Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I JA SAM BRANITELJ Josip Kerovec iz Bilja, s mirovinom od 2800 kuna, proziva ministarstvo

Ogorčen jer kćer odlikašica nije dobila stipendiju

24.02.2009.
u 17:23

- Iako sam u ratu bio cijelo vrijeme, ne osjećam se više Hrvatom. Pa što je meni ova država dala kada mi ne želi ni kćer stipendirati, a odlična je učenica i ja sam hrvatski branitelj – ogorčen je Josip Kerovec iz Bilja jer njegova petnestogodišnja kćer Josipa, učenica 1. razreda Graditeljsko-geodetske škole iz Osijeka, nije dobila braniteljsku stipendiju koja iznosi 400 kuna mjesečno, a dodjeljuje ju Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Očekivali pomoć države
Kerovec je otac još dvoje malodobne djece koje zajedno s Josipom prehranjuje od oko 2800 kuna mjesečne mirovine, a supruga mu je nezaposlena.

– Smeta mi jer znam da su neki ljudi koji imaju mirovinu i po šest tisuća kuna, a k tome su im i supruge zaposlene, dobili stipendije za svoju djecu dok je mome djetetu nisu odobrili. Ona je bila toliko šokirana da jednostavno nismo znali što više učiniti jer smo bar tu pomoć od države očekivali – kaže hrvatski branitelj čija kćer nije među gotovo 7000 stipendiranih učenika srednjih škola. Naime, braniteljsku stipendiju dobiva neograničen broj srednjoškolaca, a ove godine odobrena je za njih 6805 iz cijele Hrvatske.

Rekli da su pogriješili
– Zvali smo u resorno ministarstvo i pitali zbog čega Josipa nije dobila stipendiju, a oni su mi rekli da smo mi pogriješili i da nismo predali poreznu prijavu. Međutim, to u natječaju nigdje nije pisalo, a uostalom nemam nikakvih drugih prihoda tako da ne vidim zbog čega bih morao predavati i poreznu prijavu – nezadovoljan je Kerovec. Dodaje i kako je njegova kćer ispunjavala sve uvjete, ali stipendiju ipak nije dobila i zbog toga je još više razočaran.


MOBMS: Prijava bila nepotpuna

U vrijeme zaključenja natječaja prijava Josipe Kerovec bila je nepotpuna, odnosno nedostajala je potvrda Porezne uprave Ministarstva financija RH o visini dohotka za 2007. godinu za oca Josipa – rekla nam je glasnogovornica Ministarstva Martina Banić. Dodala je kako je u tekstu natječaja za dodjelu stipendija bilo navedeno da su kandidati dužni dostaviti dokaze o ispunjavanju uvjeta, i to, između ostalog, potvrde nadležne Porezne uprave Ministarstva financija RH o visini dohotka za 2007. godinu za sve članove kućanstva starije od 15 godina, uključujući podnositelja zahtjeva. Budući da oni to nisu učinili, kaže M. Banić, nisu ni mogli dobiti stipendiju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije