Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Od Vlade tražim da u Saboru pokrene opoziv guvernera HNB-a Borisa Vujčića'

HNB je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario novi golemi gubitak od 1,3 milijarde kuna, tvrdi Lovrinović
18. listopada 2018. u 12:38 8 komentara 1688 prikaza
Ivan Lovrinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović pozvao je Vladu da u Saboru pokrene opoziv guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića kako bi zaštitila imovinu građana, točnije, devizne rezerve. HNB je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario novi golemi gubitak od 1,3 milijarde kuna, tvrdi Lovrinović te podsjeća na lanjski gubitak od 2,5 milijardi kuna koji je pripisan negativnim tečajnim razlikama.

Boris Vujčić dobro obavlja posao Boris Vujčić proglašen najboljim guvernerom u Srednjoj i Istočnoj Europi

– U samo godinu i pol dana tako ukupni gubitak HNB-a iznosi 3,8 milijardi kuna. Nema tog poduzeća u Hrvatskoj koje je u ovako kratkom roku napravilo toliku gubitak. Sva brodogradilišta nisu u godinu i pol dana ostvarila takav gubitak. Zato tražim da se guvernera pozove na saslušanje u Sabor, da se hitno izmjeni zakon o HNB-u te dopusti ulazak državne revizije u HNB kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari odnosno kolike su državne rezerve Hrvatske. U sve imamo pravo sumnjati – ustvrdio je Lovrinović.

Pozvao je premijera Andreja Plenkovića da objasni zašto je, kako kaže, zažmirio i tolerirao golemi lanjski gubitak HNB-a.

Igor Lovrinović Plan restrukturiranja Lovrinović od premijera i ministra financija traži hitnu objavu rezultata nadzora Uljanika

– Upravo je on taj koji je podržao da se Borisu Vujčiću produži mandat na još šest godina. Znači da on izravno potiče takve ljude da loše upravljaju deviznim rezervama koje predstavljaju vlasništvo Hrvatske – drži Lovrinović. Izrazito je zabrinut, nastavlja, zbog lošeg upravljanja deviznim rezervama i općenito poslovanja HNB-a, jer je, zaključuje, iz pouzdanih izvora doznao da su unatoč gubitku u prošloj godini od 2,5 milijarde kuna izabranim članovima vodstva HNB-a isplaćeni bonusi.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • General_U:

  Podguzne briselske muhe slugani mmfa i centara moći ,sve rade u korist naše štete...pri tom mislim na političare, a ovaj vujčić radi isto proglašen je za najboljeg guvernera u ji... europi sad vidimo i zašto... tako je i njegov prethodnik ... prikaži još! rohatinski dobijao nagrade oood bjelosvjetskih hoßtoplera kojima je služio....samo za zlato koje je prodao u londnu i švici zaslužio je da ga se nikad ne pusti iz kaveeza sve je to st.. izdajnička lopine...

 • znamistinu:

  Zamislite zivim u inozemstvu i cak sam tu od jdnog australskog profesora uspio cuti da je HNB los, nista dobro i da neznaju posao!. To sam cuo na jednom sveucilistu u Njemackoj. Lovrinovic je u pravu. Vujcici je narcisoidni, bahati ... prikaži još! tip koji gleda d auhvtai lovu. nisat nije napravio z azemlju. Drzavna revizija treba da zade u HNB da se otkrije sto se to tamo radi kada su uspjeli tolike gubitke nakupiti a banke ih skupo placaju!

 • Avatar javorko
  javorko:

  u Vladi trenutno prevladavaju dvije struje jedni su prepedeni pokvaranjaci a drugi su glupavi i neuki postenjaci i koji je vas izbor