Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROŠIRILI KRIMINALNE PIPKE I DO JUŽNE AMERIKE

Osmislili shemu tzv. nestajućih trgovaca, 'zaradili' 25 milijuna eura koje su ulagali u nekretnine

Porezna prijevara
EPPO
24.11.2023.
u 12:30

EPPO navodi da je kriminalna skupina, koja se sumnjiči za porezne prijevare i pranje novca, smislila vrlo sofisticiranu poreznu prevaru, kojom se bavila zadnje dvije godine. Bavili su se trgovinom IT opreme, a sumnja se da su zahvaljujući poreznim prevarama proračun EU oštetili za više od 25 milijuna eura.

Španjolska policija, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenula je još jednu međunarodnu istragu zbog porezne prevare teške 25 milijuna eura. Istražuju kriminalnu skupinu za koju se sumnja da je svoje "poslove" proširila sve do Južne Amerike. Obavili su 13 pretraga te uhitili 24 osobe te zaplijenili velik broj raznih dokumenata, elektroničke opreme, IT opreme, visoko-vrijednih predmeta, 135.000 eura, više automobila... Osim toga, osumnjičenicima su zamrznuti bankovni računi u Belgiji, Litvi i Rumunjskoj, a zaplijenjene su im i brojne nekretnine diljem Španjolske. Zapljena imovine traži se i u Južnoj Americi.

EPPO navodi da je kriminalna skupina, koja se sumnjiči za porezne prijevare i pranje novca, smislila vrlo sofisticiranu poreznu prevaru, kojom se bavila zadnje dvije godine. Bavili su se trgovinom IT opreme, a sumnja se da su zahvaljujući poreznim prevarama proračun EU oštetili za više od 25 milijuna eura. Sumnja se da su između 2021. do 2023. osmislili sustav koji se sastojao od više tvrtki sa sjedištem u Španjolskoj te drugim državama članicama EU-a i Latinskoj Americi. Jedna od tvrtki koja je u to bilo involvirana bila je glavna distribucijska točka, a kako bi se izbjeglo plaćanje poreza na uvezenu robu, osumnjičenici su se koristili shemom tzv. nestajućih trgovaca. Pojednostavljeno, tvrtka koja bi naručila robu, ugasila bi se prije plaćanja poreza, a onda bi u lažno stvorenom lancu kupnje i prodaje neka druga tvrtka neopravdano tražila isplatu povrata PDV-a. Kako ni u jednoj fazi od uvoza do prodaje robe nije bio plaćen porez, to je koristila glavna tvrtka uslijed te prevarne sheme tako što je robu prodavala ispod tržišne cijene, čime je s tržišta istiskivala konkurente.

Tijekom istrage je utvrđeno da se tako zarađeni novac koristio za kupovinu velikog broja nekretnina, a tijekom "poslovanja" kriminalna skupina  je tragove pokušala prikriti koristeći se u komunikaciji kriptiranim mobitelima i aplikacijama, vjerujući da tako mogu izbjeći policiju. 

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Nova akcija USKOK-a zbog navodnog primanja mita: U tijeku pretres stana pomoćnika ravnatelja Porezne uprave

Komentara 1

BE
bendzola
14:37 24.11.2023.

Ovi su se barem potrudili prikrivati, kriptirani telefoni, fiktivne tvrtke... Naši jarani bez ikakvih prikrivanja i bez imalo srama maznu desetke milijuna provizije i nikom ništa... Vidošević, Kovačević, HEP, plinska afera... boli ih uvo za pravosuđe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije