Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INA - MOL

Odvjetnici predlažu 
da USKOK postavi privremenu upravu Ine!

Ina benzinske postaje (1)
INA
Autor
Ivanka Toma
01.11.2011.
u 09:00

Državno odvjetništvo ne vidi puno manevarskog prostora u slučaju Ine te preispituje sve vezano za Inu, pa i prodaju dionica Fonda branitelja

USKOK bi trebao tražiti zabranu raspolaganja dionicama Ine, a u Ini postaviti privremenu upravu. To bi bile privremene mjere radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom u postupku protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, kojega se tereti da je uzeo 10 milijuna eura mita od MOL-a, a zauzvrat im priskrbio upravljačka prava. Ovako bi se najkraće mogao prepričati podnesak koji je stigao USKOK-u iz kruga odvjetnika koji zastupaju stranu hrvatskog vlasnika u Ini.

Nerealan zahtjev

U neku ruku je zapravo riječ o razrađenom i konkretiziranom zaključku Vlade od 27. studenoga kada je Državno odvjetništvo pozvano “da u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlastima poduzme sve potrebne radnje i mjere uključujući pokretanje sudskog postupka radi zaštite vlasničkih i upravljačkih prava u Ini”. U Državnom odvjetništvu na pitanje o tome je li realno donošenje privremene mjere koja bi podrazumijevala blokadu dionica i postavljanje privremene uprave u Ini odgovaraju vrlo oprezno. Kažu da se proučavaju svi materijali vezani uz izmjene dioničarskog ugovora kojim su Mađarima prepuštena upravljačka prava u Ini te je dogovoreno izdvajanje plinskog biznisa. Navode da je ta dokumentacija vrlo opsežna i ne odnosi se samo na kazneni spis protiv Ive Sanadera koji vodi USKOK nego se ovim pitanjem bavi i građanski odjel Državnog odvjetništva.

Uza sve, preispituje se i odluka Fonda hrvatskih branitelja donesena jednoglasno na sjednici 1. listopada 2008. kojom je predsjedala Jadranka Kosor. Na toj je sjednici odlučeno da se 7 posto dionica Ine proda MOL-u. Upravo tom trgovinom mađarska je strana stekla bitan vlasnički udio i sada ima 47 posto dionica, a Hrvatska ih ima nešto više od 44 posto. No, u Državnom odvjetništvu kažu da prije poduzimanja bilo kakvog pravnog koraka u vezi s Inom provode konzultacije s pravnim ekspertima, a stručno mišljenje traži se i od pravnih fakulteta.

Na prvi pogled, zahtjev za privremenom mjerom koji su odvjetnici dostavili USKOK-u ne djeluje previše realno i provedivo. A u podnesku se polazi od sadržaja optužnice protiv Sanadera. Njega se, naime, tereti da je kao predsjednik Vlade početkom 2008. godine sa šefom MOL-a Zsoltom Hernadijem dogovorio da će za 10 milijuna eura urediti da se izmijeni dioničarski ugovor tako da MOL dobije upravljačka prava u Ini. Rezultat je da je 30. siječnja 2009. zaključena izmjena i dopuna Ugovora po kojoj MOL ima pravo imenovati većinu članova Nadzornog odbora Ine, a u upravi Ine presuđujući glas ima predsjednik kojeg imenuje MOL.

Mjere do kraja postupka

Kako je takva izmjena i dopuna ugovora posljedica mita, odnosno kaznenog djela iz kojeg je u konačnici nastupila šteta za državu, odvjetnici smatraju da bi se po Zakonu o USKOK-u trebale od suda ishoditi mjere osiguranja. Radilo bi se o zabrani otuđenja i opterećenja dionica Ine koje je MOL stekao nakon 30. siječnja 2009. Ta bi mjera trajala do okončanja kaznenog postupka. Isto bi vrijedilo i za to da USKOK postavi privremenu upravu u Ini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije