Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raketa pala u Poljskoj

Zelenski: Projektil nije bio ukrajinski. Poljski premijer: Moguće da je riječ o namjernoj provokaciji

Crew members look through a crater next to an overturned vehicle at the site of an explosion in Przewodow
Foto: POLSKA POLICJA/REUTERS
1/13
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.11.2022.
u 17:34

Bijela kuća je službeno obznanila kako je američki predsjednik Joe Biden sazvao hitan sastanak čelnika G7 povodom eksplozije u Poljskoj.

Dvije su osobe poginule u Poljskoj nakon što je raketa pala blizu granice s Ukrajinom. Ukrajina tvrdi kako se radi o zalutalom projektilu koji je promašio svoj cilj u njihovoj zemlji, dok je rusko ministarstvo obrane demantiralo te navode, tvrdeći kako se radi o ''provokacijama''. Raketa je pala u državu NATO-a nakon ruskog masovnog bombardiranja ukrajinskih gradova. Bijela kuća je službeno obznanila kako je američki predsjednik Joe Biden sazvao hitan sastanak čelnika G7 povodom eksplozije u Poljskoj.

Tijek događanja:

17:32 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako "ne sumnja" da projektil koji je izazvao eksploziju u Poljskoj "nije bio ukrajinski", prenosi novinska agencija Interfax. Njegov komentar dolazi nakon što su i Poljska i NATO rekli da je zemlju "vjerojatno" pogodila ukrajinska raketa protuzračne obrane - ali "nema naznaka" da je to bio namjerni napad.

Dodao je kako smatra da je Ukrajini trebalo dopustiti pristup mjestu eksplozije u istočnoj Poljskoj. 

- Možemo li ne reći konačne zaključke? Imamo li pravo biti u istražnom timu? Naravno - kaže Zelenski. 

Međutim, poljski premijer rekao je da se "ne može isključiti" da je napad - četiri milje od ukrajinske granice - bio "provokacija".

- Ne možemo isključiti da je granatiranje ukrajinske infrastrukture u blizini granice bila namjerna provokacija učinjena u nadi da bi do takve situacije moglo doći - rekao je Mateusz Morawiecki.


17:28 - Rusija je pozvala poljskog veleposlanika u Moskvi u ministarstvo vanjskih poslova, rekla je danas glasnogovornica ruskog ministarstva Maria Zaharova. Ranije je Kremlj optužio Poljsku da je reagirala na "apsolutno histeričan" način na incident u utorak kada je projektil ubio dvije osobe u Poljskoj.  Poljska i NATO rekli su da je to vjerojatno bila zalutala raketa koju je ispalila ukrajinska protuzračna obrana, a ne, kako su neka izvješća prvobitno sugerirala, Rusija.


17:10 - Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da Poljska "ne može isključiti" da je raketni napad u blizini ukrajinske granice "provokacija". Ipak, ponovio je da je "Poljska sigurna".

- Ne možemo isključiti da je granatiranje ukrajinske infrastrukture u blizini granice bila namjerna provokacija u nadi da bi do takve situacije moglo doći - rekao je Morawiecki. 


16:32 - Američki dužnosnik tvrdi kako je ukrajinska vojska rekla zapadnim saveznicima da su pokušali presresti rusku raketu u vrijeme i blizu lokacije gdje je u Poljskoj pala raketa u utorak navečer. 


15:54 - SAD će nastaviti blisko surađivati s Poljskom i drugim saveznicima kako bi prikupili više informacija o smrtonosnoj eksploziji koja se jučer dogodila u Poljskoj, rekao je ministar obrane Lloyd Austin.


15:50 - I Poljska i Sjedinjene Države morale bi pristati da Ukrajina sudjeluje u istrazi o projektilu koji je pao u selo na jugoistoku Poljske, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda, prenosi Reuters.

- Postupak vode poljski i američki stručnjaci i ako bi itko smio sudjelovati u tom postupku, trebao bi barem pristanak obiju strana - rekao je.


14:50 - Ukrajinske zračne snage priopćile su da će "učiniti sve" kako bi olakšale istragu o raketnom napadu u Poljskoj. Yurii Ihnat, glasnogovornik Zapovjedništva zračnih snaga Ukrajine, istaknuo je kako su "snage protuzračne obrane odbile zračni napad", prenosi CNN.

- Što se zatim dogodilo, je li to bila ruska raketa ili su pale olupine obje rakete, to se mora provjeriti na licu mjesta. To je ono što se upravo sada događa - naveo je.

Oleksij Danilov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, istaknuo je ranije kako se Ukrajina zalaže za zajedničko ispitivanje incidenta.

- Očekujemo informacije od naših partnera na temelju kojih je donesen zaključak da se radi o ukrajinskoj raketi protuzračne obrane - tvrdi.


13:13 - Istraga je u tijeku i moramo sačekati njezin ishod, ali nemamo indicija da je ovo bio rezultat namjernog napada niti indicija da Rusija sprema ofenzivne vojne akcije protiv NATO-a - rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na press konferenciji.

>> OPŠIRNIJE


12:15 - Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je kako je pad rakete "vjerojatno nesretan incident".

"Nema osnova vjerovati da je raketni incident bio napad", rekao je Duda te istaknuo kako je velika vjerojatnost da je raketu koristila ukrajinska protuzračna obrana, prenosi The Guardian.


11:44Izvanredna sjednica NATO-ovih veleposlanika na kojoj će se razgovarati o padu rakete u Poljskoj, za koju se ne zna odakle je ispaljena, počela je u srijedu ujutro u sjedištu Saveza u Bruxellesu, rekli su diplomati.

Informacija o sjednici kojom predsjeda glavni tajnik Jens Stoltenberg objavljena je u utorak navečer. "Važno je utvrditi sve činjenice", rekao je glavni tajnik u vezi sa smrtonosnom eksplozijom u kojoj su poginule dvije osobe. Ukrajina optužuje Rusiju za taj izgred, a Moskva je odbacila odgovornost ustvrdivši da je eksplozija provokacija Zapada.

Poljska vojska je u srijedu bila u stanju pripravnosti dan nakon pada rakete na selo blizu granice s Ukrajinom. Poljski predsjednik Andrzej Duda istaknuo je da u ovom trenutku "nema jasnog dokaza" o tome odakle je ispaljena raketa "vrlo vjerojatno ruske proizvodnje". "Vodi se istraga", rekao je, istaknuvši da je riječ o "izoliranom" izgredu.

"Postoji velika vjerojatnost da smo sučeljeni s posljedicama ruskog djelovanja. Te posljedice, prvi put od početka rata (...) Poljska osjeća na svojoj koži jer su poginuli poljski građani", istaknuo je u srijedu Pawel Jablonski, zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, za agenciju PAP.

U selu Przewodowu, gdje je raketa ubila dvoje ljudi, redarstvene snage su podigle ogradu oko zone njezina pada, izvijestio je AFP. Policijske sirene odjekuju dok kiši iz sivih oblaka.


11:30 - Mađarski premijer Viktor Orbán istaknuo je kako njegova zemlja "čvrsto stoji" uz Poljsku.

- Trebamo mirnu i temeljitu istragu u vezi s eksplozijama u Przewodowu. Jedno je sigurno: Mađarska čvrsto stoji uz Poljsku - naveo je te dodao kako je izrazi punu podršku poljskom premijeru Mateuszu Morawieckom.


10:47 - NATO bi trebao hitno rasporediti više protuzračne obrane na poljsko-ukrajinskoj granici i ostatku istočnog krila saveza, rekao je litavski predsjednik Gitanas Nauseda.

"NATO-ovo nebo mora biti 100 posto obranjeno... Litva će aktivno podržati raspoređivanje (NATO-ove) protuzračne obrane duž poljsko-ukrajinske granice", rekao je Nauseda novinarima, dodajući da se to odnosi i na ostatak istočnog krila.

"Nadam se da ćemo do samita NATO-a u Vilniusu iduće godine uspjeti napredovati jer situacija potvrđuje da je to ispravna odluka i da je nužna brza provedba", dodao je Nauseda.

Eksplozija nije podigla razinu vojnih prijetnji, rekao je Nauseda, ali je dodao da bi "u budućnosti moglo biti slučajnih incidenata, mogućih odstupanja projektila".


10:45 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je eksploziju na poljskom teritoriju izazvala ukrajinska raketa protuzračne obrane te da ruski udari u Ukrajini nisu bili bliže od 35 kilometara od poljske granice, prenosi Reuters. 

- Fotografije olupine nedvosmisleno su identificirane od strane stručnjaka ruske obrambene industrije kao elementi protuzračne rakete S-300 sustava protuzračne obrane Ukrajine - objavilo je ministarstvo.


09:56 - Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog Mihajlo Podoljak rekao je da je Rusija kriva za sve "incidente s projektilima" nakon invazije na njegovu zemlju.

- Po mom mišljenju, potrebno je držati se samo jedne logike. Rat je započela i provodi ga Rusija. Rusija masovno napada Ukrajinu krstarećim projektilima - naveo je u pisanoj izjavi nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da projektil koji je ubio dvoje ljudi u Poljskoj vjerojatno nije ispaljen iz Rusije.

- Rusija je istočni dio europskog kontinenta pretvorila u nepredvidivo bojno polje. Namjera, sredstva izvršenja, rizici, eskalacija - sve je to samo Rusija. I ne može biti drugog objašnjenja za bilo kakve incidente s projektilima - dodao je.


09:34 - Rishi Sunak govori na tiskovnoj konferenciji na Baliju. Kaže da se "ništa od ovoga ne bi dogodilo da nije bilo ruske invazije na Ukrajinu" i kako je ovo "okrutna i neumoljiva stvarnost Putinova rata".

- Sve dok traje, predstavlja prijetnju našoj sigurnosti i sigurnosti naših saveznika. I dokle god traje, nastavit će uništavati globalno gospodarstvo - rekao je Sunak, prenosi Sky News.

Kaže da "nema niti jedne osobe na svijetu" koja nije osjetila utjecaj rata Vladimira Putina i da su globalna tržišta hrane ozbiljno poremećena.


09:30 - Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak i njegov kanadski kolega Justin Trudeau naglasili su važnost "potpune istrage" o raketnom napadu tijekom razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Britanski i kanadski čelnici, koji sudjeluju na G20 u Indoneziji, rekli su Zelenskom da je, bez obzira na ishod poljske istrage, rat Vladimira Putina kriv za kontinuirano nasilje. Također su naglasili svoju "trajnu podršku" Ukrajini.

- Izrazili su sućut zbog užasnog gubitka života kao posljedice ruskih napada na Ukrajinu tijekom noći. Naglasili su svoju trajnu podršku otporu Ukrajine i obavijestili predsjednika Zelenskog o svojim raspravama na G20 o ovom pitanju. Naglasili su važnost pune istrage o okolnostima iza kojih su projektili jučer pali u Poljsku. Naglasili su da je, bez obzira na ishod te istrage, Putinova invazija na Ukrajinu izravno kriva za tekuće nasilje - naveo je glasnogovornik Downing Streeta, prenosi Sky News.


09:26 - Bivši veleposlanik u Rusiji, Božo Kovačević, gostovao je na N1 televiziji i komentirao eksploziju projektila na tlu Poljske, kao i mogućnost eskalacije sukoba na relaciji Rusija - Zapad. Komentirao je izjavu Dmitrija Medvedeva koji je rekao da se Zapad približava novom svjetskom ratu. 

“Je, svijet je na korak do novog rata, a ključni pomak prema takvoj situaciji je napravila Rusija agresijom na Ukrajinu. Mi vidimo da su Amerikanci suzdržani u povodu utvrđivanja odgovornosti za te projektile, što je i razumljivo, jer ne žele nepromišljeno ući u treći svjetski rat. Jer ako bi ovaj napad bio ruski napad na članicu NATO-a, bilo bi moguće aktivirati i članak 5 povelje NATO-a i očito Amerikanci to žele izbjeći i inzistiraju na detaljnoj istrazi. Treba reći da drugi događaji koji bi mogli pridonijeti eskalaciji nisu istraženi, eksplozije na Sjevernom toku i kao i onaj ispaljeni projektil koji je završio u Hrvatskoj”, rekao je Kovačević.

>> OPŠIRNIJE


09:25 - Bivši američki ambasador u NATO-u Kurt Volker istaknuo je da se ovakav incident mogao očekivati:  - Prvo, ne bismo trebali biti toliko iznenađeni jer kad već Rusija vrši toliko napada u Ukrajini i ispaljuje toliko projektila jasno je da se može dogoditi da poneki završi i preko granice u Poljskoj. Vjerojatno se to dogodilo slučajno - izjavio je Volker za CNN.

>> OPŠIRNIJE


09:00 - Raketni napad na poljski teritorij pokazuje da se Zapad približava još jednom svjetskom ratu, rekao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev. U izjavi na Twitteru, Medvedev je napisao da je "navodni udar Ukrajine" dokazao da Zapad "vodi hibridni rat protiv Rusije" i približava se "svjetskom ratu".

>> OPŠIRNIJE


08:59 - Razmjeri eksplozije u poljskom pograničnom selu Przewodów zabilježeni su na kratkoj snimci čiju je lokaciju provjerio The New York Times. Eksplozija se dogodila u blizini skladišta i silosa u selu koje je udaljeno manje od 8 kilometara od granice Poljske s Ukrajinom.

>> OPŠIRNIJE


08:30 - "Poljska je i dalje vrlo sigurna zemlja zahvaljujući članstvu u NATO-u", rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski, dok se NATO priprema za sastanak u Bruxellesu. 

“Reakcija naših saveznika, njihova nedvosmislena potpora i volja da stanu uz nas pokazuje da smo mnogo sigurnija zemlja nego da nismo u NATO-u”, rekao je za radio stanicu RMF FM, prenosi The Guardian.


7:12 - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je da ozbiljno shvaća rusko poricanje umiješanosti u napad dodajući da se vjerojatno radi o tehničkoj pogrešci.

Govoreći na summitu G20 na Baliju, rekao je: “Sastao sam se s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Opći je dojam da ova raketa nije ruske proizvodnje i ova deklaracija otvara put određenim činjenicama, tako da ne treba inzistirati da je raketa lansirana iz Rusije. To bi bila provokacija.”

Dodao je: "mir se može uspostaviti samo kroz dijalog koji mi i želimo uspostaviti".


6:45 - Prema američkim dužnosnicima, prva otkrića sugeriraju da su projektil koji je pogodio Poljsku ispalile ukrajinske snage na nadolazeći ruski projektil, piše AP.

Tri dužnosnika rekla su novinskoj agenciji Associated Press da su se Ukrajinci pokušavali obraniti od ruske paljbe usmjerene na njihovu električnu infrastrukturu.


6:42 - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres "vrlo je zabrinut" zbog eksplozije projektila u Poljskoj i nada se da će se provesti temeljita istraga, rekao je glasnogovornik UN-a.

"Apsolutno je neophodno izbjeći eskalaciju rata u Ukrajini", rekao je glasnogovornik Farhan Haq.


6:15 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da su raketni napadi Rusije na Ukrajinu bili poruka Moskve da joj nije u interesu okončati rat. U svom noćnom obraćanju Zelenski je rekao da je lansirano ukupno 90 projektila, oštetivši energetsku infrastrukturu, kao i poslovne i stambene zgrade.

- A kada se to dogodilo? Čim je završio prvi dan summita G20 u Indoneziji - rekao je, kasnije nazivajući događaj “G19”.

- Rusiji se govori o miru, ali ona ispaljuje projektile kao odgovor. Priča se o globalnim krizama koje je izazvala Rusija, a ona kao odgovor lansira iranske bespilotne letjelice. Nudi im se deset opcija za okončanje rata, a ona ispaljuje desetke projektila - dodao je.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov bio je na Baliju kao predstavnik svoje zemlje na G20, ali je napustio skup rano jučer navečer prije ruskog bombardiranja.


3:40 - Prve informacije govore da je moguće kako projektili nisu ispaljeni iz Rusije, izjavio je američki predsjednik Joe Biden povodom eksplozije koja se dogodila u Poljskoj, blizu granice s Ukrajinom te su pritom poginule dvije osobe.

„Ne želim ništa definitivno reći dok god se ne obavi potpuna istraga. No, zbog putanje projektila malo je vjerojatno da su ispaljeni iz Rusije. No, vidjet ćemo što će istraga sve donijeti. Iako su prve informacije govorile da je Rusija povezana s tim preliminarna istraživanja to osporavaju“, rekao je Biden u obraćanju uživo na CNN-u.

Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

Biden se trenutačno nalazi na Baliju u Indoneziji na summitu G20, a prije samih izjava obavio je hitan sastanak s ostalim čelnicima G7 (Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka, Kanada i Japan), a sastanku su još prisustvovali čelnici Španjolske i Nizozemske.

„No, isto tako, Rusija svojim djelovanjem i dalje pogoršava situaciju u Ukrajini“, dodao je američki predsjednik.


2:35 - Bijela kuća je službeno obznanila kako je američki predsjednik Joe Biden sazvao hitan sastanak čelnika G7 povodom eksplozije tijekom utorka u Poljskoj koju su uzrokovala dva projektila.

Na Baliju u Indoneziji trenutačno traje summit G20, a na sastanku G7 su se osim Bidena našli vodeći ljudi ostalih članica, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Njemačke, Japana i Kanade. Sve zemlje su ujedno članice NATO-a osim Japana, dok su na sastanku prisustvovali i vodeći ljudi Španjolske i Nizozemske.

