Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oduzeto pravo

Orešković primio banjolučkog biskupa Komaricu koji kaže da su Hrvati u BiH "pogaženi i satrveni"

Banjolučki biskup Franjo Komarica i orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
22.07.2016.
u 14:40

Banjolučki biskup Franjo Komarica u petak je u izjavi novinarima nakon razgovora s premijerom u tehničkoj Vladi Tihomirom Oreškovićem rekao kako je u razgovoru upozorio na loš položaj Hrvata u BiH, posebice u Republici Srpskoj, koji su "pogaženi i satrveni", te na hrvatsku politiku prema BiH za koju drži da nema razrađenu strategiju.

Banjolučki biskup Franjo Komarica u petak je u izjavi novinarima nakon razgovora s premijerom u tehničkoj Vladi Tihomirom Oreškovićem rekao kako je u razgovoru upozorio na loš položaj Hrvata u BiH, posebice u Republici Srpskoj, koji su "pogaženi i satrveni", te na hrvatsku politiku prema BiH za koju drži da nema razrađenu strategiju.

Svi znamo da je car gol, da nema jednog konstitutivnog naroda u polovici međunarodno priznate države BiH, rekao je Komarica novinarima pred Banskim dvorima nakon što ga je primio Orešković. "Svi političari to znaju i preko toga prelaze kao da nije istina, a to je strašna nepravda i velika bomba koja će eksplodirati prije ili kasnije", upozorio je. U BiH kontrolirani kaos

BiH još nije pravna država, rekao je Komarica i naveo da stranci koji odlučuju o BiH kažu: "Mi ovdje ne želimo imati pravnu državu. Mi ovdje želimo u BiH imati kontrolirani kaos". To je zabrinjavajuće, o tome sam razgovarao s premijerom Oreškovićem, kazao je novinarima požalivši se da se u medijima nedovoljno vidi i čuje koliko je razina "pogaženosti i satrvenosti Hrvata u BiH".

Premijera je pitao je li Hrvatskoj stalo da "pred nosom Zagreba ima kontrolirani kaos" i da u BiH drugi imaju glavnu riječ, a Zagreb šuti. "A obvezni ste i po Daytonu i po Ustavu brinuti se za konstitutivni hrvatski narod u BiH, koji treba konstruktivno doprinositi boljoj budućnosti te zemlje“, dodao je.

Nemirna Bosna bit će velika opasnost za sigurnu Hrvatsku, to i slijepac vidi, upozorava Komarica koji drži da fali razrađena strategija politike Hrvatske prema BiH. Hrvatski narod je konstitutivni narod, a u Republici Srpskoj, polovici BiH, nema prava ni kao manjina. "I to Zagreb zna, i ja to pitam u Zagrebu - što to radite", rekao je Komarica.

Političari puno obećavaju, a onda iznevjere!

Prozvao je hrvatske političare da hrvatskom narodu u BiH u izborno vrijeme puno obećavaju, a onda iznevjere. "Dosta je toga. Ljudi su klonuli duhom i zato se ne treba čuditi da kažu - 'K vragu i hrvatski političari i hrvatska politika i BiH i stranac u njoj'".

Kako može visoki predstavnik, koji je tamo zapravo guverner, reći – 'Meni su ruke vezane, meni je omča na vratu'. Pa kakvu funkciju onda ima i što zapravo međunarodna zajednica hoće s BiH? To pitanje mora postaviti i ovdje ministar vanjskih poslova i predsjednik Vlade i predsjednik države, poručio je Komarica.

Isto tako, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika treba pitati da pokaže gdje su Hrvati u Republici Sroskoj. "Ti svi Hrvati koji su tamo domicilni, mrtvi su za Banju Luku, mrtvi su za RS. Oni su ubijeni, njima je oduzeto pravo na rodno mjesto, odnosno osobnu iskaznicu", kazao je.

Orešković: Vlada će nastaviti pomagati povratak Hrvata

U priopćenju iz Banskih dvora navodi se da je Komarica posebno govorio o problemima Hrvata u Republici Srpskoj, odnosno Banjalučkoj biskupiji, gdje vlasti Republike Srpske onemogućavaju obnovu kuća Hrvata koji se žele vratiti, čime se sprječava njihov povratak.

Premijer Orešković zahvalio je biskupu Komarici na skrbi o Hrvatima u Banjalučkoj biskupiji te naglasio kako će Vlada nastaviti sustavno pomagati da se Hrvati vrate na svoja ognjišta.

Također je obećao da će hrvatska Vlada dati punu potporu ulasku BiH u Europsku uniju, što je posebno važno pitanje radi stabilnosti i razvoja BiH. Jedan od načina te potpore bit će i suradnja na projektima od zajedničkog interesa, za koje je moguće povući sredstva iz europskih fondova, a koji imaju za cilj bolji život Hrvata u BiH, navode Banski dvori.

Ključne riječi

Komentara 5

KI
kinez14
15:27 22.07.2016.

Ukidanje genocidno fašističko četničko bolesnoumne tvorevine RS neminovno je kako bi Bosna ponosna zasjala u punom sjaju

SS
sokac sa drave
15:03 22.07.2016.

Malo ih je nisu vise faktor nego sacica naroda.Nema mase tko da brani interese vecina emigrirala u svoju kako oni kazu drugu domovinu.E tu lezi zec ima se samo jedna domovina a ovo sa drugom je cista prevara iz koristoljublja.

Avatar plejer_as
plejer_as
18:18 22.07.2016.

bosanci se vraćaju kući

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije