Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija planira rušenje Hitlerove kuće

Austrijska vlada trenutno radi na zakonu koji bi omogućio nacionalizaciju kuće u središtu mjesta Braunau na Innu na austrijsko-njemačkoj granici
13. lipnja 2016. u 11:56 26 komentara 1507 prikaza
Adolf Hitler
Foto: Jens Wolf/DPA/Pixsell

Austrijske vlasti planiraju rušenje rodne kuće Adolfa Hitlera u mjestu Braunau na Innu kao bi spriječile da se pretvori u svojevrsno svetište za neonaciste, javlja austrijski javni servis ORF.

"Za mene bi rušenje kuće, kao i u slučaju kuće Josefa Fritzla (zločinca koji je u austrijskom Amstettenu svoju kćer i unuke godinama silovao i držao zatočenima u podrumu), bilo najčišće rješenje", rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka.

Austrijska vlada trenutno radi na zakonu koji bi omogućio nacionalizaciju kuće u središtu mjesta Braunau na Innu na austrijsko-njemačkoj granici.

Država je privatnu zgradu unajmila 1972. i dosad ju je koristila u razne svrhe, između ostalog i kao dom za osobe s invaliditetom.

Već nekoliko godina kuća stoji prazna, a dosadašnji pokušaji dogovora s vlasnicima oko prodaje su propali.

Obitelj Hitler u kući je živjela kratko vrijeme nakon rođenja Adolfa 20. travnja 1889. a kada su budućem diktatoru i vođi nacističke Njemačke bile tri godine, napustila je Braunau na Innu jer je Hitlerov otac kao carinik često mijenjao mjesto službe.

hitler NAKON 83 GODINE Adolf Hitler više nije počasni građanin Tegernseea u Bavarskoj Adolf Hitler Otkriće iz biografije Kako je trogodišnji Adolf Hitler reagirao na rođenje i smrt brata?

Dosadašnje ideje da se rodna kuća pretvori u memorijalni centar "Kuća odgovornosti" su propale. Ispred kuće je postavljen kamen s neutralnim upozorenjem na milijune žrtava Drugog svjetskog rata, ali ničim ne ukazuje na to da je u njoj  rođen jedan od najvećih ratnih zločinaca u povijesti.

O budućnosti građevine trenutno raspravlja povjerenstvo, a gradonačelniku Braunaua Jahannesu Weidbacheru isključivo je stalo do toga da se mjesto ne pretvori u okupljalište neonacista iz čitavog svijeta.

Sam Hitler za života nikad nije pridavao preveliku pozornost Braunauu na Innu, nego drugim gradovima u Austriji koji su bili važni u njegovoj političkoj karijeri, poput Linza ili Beča.

Prilikom jedine posjete mjestu, nakon pripajanja Austrije Njemačkoj 1938. diktator je u svom automobilu samo prošao ispred svoje rodne kuće.

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • HR4ever:

  A kuca u Kumrovcu....Zar i tamo nije roden diktator ???????

 • Avatar CHOW
  CHOW:

  Hrvati srušili i Teslinu, toliko o mentalnom skopu.

 • Avatar dr.pavelic
  dr.pavelic:

  Svi Hrvati moraju se organizirati u obrani povijesne kuce.Ako je nece mi je zelimo .... Hrvati nikad na krivoj strani! Nismo srbi antifasisti!!!!