European Commission President Ursula von der Leyen, Italy's Prime Minister Giorgia Meloni, Germany's Chancellor Olaf Scholz, France's President Emmanuel Macron, Canada's Prime Minister Justin Trudeau, U.S. President Joe Biden, British Prime Minister Rishi Sunak, Spain's Prime Minister Pedro Sanchez, Netherland's Prime Minister Mark Rutte, Japanese Prime Minister Fumio Kishida, U.S. Secretary of State Anthony Blinken and European Council President Charles Michel attend an emergency meeting of global leaders after an alleged Russian missile blast in Poland, in Bali, Indonesia, November 16, 2022. REUTERS/Kevin Lamarque Photo: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

Reuters navodi kako su prije samog početka sastanka novinari upitali američkog predsjednika ima li kakav osvrt na događaje u Poljskoj na što je Biden rekao kako zasad nema nikakav komentar.

Sjedinjene Američke Države su odmah nakon incidenta obećale Poljskoj pomoć u svakom pogledu pa tako i u samoj detaljnoj istrazi oko eksplozije. Inače, Poljska je u noći s utorka na srijedu potvrdila kako su projektili koji su pali u mjestu Przewodow ruske proizvodnje, ali i da nemaju potvrdu tko ih je ispalio.

Američki predsjednik Joe Biden je u večernjim satima utorka telefonski razgovarao s poljskim kolegom Andrzejom Dudom.

U.S. Secretary of State Anthony Blinken and White House National Security Advisor Jake Sullivan are seen seated as U.S. President Joe Biden speaks with Poland's President Andrzej Duda (not pictured) behind the scenes at the G20 summit, following what Poland called a strike by a Russia-made projectile at a grain facility in Przewodow, near the Ukrainian border, in Bali, Indonesia November 16, 2022. The White House/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY Photo: THE WHITE HOUSE/REUTERS
Foto: THE WHITE HOUSE/REUTERS


1:00 - Poljsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako je eksploziju u poljskom mjestu Przewodow, a pritom su poginule dvije osobe, izazvao projektil ruske proizvodnje, javlja francuska agencija AFP.

Ranije tijekom utorka Rusija je odbacila takve tvrdnje, dok je Poljska aktivirala članak 4 NATO-a zbog čega će se čelnici saveza hitno sastati tijekom srijede povodom ovog incidenta.

Poljski predsjednik Andrzej Duda je naveo, pak, kako „nema jasnih dokaza tko je ispalio projektil“, koji je „vrlo vjerojatno ruske proizvodnje“. Drugi projektil koji je pao na poljsko tlo nije uzrokovao veću tragediju.

"Detaljna istraga je još uvijek u tijeku, a nemamo nikakve razloge očekivati da će se nešto slično ponoviti", dodao je poljski predsjednik.

A view shows damages after an explosion in Przewodow, a village in eastern Poland near the border with Ukraine, in this image obtained from social media by Reuters released on November 15, 2022. /via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES. Reuters has verified the photographs in the following ways: The images do not exist on the internet already so are unlikely to be old, they show first responders wearing Polish paramedic and firefighter uniforms, there is a destroyed tractor and trailer with grain on the ground and Polish media reported the explosion occurred at a grain facility in Przewodow. Satellite imagery shows what appears to be an agricultural facility in Przewodow with large storage barns. However the photographs do not show enough of the surrounding area to provide a positive geolocation match with satellite imagery. Photo: UGC/REUTERS
Foto: UGC/REUTERS

Nakon eksplozije u mjestu pored poljsko-ukrajinske granice poljski predsjednik Duda je obavio telefonske razgovore s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijim.

U Poljskoj  je u utorak navečer održan i hitan sastanak vladinog odbora za nacionalnu sigurnost i obranu, a poljski premijer Morawiecki je naznačio kako je Poljska odlučila povećati nadzor zračnog prostora te je podignuta razina vojne pripravnosti.

Inače, tijekom utorka ruske su snage žestoko granatirale cijelo područje Ukrajine te je po riječima ukrajinskih čelnika to bio najžešći i najopsežniji udar na energetsku infrastrukturu od početka rata.

Komentara 137

Avatar Foton
Foton
13:50 16.11.2022.

Glavni rezultat ovoga ce biti slanje brojnih antiraketnih sistema Ukraini. . Za 2,3 mjeseca 99% ruskih raketa ce biti sruseno i teror bombardiranje, sto je momentalno glavno rusko oruzje, sprijeceno.

VO
volimnju
19:38 16.11.2022.

zelenski, ja ti ne vjerujem ni jednu riječ

VL
Vladek37
08:07 16.11.2022.

Ukrajina pokušava svijet uvući u rat, ja sam odmah reko da dron što je pogodio Zagreb je poslala Ukrajina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije