Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STALNO NASTAJU NOVE

Ogromne rupe u tlu nakon potresa: Najveća ima promjer 30 m i duboka je 13 m

Rupe u Mečenčanima iz dana u dan sve su veće, pojavljuju se i nove
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/10
04.02.2021.
u 13:24

Nove urušne vrtače se pojavljuju gotovo na svakodnevnoj bazi.

Urušne vrtače predstavljaju pojavu otvaranja pukotina u tlu na području pogođenom potresom, ističu stručnjaci. Na području Općine Donji Kukuruzari, preciznije, na prostoru između sela Mečenčani i Borojevići neposredno nakon razornog potresa do početka veljače 2021. godine uočeno je 88 takvih pukotina u tlu. Najveća urušna vrtača promjera je 30 metara, a dubine oko 13 metara. A nove se pojavljuju gotovo na svakodnevnoj bazi.

Fenomen urušnih vrtača, odnosno sufozija od ranije je poznat na području Banovine, no razorni potres s kraja prošle godine potaknuo je dodatno pucanje tla koje predstavlja prijetnju sigurnosti.  Slabiji potresi koji gotovo svakodnevno bilježe u petrinjskom kraju dodatno pridonose otvaranju urušnih vrtača u tlu. 

 

Urušne vrtače, odnosno ponikve, predstavljaju sada izravnu sigurnosnu prijetnju jer se otvaraju u neporednoj blizini obiteljskih kuća. Nekoiko kuća već je evakuirano.

Stožer civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa razmatra opcije utvrđivanja sigurnosnih putova/koridora unutar naselja, osobito u blizini zgrada javne namjene poput škole i zdravstvene ustanove.

Rupe u Mečenčanima iz dana u dan sve su veće, pojavljuju se i nove
1/7

- Osiguravanje najkraćeg pristupa glavnim prometnicama ključni je dio priprema za postavljanje kontejnera primarno za spavanje stanovnika kako bi ostali u blizini svojih domova i obiteljskih gospodarstava - ističu u Stožeru gdje pripremaju i lokaciju za kontejnersko naselje u slučaju potrebe veće evakuacije stanovništva.

Imajući u vidu ugroženost vodocrpilišta i vodovoda kojim se opskrbljuje područje Hrvatske Kostajnice, a koje se nalazi na području gdje se pojavljuju vrtače, stručnjaci Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta (RGNF) i Hrvatskih voda u suradnji s tijelima državne uprave snimaju teren i analiziraju geofizičke karakteristike tla.

Ključne riječi

Komentara 2

UU
uhljeb u holdingu
14:09 04.02.2021.

Dobra za ribe uzgajati ova velika.

DU
Dubravazg
13:44 04.02.2021.

Zamislite jednu takovu ispod Sabora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije