Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Srbiji

Optužuju zagrebačkog metropolita da je 'cenzurirao' Irinejovu poslanicu

metropolit
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
13.01.2014.
u 10:38

U srpskim medijima podsjećaju kako je javnost u Hrvatskoj ipak doznala što je Irinej napisao u poslanici

Srpski mediji optužuju metropolita zagrebačko-ljubljanskom Jovana Pavlovića da je samoinicijativno 'kako ne bi naljutio Zagreb' čitajući božićnu poslanicu patrijarha Irineja za pravoslavni Božić, izostavio dio u kojemu se spominje "težak položaj Srba u Hrvatskoj". No, u srpskim medijima podsjećaju kako je javnost u Hrvatskoj ipak doznala što je Irinej napisao u poslanici jer je hrvatska državna televizija izravno prenosila božićnu liturgiju iz pravoslavne crkve u Vinkovcima gdje prota Predrag Azhap pročitao cijelu poslanicu, pa i dio koji je metropolit Jovan izostavio.

Umjesto nadležnog episkopa osječko-poljskog i baranjskog Lukijana Vladulova, jer je trenutno bolestan, božićnu liturgiju u Vinkovcima je služio patrijarhov izaslanik episkop lipljanski Jovan, budući on trenutno brine i o Eparhiji slavonskoj pa je vladika Jovan proti Predragu Azapu rekao da on u svojstvu domaćina u vinkovačkoj crkvi treba pročitati poslanicu u cijelosti, doznaju beogradske Vesti online dodajući kako je u pravoslavnoj informativnoj agenciji u Hrvatskoj pojašnjeno kako je "svatko ovisno od okruženja u kojem se nalazi vršio procjenu rukovodeći se Isusovim principom da radi opstanka i preživljavanja treba biti mudar kao zmija, a bezazlen kao golub".

Na osječkom, vinkovačkom i vukovarskom području je od strane pravoslavne crkve  procijenjeno kako su Srbi ovdje manje ugroženi i da mogu javno pročitati Irinejeva poslanica jer se "geografski naslanjaju na Srbiju, pa otuda mogu biti i 'drčniji'".

- U Hrvatskoj je odavno postignut opći konsenzus, kada su Srbi u pitanju, da pred svijetom lažu i krivotvore činjenice, da se predstavljaju kao najveća žrtva, a negiraju srpske žrtve i zločine koje su počinili. Nažalost, sada za naš Božić bili smo svjedoci da su se u te laži uključili i dijelovi Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. I oni su podržali prevladavajući stav u Hrvatskoj - da se lažima može doći do izmirenja, ne shvaćajući da je istina jedini put do izmirenja. Patrijarh Irinej je rekao istinu, koju u Hrvatskoj ne žele čuti. Masovni zločini nad Srbima ostali su do danas nekažnjeni, oteti su stanovi, imovina, mirovine, uništili su svu nadgradnju. U Hrvatskoj se o tome šuti. Oni su dali 30 milijuna eura za obranu svojih generala u Haagu, da bi Gotovina danas bio ribar. Kupili su vlastitu sliku u ogledalu i sada hoće uvjeriti svijet da je to njihovo pravo lice. Sve je to jedna velika laž, kaže zagrebački umirovljeni sveučilišni profesor Svetozar Livada.

>> Dvije crkve na dva Božića pjevaju i pričaju o miru, a nijednoj nije do pomirenja

Komentara 8

IV
Ivan50
12:03 13.01.2014.

Nebeski narod opet počeo provodit staru politiku SANU,koja je izravno protiv RH.Nisu se naućili pameti sa bliže povjesti.Gdje su god krenuli u napad imali su bežaniju.Ipak je RH članica EU i ona ima udjela o odlukama za daljnji prijem Srbije u EU.Sad budu imali još jedan više razlog za slavlje uz Gazimestan ,eto im Oluje.

DU
Deleted user
11:42 13.01.2014.

Nije rijetkost e Svijetu a to je potvrdio nekadašnji predsjednik Njemačke pa jedna konzervativna stranka u Švicarskoj i još neki u Evropi,a i meni se čini logičnim da ako netko nevoli zemlju u kojoj živi najbolje bi za njega bilo da je napusti. U Hrvatskoj stvarno nije ugrožena nijedna ni etniča skupina ni nacionalna manjina ,pa neznam odakle se sada javljaju ti ugroženi Srbi . Velika je laž da ćirilica nije dozvoljena , ali ono što Srbi žele u Vukovaru to nemaju niti u Beogradu. U Beogradu su ulice sve na latinici , a pitanje ćirilice u Vukovaru nije samo pitanje pisma nego nešto puno dublje. U Francuskoj recimo sve piše na francuskom jeziku u Velikoj Britaniji sve na engleskom pa zašto onda i u Hrvatskoj nebi bilo sve na hrvatskom. Doklle će srbi u Hrvatskoj sijati ,a moliti Boga da kiša padne u Srbiji. Ja živim u Švicarskoj i voilim ovu zemlju , pa isto tako očekujem od srba u Hrvatskoj da kažu da vole ovu zemlju i da kažu konačno gdje tijela ubijenih i nestalih Hrvata . Dobar početak za novi suživot !

DU
Deleted user
11:45 13.01.2014.

Kakvi su u biti Srbi najbolje opisuje SUPRUGA VUKA DRAŠKOVIĆA: "Godinama razvlačimo poraze, ne priznajemo da smo zločinci, da smo ubijali, rušili i silovali". Cijelu reportazu procitajte na portalu lupiga,com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije