Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Lokalni izbori 2021.

Od ponoći šutnja uoči lokalnih izbora u Hrvatskoj

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.
14. svibnja 2021. u 23:43 3 komentara 193 prikaza
Biračka kutija
Foto: Josip Regović/PIXSELL

S prvim minutama subote počinje izborna šutnja uoči nedjeljnih lokalnih izbora u Hrvatskoj, na kojima tri milijuna 660 tisuća birača ima pravo birati predstavničku i izvršnu vlast u 576 jedinica. Izborna šutnja traje do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta.

Brojanje novaca MNOGE ĆE RAZVESELITI Do kraja svibnja građanima će sjesti povrat poreza: Poznato je i koliko se najviše može dobiti

U tom razdoblju zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora itd.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju.

Za njeno kršenje novčane se kazne kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu, dakle bilo kojeg građanina, do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.

Hrvatski birači u nedjelju biraju 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštinu Grada Zagreba, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Tko će od njih biti izabran, a tko će morati u drugi krug za dva tjedna, znat će se u nedjelju navečer. Podatke o odazivu birača DIP će objaviti u nedjelju u podne i u 17 sati. Prve privremene rezultate lokalnih izbora, DIP će na svojoj mrežnoj stranici objaviti u nedjelju u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
  • Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
    Anemija_talasemijaEU-bekrija:

    Kako stvari stoje u Zagrebu nastavlja vladati crvena burzoazija , Zagreb nastavlja tonuti a mozda je i dobro za ostatak zemlje da se decentralizira i da ostatak zemlje dođe do daha , posebno bi dobro bilo da zeleni pobijede pa ... prikaži još!a potjeraju industriju iz Zagreba i nabiju ekoloske takse i prireze

  • Dadaizcentragrada:

    Dan izborne šutnje,a "bandićevci" uredno tutnuli danas svoje pamflete u sandučiće!