Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NIŠTA POSEBNO'

Orban komentirao šal s 'Velikom Mađarskom': 'To održava naše nacionalno jedinstvo'

Hungary PM Orban holds international media briefing, in Budapest
Foto: MARTON MONUS/REUTERS
1/3
21.12.2022.
u 15:30

Kako je nadalje nastavio objašnjavati, ''Velika Mađarska'' prema Orbanu je intelektualni koncept o tome kako ''biti veći nego što jeste''

Mađarski premijer Viktor Orban sazvao je danas u Budimpešti konferenciju za medije na kojoj se dotaknuo šala kojeg je nosio na nogometnoj utakmici u studenom, a na kojoj je bila prikazana karta ''Velike Mađarske''. Upitan od novinara N1 je li se radilo o provokaciji, Orban je kazao kako ''tu nema ništa posebno''.

''Ovo je zemlja stara 1.100 godina, okruženi smo povijesnim simbolima'', kazao je, a njegove riječi na Twitteru prenio glasnogovornik ureda premijera Zoltan Kovacs.

''Gledam oko sebe sad, jer želim vam pokazati da to nije ništa posebno. Radi se o 1.100 godina staroj zemlji. Živimo danas okruženi povijesnim simbolima. Ako vidite nešto što vam smeta možete se buniti, jer neki simbol je star 200 godina. Ili ovdje (na zastavama, op.a.) možete vidjeti nešto što se koristilo u prošlom stoljeću. Zato što se mene tiče ja uvijek jasno razlikujem ono što vi zovete “Velika Mađarska” a ja zovem “povijesna Mađarska'', kazao je Orban.

Kako je nadalje nastavio objašnjavati, ''Velika Mađarska'' prema Orbanu je intelektualni koncept o tome kako ''biti veći nego što jeste''.

''Ali ja nisam dio te tradicije. Ja spadam u povijesnu tradiciju – Mađarska doista JEST bila takva, to je povijesna zemlja, kao što se i vidi na toj karti. Otiđite u mađarski parlament, nitko se nikad nije bunio zašto su takvi simboli tamo. Zato što je stara zemlja, to je dio povijesti, to održava naše nacionalno jedinstvo, itd. Stoga su povijesni simboli uobičajen dio naših života. To nije ništa posebno. Svakodnevna stvar'', zaključio je Orban.

>> VIDEO U prometu tri nova elektromotorna vlaka, postižu brzinu od 160 km/h

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
19:10 21.12.2022.

zabraniti veliko mađarskom nacionalisti ulazak u HR doživotno! isto kao i onima koji to rade sa šalom velike srbije

KT
kako_to
16:52 21.12.2022.

Svuda oni svojataju, npr. u nekim dijelovima Slovačke uopće ne žele govoriti slovački jezik, za njih je to Mađarska...A zašto je Hrvatska toliko blaga prema ovim Orbanovim ispadima, a mnogi ga i simpatiziraju, posebno s desnice, ostaje misterija....

Avatar gusjenica
gusjenica
18:30 21.12.2022.

Ako vam to održava jedinstvo i naciju onda ste vi jad jadni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije