Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju: Ivo Žinić

Odustat ću od tužbi ako Đurđica Klancir objavi istinu

Ivo Žinić
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
11.03.2019.
u 18:33

Klancir je ostala pri svojim tvrdnjama, u čemu sam prepoznao klevetničku namjeru

Sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem nismo uspjeli kontaktirati telefonski, u njegovu uredu rekli su da pitanja o njegovoj privatnoj tužbi protiv novinarke portala Net.hr Đurđice Klancir pošaljemo na e-mail info@smz.hr. Stoga nije bilo moguće postaviti dodatna pitanja. Recimo, zašto je nemoralno propitivati o zapošljavanju njegova sina, ako se, štoviše, i premijera propituje o zapošljavanju ujaka, sestrične ili kuma!? Odgovori su napisani kao da ih je pisao odvjetnik, a potpisao ih je “Ured župana”.

Namjeravate li novinarku Đurđicu Klancir tužiti isključivo zbog teksta o smjenjivanju ravnatelja škole ili i zbog teksta o zapošljavanju vašeg sina?

Protiv Đurđice Klancir namjeravam podnijeti privatnu kaznenu tužbu radi počinjenja kaznenog djela klevete iz članka 149. stavak 2. KZ-a na moju štetu kao oštećenika isključivo zbog teksta objavljenog dana 19. prosinca 2019. godine na web portalu Net.hr pod naslovom:” SKANDALOZNO: Župan maknuo ravnatelja koji radi 40 godina pred sam kraj mandata; Treba nam netko iz naše političke opcije....”. Tekst o zapošljavanju mog sina ne sadrži nikakvu kaznenopravnu inkriminaciju, za mene je kao čovjeka i oca upitan analizirajući ga s moralne strane, ali očito gospođa Đurđica Klancir i ja imamo različito poimanje moralnih vrijednosti. Za mene je moja obitelj, kao i bilo čija druga obitelj, kategorija koju apsolutno poštujem kao osnovnu jedinku društva te bi mi bilo drago da gospođa Klancir kao novinarka i čovjek razmišlja na identičan način, ali ona me učestalo demantira insinuirajući u više navrata da je motiv za podnošenje ove tužbe njezin tekst o zapošljavanju mog sina, a to nije točno.

Zašto ste se odlučili na tužbu s obzirom na to da je uz sporni tekst Net.hr objavio vašu reakciju, a za navode koji su sporni pokriće je dao sam smijenjeni ravnatelj škole? Zašto njega, Milana Davidovića, niste tužili?

Za tužbu sam se odlučio zato što je gospođa Klancir unatoč mojem odgovoru koji je uslijedio nekoliko sati nakon objave teksta i koji je već tada sadržavao dokaze da ni na koji način nisam utjecao na donošenje odluke o razrješenju ravnatelja, i dalje ostala pri svojim činjeničnim tvrdnjama iznesenim u tekstu i naslovu, ne osjetivši potrebu, kao novinarka profesionalka, da bar u naslov objavljenog teksta stavi upitnik, u čemu sam prepoznao njezinu klevetničku namjeru iz njoj poznatih razloga. Gospodinu Davidoviću priznajem pravo na njegovo subjektivno mišljenje kao i dojam, ali od ugledne novinarke s višegodišnjim iskustvom u radu očekujem objektivnu, a ne pristranu analizu predočenih činjenica, što u njezinu tekstu i naslovu teksta nisam prepoznao te mi je logično da bude pravni subjekt predmetne inkriminacije kao autorica teksta i naslova.

Zašto ste se na tužbu odlučili nakon više od dva mjeseca?

Budući da mi ZKP nalaže podizanje privatne kaznene tužbe u prekluzivnom roku od tri mjeseca računajući od dana objave inkriminiranog teksta, po savjetu odvjetnika, koji je punomoćnik Osnovne škole Glina u parnici koju je bivši ravnatelj pokrenuo protiv Osnovne škole Glina kao tuženika radi poništenja Odluke o razrješenju, pričekao sam nepravomoćni ishod predmetnog parničnog postupka upravo iz razloga da i nepravomoćna sudska presuda koja je uslijedila, a kojom je nadležni sud nepravomoćno odbio tužiteljev zahtjev radi poništenja odluke o razrješenju, bude najvažniji dokaz u kaznenom postupku radi klevete protiv gospođe Klancir jer ta presuda, sama po sebi, potpuno demantira navode gospođe Klancir u inkriminirajućem tekstu od 19. prosinca 2019. kojim mi je imputirala micanje ravnatelja iz političkih razloga budući da upravo spomenuta nepravomoćna presuda ukazuje na činjenicu da je odluka o razrješenju ravnatelja sukladna zakonu te da na nju apsolutno nisam utjecao niti sam u poziciji da na nju utječem na bilo koji način.

Namjeravate li tražiti i odštetu za duševne boli ili inzistirate “samo” na kažnjavanju novinarke?

Sud je krajnja instanca u potrazi za istinom te se na sud ide samo u slučaju kad ne postoji drugi način kako bi se istina dokazala. Kao što je i moj odvjetnik izjavio, prije svega me zanima objava korektnog teksta na portalu na kojem me gospođa Klancir 19. prosinca 2018. godine grubo oklevetala, a u kojem bi novinarka Klancir javnosti predočila istinite činjenice i profesionalno se ogradila od naslova i samog teksta.

To mi je primarno, a eventualna kaznena presuda i tužba radi naknade štete u slučaju pravomoćne kaznene presude su mi sekundarne i za predmetnim ću postupcima, u cilju zaštite svojih povrijeđenih subjektivnih prava, posegnuti samo u slučaju da gospođa Klancir ne objavi korektan tekst koji sadrži istinite 
činjenice.

 

Komentara 33

KO
korektor1619
21:03 11.03.2019.

Drugarica klancir je komunjarska bojnica, jedna od brojne orjunaške gamadi koja terorizira normalan hrvatski narod, to joj je posao, od toga živi. Jadno i sramotno.

KO
Kopreinitz
19:15 11.03.2019.

Pa nek Klancir objavi svoju verziju istine, zasto se boji, istine se nitko ne treba sramiti niti bojati, gdje mi zivimo da se istina skriva, jel tako Djurdjica???

PR
prajdali100
19:57 11.03.2019.

Tuži tu Klancir do neba.To je leva novinarka koja radi po zadatku.Red je da joj se nekako stane na kraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije