Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA OPTUŽNICA EPPO-a

Optužili ih za subvencijsku prevaru od 59.000 eura, dio tog novca vratili i prije podizanja optužnice

Ilustracija
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
1/3
16.11.2023.
u 13:54

Prema optužnici, terete se da su  u dva navrata, zlorabili sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj EU i to nakon što su podnijeli prijedlog za kupnju strojeva u okviru projekta povećanja produktivnosti proizvođača mramornih i granitnih proizvoda.

Za subvencijsku prevare i krivotvorenje  isprava optuženi su Dario S. i njegova tvrtka te Ivan M.,  Igor T. i još jedna tvrtka,  a optužnicu je protiv njih podigao Ured europskog javnog tužitelja (EPPO).  Prema optužnici, terete se da su  u dva navrata, zlorabili sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj EU i to nakon što su podnijeli prijedlog za kupnju strojeva u okviru projekta povećanja produktivnosti proizvođača mramornih i granitnih proizvoda.

Dario S. se tereti da je kao direktor jedne  tvrtke s drugom dvojicom optuženika unaprijed dogovorio, kako navodi EPPO, prijevarne aranžmane za kupnju dvaju strojeva. Radilo se o liniji za poliranje mramora i granita te viličara. U oba slučaja i Dario S., kao korisnik  bespovratnih sredstava, tereti se da je postupak nabave proveo po  protutržišnim uvjetima.

Osim toga, tereti ga se da je prikrio da je stvarna vrijednost kupljene opreme niža od prikazane te da je u jednom slučaju prikrio i da nabavljena  oprema nije nova. Prema EPPO-u, time je u zabludu doveo Hrvatsku agenciju za mala i srednja poduzeća, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), kao agenciju odgovornu za isplatu sredstava iz EU fondova.

VEZANI ČLANCI:

Osim toga, on i suoptuženici terete se da su krivotvorili dokumentaciju kojom su pravdali troškove. EPPO navodi da su takvim radnjama proračun EU oštetili za oko 59.000 eura, no i da je tvrtka Daria S. prije podizanja optužnice  vratila dio nezakonito primljenih sredstava.

Inače, za to za što se terete  zapriječena je kazna od šest mjeseci do pet godina, dok optužene tvrtke mogu biti novčano kažnjeno iznosom i do 1,3 milijuna eura. Spomenuta tvrtka na svojim internet stranicama ima oznaku da se financira i sredstvima iz EU fondova, kao i fotografije mramornih pločnika koje su radili u gardovima diljem Europe. 

VEZANI ČLANCI: Grčki mediji: DNK ubijenog Michalisa Katsourisa pronađen na nožu uhićenog Grka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije