Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Boris Vujčić proglašen najboljim guvernerom u Srednjoj i Istočnoj Europi

GlobalMarkets međunarodna je specijalizirana publikacija koju izdaje Euromoney Trading Ltd. Nagrada GlobalMarkets Award dodjeljuje se od 2004. godine najboljim ministrima financija i guvernerima središnjih banaka tržišta u nastajanju
13. listopada 2018. u 23:00 29 komentara 717 prikaza
Boris Vujčić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić proglašen je najboljim guvernerom u Srednjoj i Istočnoj Europi u 2018. godini.

SKRBNIČKI RAČUNI Porezna, Hanfa i HNB znat će tko su tajni vlasnici tvrtki

Ovo priznanje hrvatskom je guverneru dodijelila publikacija GlobalMarkets koja prati rad godišnjih skupština Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, kao i brojnih drugih međunarodnih financijskih institucija, javlja HNB

U obrazloženju upućenom guverneru HNB-a ističe se njegova važnost za uspješno, ali malo gospodarstvo u regiji, koja se odupire još jednom valu previranja na tržištima u nastajanju. Vrijednost guvernerova rada potvrđena je u srpnju 2018. kada je dobio potporu da vodi hrvatsku središnju banku u drugom šestogodišnjem mandatu, smatra urednički odbor GlobalMarkets-a. Pozornost Hrvatske narodne banke usmjerena je na tečaj, s ciljem ulaska u "čekaonicu" europske zajedničke valute do 2020., pri čemu se euro koristi kao sidro za tečaj kune.

Hrvatska se suočava s izazovima, ponajprije s razmjerno visokom razinom javnog duga, koji je iznosio 78% BDP-a u 2017. Ipak, Hrvatska se također nalazi na dobrom putu u pogledu stanja javnih financija, kažu analitičari i ekonomisti. Njezine međunarodne pričuve dosegnule su najvišu razinu dosad od 16,5 milijardi eura (19,3 mlrd. USD) u lipnju.

"Vujčić dobro obavlja težak posao", rekao je glavni ekonomist jedne banke usmjerene na Srednju i Istočnu Europu – zaključuje se u obrazloženju nagrade.

Christine Lagarde, Boris Vujčić i Zdravko Marić na konferenciji u Dubrovniku 2017. Eksplozija javnog duga Ugroženo uvođenje eura!

Na upit što za njega znači ovo priznanje, guverner Vujčić je odgovorio: "Izuzetno mi je drago da sam primio ovu nagradu koju prvenstveno smatram priznanjem za sve zaposlenike Hrvatske narodne banke, odnosno  za sve ono što je HNB radio u posljednjih nekoliko godina. Uspjeli smo ispuniti svoje zakonskim mandatom utvrđene ciljeve odnosno sačuvati tečaj i financijsku stabilnost u uvjetima duge recesije.

Također, i bankovni smo sustav održali stabilnim, te je iz krize izašao i jači nego ranije, a da porezne obveznike pritom nije koštao ni jedne kune. Stoga ćemo i u narednom razdoblju, u kojem nam cilj put prema euru, voditi računa da dobro predviđamo što će se događati u budućnosti, i na vrijeme poduzimamo mjere iz naše nadležnosti."

Novi mandat Svi se pitaju – tko su Vujčićevi suradnici?

GlobalMarkets međunarodna je specijalizirana publikacija koju izdaje Euromoney Trading Ltd. Nagrada GlobalMarkets Award dodjeljuje se od 2004. godine najboljim ministrima financija i guvernerima središnjih banaka tržišta u nastajanju. Uz Srednju i Istočnu Europu, uključeno je pet drugih regija, primjerice Jugoistočna Azija i Latinska Amerika.

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • Avatar močuga
  močuga:

  Da prevedemo na hrvatski jezik...slugan koji čini sve u interesu stranog kapitala da uvede € bez javne rasprave i da izgubimo ovo malo financijske autonomije kaj imamo....uglavnom luk i voda, sluga....pričam ti priču....pa te '"elite" su rasprodale sve....pljuc

 • Avatar Grubi
  Grubi:

  Proglasile ga strane banke koje nas gule

 • golub Vaso:

  ovo je tragedija