Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovršni zakon

Osniva se registar u kojem će biti popisani sve zadužnice građana

dugovi
Foto: Dino Tijardović/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
21.04.2012.
u 10:00

Uvid u registar imat će sudovi, javni bilježnici i Fina a informacijama će ga puniti institucije

U Hrvatskoj će se osnovati registar zadužnica u kojemu će biti evidentirane sve zadužnice građana. Paralelno s osnivanjem Registra umrežit će se javnobilježnički uredi, Fina i sudovi, a za vjerovnike će biti izrađeni obrasci s pomoću kojih će neposredno tražiti provedbu ovrhe.

Cilj: brza i učinkovita ovrha

To su tri glavne novosti sadržane u uputama koje je ministar pravosuđa Orsat Miljenić dao radnoj skupini za promjene Ovršnog zakona i Zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima. Premda ih je prethodna Vlada već imenovala, Miljenićev je tim sačinio projekcije prema kojima javni ovršitelji ničim ne bi pridonijeli povećanju učinkovitosti ovrha, nego bi je samo dodatno poskupili. Tako je Miljenićeva odluka da se odustaje od te službe, koja nije ni počela raditi – konačna.

Uvođenje Fine u naplatu zadužnica ministar pravosuđa ocjenjuje dobrim potezom, no smatra da nije dovoljan te uvodi još novosti. Tako će se preko Fine, osim neplaćenih računa, provesti i ovrhe utemeljene na sudskim presudama. Sada je pravilo da, kada sud donese presudu da je netko dužan, ona bude tek povod za otvaranje ovršnog postupka. Po novome bi trebala biti ovršna isprava po kojoj će Fina prisilno naplatiti potraživanja. U Ministarstvu pravosuđa napominju da im je cilj uvesti brzu i učinkovitu ovrhu, ali i zaštititi dužnike, posebno od zloporaba. Tu leži svrha osnivanja Registra zadužnica i umrežavanja sudova, javnih bilježnika i Fine. Sve te institucije imat će uvid u Registar i puniti ga podacima, a vođenje podataka na jednome mjestu trebalo bi spriječiti zloupotrebe, dvostruke naplate ili naplate nepostojećeg duga.

Fini obračun kamata

Obrasci za ovrhu omogućili bi vjerovnicima neposredno traženje provedbe ovrhe, a oni bi osobno jamčili za istinitost podataka. Plan je i da se zakonom Fini propiše obveza da izračunava dospjele zakonske kamate na neplaćeni dug.

Porezna uprava dobila bi obvezu da po zahtjevu ovrhovoditelja, odnosno vjerovnika koji se naplaćuje, izračuna po osnovi radnog odnosa bruto i neto plaću dužnika.

Spriječit će se i manipulacije s odgodama – prigovor radi prigovora neće, kažu u Ministarstvu, biti razlog za odgodu ovrhe.

Komentara 62

Avatar puky
puky
10:27 21.04.2012.

... tipično udbaški ... što više \"regstara\" o građanima to više i lakše kontrole istih ... ne znam samo na koji će način od banaka dobivati podatke ? ... strava ...

DU
Dudek
10:30 21.04.2012.

Najprije političari na sttub SRAMA onda sirotinja za jednu kunu.

Avatar stravaxx
stravaxx
10:05 21.04.2012.

a jel ministar još uvijek radi kao ovrhovoditelj za VIP ili je to prepustio ženi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije