Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velik interes

Predstavljeno drugo izdanje knjige 'Diplomatska oluja' Mate Granića, okupili se brojni uglednici

Zagreb: Predstavljanje 2. dopunjenog izdanja knjige "Diplomatska oluja" Mate Granića
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/120
16.01.2023.
u 22:41

Povod autoru za drugo, prošireno i dopunjeno izdanje bila je agresija na Ukrajinu stoga je knjigu dopunio novim promišljanjima o Hrvatskoj i geopolitičkim odnosima u svijetu

Gotovo cijeli državni vrh, crkveni velikodostojnici, brojni uglednici i intelektualci okupili su se danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici na predstavljanju drugog izdanja knjige "Diplomatska oluja - sjećanja najdugovječnijeg Tuđmanovog ministra", Mate Granića, bliskog suradnika prvog hrvatskog predsjednika i diplomata zaslužnog za međunarodno priznaje Republike Hrvatske. Granićeve memoarske zapise izdao je Večernji list i pokazali su se bestsellerom. Prvo hrvatsko izdanje prodano je u 20.000 primjeraka, a kupljeno je i 10.000 primjeraka "Diplomatske oluje" u engleskom prijevodu.

U prvim redovima promocije drugog izdanja, koje je izazvalo jednako velik interes kao i prvo, sjedili su tako premijer Andrej Plenković, prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, potpredsjednik Sabora, akademik Željko Reiner, ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman, ministar gospodarstva Davor Filipović, ministar branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Vili Beroš, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, predstavnik Styria grupe za Hrvatsku pater Ivan Tolj, predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman, bivša predsjednica Hrvatska Kolinda Grabar-Kitarović, treći predsjednik Vlade HR Franjo Gregurić, nadbiskup Josip Bozanić...  

Povod autoru za drugo, prošireno i dopunjeno izdanje bila je agresija na Ukrajinu stoga je knjigu dopunio novim promišljanjima o Hrvatskoj i geopolitičkim odnosima u svijetu

- Za izdavača nema ništa ljepše nego kada drugi puta tiska ovakvu knjigu i to dopunjeno i prošireno izdanje. "Diplomatska oluja" izazvala je ogroman interes, hrvatsko i englesko izdanje su razgrabljeni, a razlog je njen autor. O događajima uoči stvaranja moderne hrvatske države pisali su oni koji su im svjedočili iz trećeg i četvrtog reda pa je moja ideja bila da o njima svjedoči Mate Granić koji je sjedio za stolom pregovora koji su obilježili modernu povijest Hrvatske te Bosne i Hercegovine - istaknuo je na predstavljanju Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista koji je Granića potaknuo na pisanje ove iznimno vrijedne knjige.

Interes je velik i kod stranih izdavača, dodao je Klarić pa redakciji Večernjeg lista gotovo na dnevnoj bazi sa svih strana svijeta stižu upiti.

- Mi koji smo svjedočili tim događajima znamo da je za stvaranje hrvatske uz oružje podjednako važna bila i uspješna diplomacija. Granić je stoga ostavio dobre plodove i diplomatska oluja je uspjela te završila s prijelazom 2022. na 2023. i ulaskom naše zemlje u Schengen i eurozonu - zaključio je Klarić.

Prvo izdanje "Diplomatske oluje" s predgovorom Petera Galbraitha predstavljeno je u proljeće 2019. i odmah je izazvalo zanimanje među stranim diplomatima. Činilo ga je šest poglavlja u kojima je Granić nastojao rasvijetliti događaje koji su obilježili stvaranje i obranu Hrvatske, mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i smrt prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, objasnio je jedan od urednika knjige i zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Žarko Ivković.

- Svih ovih godina Mate Granić ostao je u vrhu hrvatske vanjske politike pa i kao posebni savjetnik za vanjsku politiku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, dok danas vrši dužnost posebnog savjetnika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića - rekao je Ivković. Stoga novo izdanje, dodao je, čini deset potpoglavlja i šezdesetak stranica na kojima promišlja vanjskoj politici Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Plenkovića te aktualnim geopolitičkim zbivanjima u svijetu.

- Zbog toga je Granićeva knjige važna ne samo zbog događaja iz prošlosti, nego i onih recentnih pa je Mate Granić obavezna literatura za razumijevanje hrvatske diplomacije, ali i suvremene hrvatske povijesti i politike - zaključio je Ivković.

Zagreb: Predstavljanje 2. dopunjenog izdanja knjige "Diplomatska oluja" Mate Granića
1/119

Povjesničar Domagoj Knežević, suurednik dopunjenog izdanja ističe kako je Granićev doprinos razumijevanju moderne povijesti Hrvatske nemjerljiv.

- "Diplomatska oluja" neće odrediti konačnu ulogu Mate Granića u tim događajima, ali će objasniti njegov utjecaj na njih. Kada piše o tim događajima, ali i suvremenim pojavama poput politike modernog suverenizma Kolinde Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića, neupitno je da je Mate Granić domoljub koji zastupa hrvatske nacionalne interese - rekao je Knežević.

Recenzent knjige, profesor Goran Balog dodao je kako su posebno interesantan prilog knjizi nebrojene anegdote iz povijesnih vremena te sjećanja na razgovore s njihovim akterima koji Granićevim memoarima daju unikatnost te dokazuju da je njihov autor jedan od 'najuspješnijih virtuoza suvremene europske diplomacije'.

Autor knjige, Mate Granić u svom je izlaganju istaknuo kako ga je na pisanje dopunjenog izdanja potaknuo velik interes koje je prvo izdanje izazvalo među akademskom zajednicom i diplomatima, te svih onih koji su sudjelovali u zaustavljanju rata u Bosni i Hercegovini.

- Drugi je razlog ruska agresija na Ukrajinu koje predstavlja rušenje poretka uspostavljenog nakon Drugog svjetskog rata i padom Berlinskog zida čije su posljedice strašne u gospodarskom, socijalnom i ekonomskom smislu, osobito u Europskoj uniji. Treći mi je motiv bio prikazati razvoj suverenizma Franje Tuđmana, hrvatskih branitelja i Vlade hrvatskog jedinstva. Stvarenjem hrvatske države i ulaskom u europske integracije njihov je san ostvaren - zaključio je Granić.

Moderator Tihomir Vinković, HRT-ov dopisnik iz Bruxellesa najavio je skori početak prikazivanja HRT-ova serijala "Diplomatska oluja". Osam nastavaka u trajanju od 62 minute počet će se prikazivati na HRT-u od 21 sat. Redatelj je Kristijan Milić, a seriju je producirao Fran Juraj Prižmić i tvrtka Menorah film.

Komentara 11

DU
Deleted user
07:52 17.01.2023.

hahahaha evo opet malog mate, lik je rat proveo hodajuci iza drugih i slepajuci se iza pravog velikana zvonimira separovica. granic je poznat samo po pogresnim prognozama kako ce nam ameri lupit sankcije ako se obranimo. oduran, degutantan lik za kojeg su sve suradnice u ministarstvu i konzularnim uredima tvrdile da se ili ne pere ili ima neki problem jer stalno smrdi po ustajalom znoju. lijepu je elitu okupio, kakva gomila skorojevica i bezveznjaka.

Avatar southman
southman
07:27 17.01.2023.

Je li nakladu dogovarao na Mirogoju ??

HU
Humljak
23:23 16.01.2023.

Loš kadrovik, Skojevci i njonjo su njegovi gojenci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije