklu.Dobro je da se i ovome piše,što je nacistička ideologija radila a ne trabunjati samo o komunističkim zločinima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije