Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPRKOS FINA-INOM NAPUTKU

Banka nije dopustila uplatu na zaštićeni račun obitelji na Baniji, nakon Večernjakova upita se predomislila

Foto: Privatni arhiv
1/3
03.02.2021.
u 17:19

Pitam se tko tu kome maže oči jer zakon je donesen i na službenim je stranicama, a njegovo provođenje je uskraćeno, govori Vuletić

Hrvatska se digla na noge kako bi pomogla brojnim ljudima stradalim u potresu na Baniji, no najsporije su reagirali oni s najviše novca  - banke. Iako Ovršni zakon predviđa da od ovrhe budu izuzete naknade za saniranje posljedica štete od katastrofa i elementarnih nepogoda, neke od banaka nisu omogućile uplatu građana na zaštićene račune.  

Zagrepčanka Ljiljana Vuletić danima obilazi postradale obitelji noseći humanitarnu pomoć koju prikuplja sa svojim prijateljima i poznanicima, a u prošli je petak putem internet bankarstva htjela uplatiti novac na račun obitelji Željke i Daniela Amića iz Crnca kraj Siska, kojeg imaju u Zagrebačkoj banci. Neugodno se iznenadila kad joj je nakon naredbe "provedi plaćanje" iskočila obavijest s natpisom "Transakciju nije moguće provesti - NEDOZVOLJEN UPLATITELJ NA RN ZA ZAŠTIĆENA PRIMANJA". 

- Na upit zbog čega ne možemo uplatiti obitelji s osmero malodobne djece, od koje je najmanje u dobi od dva mjeseca i žive u trošnoj kući, od Zagrebačke banke dobili smo odgovor da banka još nije dobila odobrenje od NBH! Pitam se tko tu kome maže oči jer zakon je donesen i na službenim je stranicama, a njegovo provođenje je uskraćeno i to na štetu najugroženijeg stanovništva - ogorčena je Vuletić.

Ova revizorica po struci, ukazala je i na obavijest na stranicama FINA-e. Ondje je 5. siječnja objavljena da je FINA "izdala žurni naputak bankama da svim klijentima iz stradalih područja koji imaju blokirane račune, omoguće korištenje novčanih sredstava koja su uplaćena kao pomoć u saniranju štete od posljedica potresa".

Foto: Privatni arhiv

Odmah u petak poslali smo Zabi upit zašto ne dozvoljava ovu uplatu. Odgovor smo dobili nakon pet dana, u srijedu poslijepodne, a prenosimo ga u cijelosti:  

"Nakon što je Fina u siječnju bankama poslala naputak da svim klijentima iz stradalih područja, koji imaju blokirane račune, omogući korištenje novčanih sredstava koja su uplaćena kao pomoć u saniranju štete od posljedica potresa, Zagrebačka banka je odmah pokrenula konzultacije sa svim relevantnim tijelima oko provedbe takvog naputka kako bismo omogućili nesmetane uplate na račune tih klijenata. Nakon provedenih konzultacija, banka je donijela odluku da svim klijentima iz stradalih područja omogući tu opciju", stoji u Zabinom odgovoru.

Proizlazi da su se u banci konzultirali skoro mjesec dana da li dopustiti da se pomogne ovršenim obiteljima koje je potres dodatno osiromašio, jer FINA je naputak objavila 5. siječnja, a uplata je i 29. siječnja bila nedozvoljena.   

A Ljiljana Vuletić, inače osnivačica godinama aktivne udruge Ljubav na djelu,  koja okuplja roditelje djece oboljele od malignih bolesti, nije sjedila skrštenih ruku. Prijeko potreban novac Amićima je poslala istog dana poštom, a potom je otvorila i humanitarni račun za obitelj Amić, kojima je svaka pomoć  dobrodošla.    

Da bi se moglo detektirati da se zaista radi o novčanoj pomoći, mole se svi uplatitelji koji uplaćuju građanima s blokiranim računima da u opisu plaćanja navedu „DONACIJA“, a u modelu i pozivu na broj odobrenja navesti HR69 40002-OIB uplatitelja-420. Banke su upućene da na jednak način postupe i u slučaju kada se radi o doznaci iz inozemstva koja je izravno upućena na posebni račun.

 

Komentara 3

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
17:41 03.02.2021.

Na Baniji?

ID
ivo.dzinic
18:53 03.02.2021.

Tek kad napravimo kao Inslandjani sa stranim bankama tj. Protjeramo ih iz Hrvatske a guvernera banke zatvorimo mozda ce mo doci na zelenu granu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije