Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo šire izdanje

'Diplomatska oluja' Mate Granića unikatni doprinos povijesnoj znanosti

15.01.2023.
u 12:19

Govoreći nedavno o razlozima za pisanje drugog izdanja svoje knjige, Granić je objasnio da ga je motiviralo i to što su za knjigu i dalje snažno bili zainteresirani domaći i strani diplomati, ali i studenti, mediji te aktivni sudionici Domovinskog rata i procesa zaustavljanja rata u BiH.

Kad je 2019. godine prof. dr. sc. Mate Granić, jedan od najbližih suradnika Franje Tuđmana i jedan od najzaslužnijih hrvatskih političara za međunarodno priznanje Republike Hrvatske, objavio svoje političke memoare nazvane „Diplomatska oluja – sjećanja najdugovječnijeg Tuđmanova ministra“, zanimanje za tu knjigu bilo je toliko veliko da su oba njezina izdanja, i hrvatsko i englesko, vrlo brzo rasprodana. No već tada bilo je jasno da će ta knjiga, zbog turbulentnih zbivanja u Hrvatskoj i svijetu, morati biti dopunjena. Tako je i bilo.

Granić, koji danas obnaša dužnost posebnog savjetnika premijera Andreja Plenkovića, dopunio ju je novim promišljanjima o Hrvatskoj i geopolitičkim odnosima u svijetu te je u prosincu 2022. u nakladi Večernjeg lista izišlo drugo, dopunjeno izdanje „Diplomatske oluje“, naravno na hrvatskom i engleskom jeziku.

Govoreći nedavno o razlozima za pisanje drugog izdanja svoje knjige, Granić je objasnio da ga je motiviralo i to što su za knjigu i dalje snažno bili zainteresirani domaći i strani diplomati, ali i studenti, mediji te aktivni sudionici Domovinskog rata i procesa zaustavljanja rata u BiH. Sveučilišni profesor Goran Bandov, jedan od recenzenata, ocijenio je Granićevu knjigu kao „unikatni doprinos povijesnoj znanosti“, a Granića jednim od „najuspješnijih virtuoza suvremene europske diplomacije“.

Novo izdanje knjige „Diplomatska oluja“ bit će promovirano u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 16. siječnja 2023. od 18 sati. Tom će prigodom premijerno biti prikazan sažetak prve epizode dokumentarne serije „Diplomatska oluja“, koju je prema Granićevoj knjizi za HRT producirao Menorah Film, a koja će se početi emitirati 2. veljače 2023. godine.

Komentara 7

BE
Berislav12
12:31 15.01.2023.

Jadni mi ako nam je OČENAŠEK pomogao......

DU
Deleted user
07:57 17.01.2023.

pravomocno osudjeni gulitelj krumpira, nakrao se za 10 zivota a 'nasli' mu kikiriki. neka, umjesto da gnjida uziva u bogatstvu, mora tipkati besmislice kojima se pere novac. nema penzije za korisne glodavce, trce po kavez dok ne padnu.

M3
Miške 3
05:35 16.01.2023.

Pola meni, pola tebi i pola Bagi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije