Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Do kraja svibnja građanima će sjesti povrat poreza: Poznato je i koliko se najviše može dobiti

Prema procjenama Porezne uprave, država će ove godine građanima vratiti oko 1,85 milijardi kuna.
14. svibnja 2021. u 21:45 7 komentara 10695 prikaza
Brojanje novaca
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Građanima na račune nikad prije nisu tako rano u godini stigle isplate poreza, a mnoge je već ovog tjedna razveselio iznos na računu. Prema procjeni Porezne, pravo na povrat ostvarit će oko 620.000 poreznih obveznika. 

Sunčan dan napunio terase kafića u Rijeci ŠTO KAŽE STATISTIKA Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini bila je veća za 27 posto

Spomenuta vijest zasigurno će razveseliti čak 143.000 mladih koji će ove godine prvi put dobiti cijeli iznos ako su u dobi do 25 godina, odnosno polovinu uplaćenog poreza i prireza na dohodak ako imaju između 25 i 30 godina. Prema procjenama Porezne uprave, država će ove godine građanima vratiti oko 1,85 milijardi kuna.

- Povrat poreza rezultat je četvrtog kruga porezne reforme kada smo 1.1.2020. unijeli izmjenu u Zakonu o porezu na osobni dohodak kada smo omogućili da se ovaj porez na dohodak i prirez vrati mladima za 2020. godinu od godišta 1990. do 1994. u iznosu od 50%, a godište 1995. i mlađima u 100%-tnom iznosu od plaćenog poreza tijekom 2020. godine, rekao je ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.   dodajući da je maksimalna osnovica na koju se može dobiti povrat poreza je 360.000 kuna.

Hipotetski primjer maksimalnog iznosa povrata je oko 80.000 kuna.

- Povrat poreza ovisi o iznosima poreza koji su uplaćeni, a koji država vraća zaposlenicima, naglasio je Kutleša za HRT. 

Otkrio je kako se 3. svibnja počelo s izdavanjem rješenja o povratku poreza.  

- Informatizacijom smo uspjeli doći do verifikacije poreznih prijava. Prvi tjedan izdano 180.000 rješenja, drugi tjedan 132.000, idući tjedan očekujemo izdavanje oko 180.000 rješenja. Prilikom započinjanja obrade takvih rješenja  korisnici ako su u sustavu e-građani dobiju obavijest o iznosu i prispijeću rješenja koje se fizički otprema putem pošte.

posta od 1. srpnja Uvodi se PDV na male pošiljke iz Kine. Iz Porezne objasnili cijeli postupak oporezivanja

A na pitanje do kada će sve isplatiti rekao je da će za sva rješenja koja su verificirana povrati biti do kraja svibnja.

Nesrazmjer imovine i dohotka

Odgovarajući na pitanje nesrazmjera imovine i dohotka za koje su se najavile oštrije kazne Kutleša je rekao kako se dignula efektivna porezna stopa s 54% na 60%, što se tiče poreznog postupka.

- Od 2016. godine do kraja 2020. imali smo 317 takvih sluajeva gdje je utvrđeno 195 milijuna kuna obveza i naplaćeno 32 milijuna kuna, a za ostatak su poduzete mjere prisilne naplate i ovrhe. Ove godine novih postupaka imamo 48, utvrđeno je i naplaćeno 5 milijuna kuna obveza. To je dugotrajan postupak koji je često završi sa sudskim epilogom, rekao je Kutleša i dodao: - Izmjena koja očekuje porezne obveznike je da se više rizičnost takvih poreznih obveznika ne procjenjuje na bazi jednog OIB-a nego na bazi grupe OIB-a, povezanih OIB-a i njihovo stjecanje odnosno njihova imovina i prihodi se obuhvaćaju jednom analizom rizika

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Pelješki most snimljen iz zraka
VIDE I PLUSEVE I MINUSE
Kako u Neumu doživljavaju spajanje Pelješkog mosta: 'Otići će sav narod okolo!'
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
  • Deleted user:

    Danas je šutnja i hdz-ovske reklame se ne bi smjele objavljivati.

  • kurta11:

    Nikad prije ? Pa imamo izbore. Prvo su kupili umirovljenike, sada će kupiti "mlade". Nakon balade možemo očekivati nove/više poreze.

  • Sirmen80:

    Nema povrata poreza nema ni sutra glasa.