Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekranizacija memoara Mate Granića

Od sutra dokumentarni serijal 'Diplomatska Oluja'

Zagreb: Predstavljanje 2. dopunjenog izdanja knjige "Diplomatska oluja" Mate Granića
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
01.02.2023.
u 18:20

Serijal je režirao Kristijan Milić, montažeri su Veljko Segarić i Sebastijan Kos, a producirali su ga Igor i Fran Juraj Prižmić za Menorah film. Fran Juraj Prižmić osim produkcije potpisuje i scenarij, a povod je, kaže, bila 30. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske koju smo obilježili lani.

Put u neovisnost, Međunarodno priznanje, Washingtonski sporazum, Diplomacija u ratu, Bljeskom do Oluje, Mirovni sporazum i reintegracija Podunavlja, Odlazak velikana, Eurointegracije i ostvarenje hrvatskog sna, imena su osam epizoda dokumentarnog serijala "Diplomatska Oluja" koji će se od sutra u 21 sat svakog četvrtka emitirati na Prvom programu Hrvatske radio-televizije. Serijal je ekranizacija istoimenih memoara Mate Granića koji su izašli u izdanju Večernjeg lista, a dosad je prodano više od 30.000 primjeraka, dok je drugo i dopunjeno izdanje sredinom siječnja predstavljeno u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u prisutnosti gotovo cijeloga državnog vrha.

Relevantni sugovornici

Serijal je režirao Kristijan Milić, montažeri su Veljko Segarić i Sebastijan Kobas, a producirali su ga Igor i Fran Juraj Prižmić za Menorah film. Fran Juraj Prižmić osim produkcije potpisuje i scenarij, a povod je, kaže, bila 30. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske koju smo obilježili lani.

– Shvatio sam da ne postoji dokumentarni film ili serijal koji tematizira diplomatske aktivnosti koje su prethodile međunarodnom priznanju Hrvatske. U međuvremenu sam pročitao "Diplomatsku Oluju" i oduševio se načinom na koji je Mate Granić reminiscirao najvažnije trenutke u stvaranju Lijepe Naše. Kontaktirao sam ga i predložio mu da napravimo dokumentarni serijal. Rekao mi je da nismo prvi koji su mu se javili, no nekako smo kliknuli i nakon kraćeg razmišljanja na kraju je pristao, što nam je bila iznimna čast jer smo znali da će taj projekt biti kruna u našoj dosadašnjoj dokumentarnoj produkciji – kaže Fran Juraj Prižmić. Snimanje je, nastavlja, bilo vrlo intenzivno jer su u kratkom roku snimili više od 60 sugovornika u pet zemalja diljem svijeta.

– Išli smo u Švicarsku razgovarati s Peterom Galbraithom, prvim američkim veleposlanikom u Hrvatskoj, zatim u Berlin do apostolskog nuncija Ive Eterovića, pa u SAD, gdje smo se susreli s generalom Wesleyem Clarkom – navodi Prižmić. U serijalu uz njih govore i Doris Pack, njemački veleposlanik u SAD-u u vrijeme pregovora u Daytonu Wolfgang Ischinger, Robin Harris, koji je bio savjetnik Margareth Thatcher, razni povjesničari te premijer Andrej Plenković, bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović... Neki od sugovornika prvi su put pristali o događajima u kojima su sudjelovali govoriti pred kamerom, što je Granićeva zasluga.

Bogata arhiva

– Peter Galbraith priznao mi je kako je zaustavljanje hrvatske vojske pred Banjom Lukom bila greška i da to, gledajući iz današnje perspektive, nikada ne bi zahtijevao od Tuđmana. Mate Granić u seriji prvi put govori o detaljima koji su doveli do potpisivanja Washingtonskog sporazuma, o tome kako je u jednom danu putovao na razgovor s nekoliko europskih lidera da bi dobio potporu za zaustavljanje rata između Bošnjaka i Hrvata – navodi Prižmić. U serijalu se koristi i opsežna arhiva, koju su autori pretraživali mjesecima.

– Pomno smo birali i trudili se objaviti do sada neviđene detalje. U svakoj je epizodi najmanje pola sata arhivskih materijala – kaže Prižmić. Kada završi "Diplomatska Oluja" HRT će na proljeće emitirati i 3. sezonu "Velikana hrvatskog glumišta", kojima su Igor i Fran Juraj Prižmić također autori i producenti, a nove epizode posvećene su Peri Kvrgiću, Špiri Guberini, Mustafi Nadareviću, Veri Zimi, Neli Eržišnik i Miji Oremović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije