Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BiH

Vladajuća bošnjačka stranka zahtijeva prekid gradnje Pelješkog mosta

Pelješki most
Grgo Jelavić/Pixsell
18.11.2017.
u 18:20

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je "neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenite BiH".

Glavni odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovoni usvojio je zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je "neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenite BiH".

"Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije", kazao je Genjac dodajući kako u SDA sada očekuju da Hrvatska svojim djelima pokazuje da kao članica Europske unije u cjelosti poštuje međunarodno pravo.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je odgovarajući na pitanje Hine kazao kako imaju naznake da će njihova stajališta temeljena na ranijim zaključcima Predsjedništva BiH poduprijeti i Europska komisija.

"Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima. Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstvava  (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH", kazao je Genjac dodajući kako vjeruje da će uskoro stići takve najave iz Europske komisije.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju  protivan međunarodnom pravu i interesima BiH.

"Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država", zaključak je Glavnog odbora SDA kako ga je predstavio Genjac.

Glavni odbor SDA razmatrao je i trenutačno političko stanje u zemlji iskazavši jednoglasnu potporu djelovanju predsjednika stranke Bakira Izetbegovića.

To se odnosi i na njegova stajališta koja su izazvala burna regiranja dužnosnika iz Srbije i RS zbog prijepora oko mogućeg otcjepljenja RS i potrebe priznavanja neovisnosti Kosova.

"Podsjećamo dužnosnike iz Srbije da ta zemlja nije jamac Daytonskog sporazuma. Ona je zbog svoje uloge u agresiji na BiH pozvana potpisati Daytonski sportazum i to je učinila. Tim potpisom Srbija se obvezala na prekid aktivnosti protiv suverene BiH i poštivanje njenog suvereniteta", kazao je Genjac ističući kako nakon potisivanja Daytona Srbija nema pravo miješati se u unutarnja pitanja BiH.

Komentara 85

Avatar Idler 3
Idler 3
18:59 18.11.2017.

Delat i ne obazirat se al usput i zabranit bosanskim šljakerima delat na izgradnji >;-))

MO
mobitel20
19:14 18.11.2017.

Poturcene Amanetlije treba samo s prijezirom ignorirati, a obavjestajci pojacati budnost. Neoosmanski besramni bezobrazluk koji zeli kao i do 1878.vladati Hrvatima treba brutalno sasjeci a ne im davati "legitimitet" toboze rasptavljajuci s njima. To sto oni bulazne je teska blasfemija! Pazi, Neum je hrvatsko ozemlje, ima malu "zatvorenu,plitku kadu", uopce nemaju territorijalne vode(samo unutarnje) i likovi traze vise nego Slovenci !? Pa to moze samo besramni Mujo! A perfidno navijanje da nas Srbi sataru 1991 (neutralni su , kao) pa samoobranu Hrvata u BiH proglasavati "agrrsijom", moze samo smrtni neprijatelj. Takvih je najmanje 90% medju njima. Ovi kvazi lijevi su jos bezobrazniji od Amanet "desnice" Alije i Bookira..

PR
prajdali100
18:41 18.11.2017.

A budala........svasta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije