Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo:

'Odluka Ustavnog suda o udomiteljstvu je obvezujuća za sva javna i državna tijela'

Vesna Bedeković
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
07.02.2020.
u 17:36

Naglasili su da se prilikom izrade Zakona o udomiteljstvu prvenstveno vodilo računa o najboljem interesu djeteta te da je prvenstveni adresat Zakona dijete.

Ministarstvo za demografiju i socijalnu politiku priopćilo je u petak da je odluka Ustavnog suda u vezi s odredbom Zakona o udomiteljstvu obvezujuća za sva javna i državna tijela, te da će - ako zaprime žalbu kao drugostupanjsko tijelo u postupku - odlučiti sukladno propisima i odlukama. 

Ustavni sud objavio je u petak odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u "javnoj usluzi udomljavanja". Takav zaključak sud je donio razmatrajući prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere.

Iz resornog ministarstva poručili su da je ta odluka obvezujuća za sva javna i državna tijela.

Vesna Bedeković
1/4

Naglasili su da se prilikom izrade Zakona o udomiteljstvu prvenstveno vodilo računa o najboljem interesu djeteta te da je prvenstveni adresat Zakona dijete, odnosno ostale socijalno osjetljive skupine, kojima se pruža usluga smještaja u udomiteljskoj obitelji.

"Ustavni sud svojom odlukom nije ukinuo zakon, već je zaključio da su sudovi i druga nadležna tijela, dužna tumačiti i primjenjivati zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom", stoji u priopćenju. 

Ministrica demografije i socijalne skrbi Vesna Bedeković prošli je tjedan, komentirajući odluku zagrebačkog Centra za socijalnu skrb koji je odbacio zahtjev za udomljavanje istospolnih partnera Šegote i Kožića, naglasila da je Centar u tom slučaju prvostupanjsko, a ministarstvo drugostupanjsko tijelo u postupku. 

VIDEO Ivo Šegota i Mladen Kožić o svojoj borbi za pravom na udomljavanje djece

Komentara 15

MI
Mimizo
18:28 07.02.2020.

ustavni sud treba raspustiti jer je politički sud sastavljen od dva krila iste partije želim im da svoje dijete ili unuće daju na usvajanje ovakvima zanima me da li bi dali

TI
Tigar60
19:18 07.02.2020.

Ne igrajte se s djecom. A vrhovni sud može da nam radi što želi.Plaćamo ih uzalud. Treba ih raspustiti jer ne znaju što je dobro a što zlo.

ZV
zvone02
19:13 07.02.2020.

Isti taj ustavni sud u ladici drži tužbu za ocjenu ustavnosti prijevare zvane razdjelnici topline. tu prijevaru politička mafija je ozakonila i opljačkala potrošače toplinske energije za stotine milijuna kn. bez ikakve ekonomske opravdanosti. Tužbu je podnio profesor Džeba. do danas ni slova od ustavnog suda o toj tužbi. podsjetio bih da je ustavni sud nanio nepopravljivu štetu hrvatskoj ekonomiji i državi jer nije u kratkom roku odlučio o tzv dugu umirovljenicima. da su to riješili recimo u godinu dana tzv duga ne bi bilo i šteta koja je nastala ne bi se mjerila desetinama milijardi kn.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije