Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krivo su shvatili

Oporba napustila sjednicu zbog Povjerenstva o sukobu interesa

Sabor
Patrik Macek/PIXSELL
24.01.2013.
u 15:00

Na dnevnom redu je bilo predstavljanje rezultata sigurnosne provjere svih kandidata koji su se prijavili za Povjerenstvo te utvrđivanje uže liste kandidata koja se predlaže Saboru, no oporba to nije tako shvatila.

Dvije diplomirane pravnice, Tatijana Vučetić i Dalija Orešković predložene su za predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, dok su za članove predložene opet njih dvije te kriminalist Boris Spudić, inženjerka elektrotehnike Zrinka Tukić, politolozi Željko Rupić i Sandra Pernar, pravnici Marko Gotovac i Davorin Ivanjek, ekonomistica Branka Lukačević-Gregić i novinarka Ana Raić-Knežević.

Ovo je prijedlog liste kandidata za Povjerenstvo koji je danas izglasao Odbor za izbor i imenovanja, a o kojem se sutra, odnosno u petak moraju tajnim glasovanjem izjasniti i svi saborski zastupnici kako bi u konačnici izabrali predsjednika i četiri člana Povjerenstva. Međutim, niti ovaj izbor uže liste kandidata nije prošao mirno, s obzirom da je oporba napustila sjednicu Odbora za izbor i imenovanja. Naime, na dnevnom redu je bilo predstavljanje rezultata sigurnosne provjere svih kandidata koji su se prijavili za Povjerenstvo te utvrđivanje uže liste kandidata koja se predlaže Saboru, no oporba to nije tako shvatila.

-Napustili smo sjednicu jer smo mislili da će nam danas samo predstaviti rezultate sigurnosne provjere i da ćemo onda imati vremena, kad vidimo tko provjeru nije prošao, pogledati naše zabilješke s razgovora sa svih 130 prijavljenih kandidata i na osnovu toga složiti svoju listu prijedloga – objasnio nam je nakon napuštanja sjednice HDZ-ov Dujomir Marasović koji zamjera predsjedniku Odbora Šimi Lučinu što je on odmah predložio svoju listu kandidata o kojoj se oporbi bilo teško izjašnjavati jer nije imala svoje zabilješke ni dojmove o tim kandidatima uz sebe. No, unatoč činjenici da je oporba napustila sjednicu, vladajući su imali potrebnu većinu da predloženu listu izglasaju i predlože je Saboru na izglasavnje.

- Parlamentarna većina odbora je utvrdila listu kandidata prije sjednice, a ja sam dogovarajući sjednicu došao s prijedlogom te liste misleći da ćemo razgovarati o tih 10 ljudi plus ako kolege imaju nekog za predložiti. Oni su mislili da to sve skupa nije u redu i da se tu nešto prejudicira. Dakle uopće nisu htjeli razgovarati o meritumu i napustili su sjednicu. Bio je prijedlog da se do sutra porazmisli, ali ne znam što bi se do sutra promijenilo – rekao je nakon sjednice predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Šime Lučin.

Podsjetimo, saborski Odbor za izbor i imenovanja je u kolovozu prošle godine raspisao javni poziv za imenovanje novog sastava Povjerenstva, a pristiglo je 197 kandidatura, od čega je njih 123-oje udovoljilo natječajnim kriterijima. Odbor je u listopadu obavio razgovore sa stotinjak kandidata koji su pristupili razgovorima i od tada do sada je trajala njihova sigurnosna provjera. Predsjednik i četiri člana Povjerenstva trebali bi biti imenovani po zakonu iz ožujka 2011., a Ustavni sud je preporučio da ih se izabere do kraja siječnja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije