Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUNCKER O BREXITU

'Oni koji govore o izostanku sporazuma ne shvaćaju što bi značio taj scenarij'

Jean-Claude Juncker
Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
1/3
02.10.2018.
u 12:11

Velika Britanija je odredila 29. ožujka iduće godine kao datum izlaska iz EU-a

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u utorak je poručio kako oni koji zazivaju izlazak Velike Britanije iz Europske unije bez postignutog dogovora ne shvaćaju negativne posljedice tog scenarija. 

"Želim naglasiti dvije stvari – želimo sporazum, a oni koji govore o izostanku sporazuma ne shvaćaju što bi značio taj scenarij i što on implicira", poručio je u Europskom parlamentu predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, odgovorivši time britanskoj premijerki Theresi May koja je u rujnu naglasila da je bolje izaći bez nego s lošim dogovorom. 

"A kad se radi o pitanju dviju Irski, stojimo kod ranijeg stava – Irska na prvom mjestu", dodao je Juncker, govoreći o jednom o najtežih pitanja pregovora Londona i Bruxellesa – granici između Sjeverne Irske i Republike Irske

Velika Britanija je odredila 29. ožujka iduće godine kao datum izlaska iz EU-a, što znači da se sporazum mora postići do studenog jer ga poslije moraju ratificirati britanski i Europski parlament (EP).  

EP je u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljao o pripremama za sastanak Europskog vijeća 18. i 19. listopada koji je Donald Tusk, čelnik tog tijela koje čine europski čelnici, na prethodnom neformalnom sastanku u Salzburgu najavio kao "trenutak istine" za pregovore o brexitu na kojem će se znati je li postignut dovoljan napredak za formaliziranje sporazuma u studenome. 

Završni dokument o brexitu morat će dati rješenje za izbjegavanje povratka kontrola na granici između tih dviju država koja će postati jedina kopnena granica Ujedinjenog Kraljevstva s EU-om. 

Europska unija želi izbjeći "tvrdu" granicu između Dublina i Belfasta, a glavni pregovarač Europske unije za brexit Michel Barnier u rujnu je istaknuo kako pod svaku cijenu treba održati sporazum na Velik petak, postignut prije dvadeset godina, koji je dovršio sukobe između irskih protestanata i katolika i "stvorio temelje za stabilnost i suradnju dviju Irski koje postoje danas i koje su podržane europskim sredstvima", a za koji EU smatra da je ugrožen brexitom. Implementacijom tog sporazuma ukinute su granične kontrole između dviju Irski.

Nigel Farage, glavni kritičar EU-a u EP-u i jedan od vođa kampanje za brexit, u utorak je u raspravi u Strasbourgu rekao kako Barnier koristi irsko pitanje kao oružje kako bi demonizirao britanski izlazak iz Unije. 

"Ovo nema veze s Velikim petkom i očuvanjem mira u Irskoj, ovo ima veze samo s britanskim napuštanjem europske regulacije. Barnier strahuje od izlaska Britanije koja će onda postati konkurencija EU-u", kazao je Farage. 

Istaknuo je da su britanski pobornici brexita zaprepašteni djelovanjem vlade u Londonu, pa poručio Junckeru kako su pregovarači Europske komisije puno bolji od britanskih. Farage smatra kako Britanci i Bruxelles trebaju postići jednostavni sporazum o slobodnoj trgovini i tvrdi kako EK to ne želi jer time ne bi poslala poruku da napuštanje Unije dolazi s cijenom.

Kao i britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt tijekom vikenda, Farage je EU usporedio sa Sovjetskim Savezom. 

Europska unija kao Sovjetski Savez

Huntovu izjavu žestoko je kritizirao Manfred Weber, predsjednik Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u Europi, referirajući se na riječi bivšeg liberalnog poljskog ministra vanjskih poslova Radislawa Sikorskog

"Pokažite nam gulage, pokažite nam trupe u vašoj državi i obavještajne službe poput Stasija", poručio je Weber, dok je predsjednik Parlamenta Antonio Tajani kratko dodao i kako je razlika između EU-a i Sovjetskog Saveza u desecima milijuna žrtava. 

Predsjednik liberala u EP-u Guy Verhofstadt dodao je kako nije neuobičajeno za Hunta da miješa države jer je u srpnju u Kini pred tamošnjim čelnicima za svoju suprugu rekao da je Japanka, iako je Kineskinja. 

Weber je naglasio kako je neformalni susret u Salzburgu u kontekstu rasprave o brexitu pokazao ujedinjenost ostatka Europe oko vjere u ideju slobode kretanja. 

"To je toliko veliko postignuće. I dalje živimo tu ideju i želimo ju braniti", kazao je Weber. 

Naglasio je kako je brexit velika tragedija koja pokazuje što populizam donosi, te da će sadašnjem britanskom ministru Huntu i bivšem ministru Borisu Johnsonu, jednom od glavnih kritičara premijerke May, iduće godine najveći izazov biti preuzeti odgovornost za posljedice svog političkog angažmana jer "više neće moći optuživati Bruxelles". 

Čelnik socijalista Udo Bullmann se složio da je britansko vodstvo bilo neodgovorno po pitanju brexita i dao podršku Barnierovom radu jer se njime naglašava jedinstvo preostalih članica. 

"Mislim da većina ljudi u Britaniji sad zna da ih se vodi na krivi put i da je napuštanje EU-a bila velika greška. Iduća generacija će patiti od najtežih posljedica ako ova vlada ne uspije, a čini se da je tako", kazao je Bullmann. 

Potpredsjednik europskih konzervativaca Hans-Olaf Henkel kritizirao je Barniera jer stalno govori o ekonomskim posljedicama za Britance, ali ne i za EU, istaknuvši kako izlazak Britanaca s europskog tržišta odgovara odlasku 19 manjih država članica. 

Britanska premijerka May, pod sve većim pritiskom svoje stranke, susrest će se s drugim europskim čelnicima i Europskom komisijom sredinom listopada kako bi pokušala zaključiti pregovore oko uvjeta britanskog izlaska i budućem odnosu s Europom. 

Komentara 9

DU
Deleted user
12:39 02.10.2018.

Evropska unija je jedna velika obmana. Nadistitucija u kojoj su se uhljebili veliki europski birokrati koji žele kontrolirati smjer kretanja društava i koji besramno manipuliraju nacionalnim dohodcima nacionalnih država istovremeno ograničavajući njihov suverenitet. Na sreću ovaj interesni projekt nema nikakvu budućnost a pukotine se pojavljuju na sve strane.

MI
midea
14:39 02.10.2018.

a tko je ta EU da diktira nama ostalima kako što ??? treba vratiti sve na staro , svatko svoju državu i monetarnu suverenost ..... ups .... to ne odgovara Amerima !

DU
Deleted user
18:08 02.10.2018.

Oh, kako su počeli, bilo bi i gulaga samo da je više vremena! Prvi korak je napravljen, uvedena je cenzura pod izgovorom sprječavanja objave fake newsa, iako najviše lažu upravo oni koji to kao žele spriječiti. Isti izgovor imaju i u Kini. Al, vjerujem da će u nas ostati kod ovog prvog koraka. Jednostavno, previše ih se počelo prerano buniti. I zamisli, molim te, Junckera! Pa neka ponudi bolji dogovor VB ako mu je toliko stalo do njega! "Elita" stvarno misli da će naručenim crnim prognozoma nekoga stjerati u kut. Kao i ono kad su prije referenduma govorili da će VB u slučaju brexita odmah propasti, sve se banke odmah sele u Frankfurt i blablabla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije