Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA O OZLJEDAMA DJECE

Od ozljeda godišnje umre 60 djece u Hrvatskoj

djeca bez roditelja
Sanjin Strukić/PIXSELL
11.12.2023.
u 08:22

Dječja znatiželja, neodgovorno ponašanje i nedostatak nadzora odraslih dovode do nenamjernih otrovanja djece a najviše ih se dogodi u dobi između druge i pete godine.

U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj je od ozljeda umrlo 602 djece do 19 godina,  prosječno 60 djece godišnje. Vodeći uzrok smrti u tom su razdoblju bile prometne nesreće (47 %), zatim smrti od samoubojstva (24 %) te utapanja (7 %). Zbog otrovanja je bilo 2 % dječjih smrti a uslijed gušenja 3 %, podaci su HZJZ-a iznijeti uoči današnje konferencije o ozljedama kod djece, glavnom  uzroku smrtnosti djece i mladih nakon prve godine života u Hrvatskoj.

Vodeći uzroci hospitalizacija iz skupine ozljeda kod djece u razdoblju 2011. - 2021. bili su prometne nesreće (35,3 %) i padovi (34,2 %). U 2022. godini zabilježeno je 5547 hospitalizacija zbog ozljeda kod djece, od čega 2515 (45 %) zbog prometnih nesreća, a 1831 (33 %) zbog padova.

Ozljede zauzimaju značajan udio u pobolu, a nerijetko dovode i do trajnih posljedica po zdravlje. Dijele na dvije glavne podskupine: nenamjerne ozljede - ozljede nastale u prometu, padovi, trovanja, opekline, utapanja i drugo, te na namjerne ozljede - ozljede nastale uslijed samoozljeđivanja, nasilja, terorizma i ratova.

POVEZANI ČLANCI:

Ipak, smrtnost od ozljeda kod djece u Hrvatskoj je u padu i to većinom jer je u padu smrtnosti uslijed prometnih nesreća. Trendovi smrtnosti od samoubojstava, napada i trovanja također pokazuju pad. Stručnjaci javnog zdravstva ističu da se većina ozljeda kod djece može spriječiti.  Značajan pad smrtnosti djece uslijed prometnih nesreća rezultat je preventivnih aktivnosti, naime, u Hrvatskoj se od 1994. godine provodi Nacionalni program sigurnosti na cestama. 

"Potrebno je dodatno raditi na edukaciji roditelja i ostalih odraslih osoba koje prevoze djecu i naglasiti važnost pravilne i stalne upotrebe autosjedalica, jer djeca danas najviše stradavaju upravo kao putnici u vozilima", poručuju liječnici. Za sprečavanje samoubojstva kod djece i mladih  važna je multisektorska suradnja zdravstvenog i obrazovnog sustava, suradnja medija te odgovorno izvještavanje o samoubojstvima, kao i povećanje pismenosti u području mentalnog zdravlja.  

Smanjena je i smrtnost od utapanja, ali važno je imati na umu da se mala djeca mogu utopiti u vrlo maloj količini vode u kratkom razdoblju pa je stalan nadzor roditelja ili drugih skrbnika jedno  od osnovnih pravila sigurnosti i prevencije utapanja male djece. Djeca koja ne znaju plivati trebaju biti pod stalnim nadzorom odraslih osoba i nositi sigurnosni prsluk primjeren njihovoj dobi, visini i težini.  

"Alkohol povećava rizik od utapanja zbog velikog broja negativnih utjecaja uključujući poremećaj svijesti, smanjenje kontrole rasuđivanja, smetnje u motoričkoj koordinaciji te brojne druge promjene u ljudskom organizmu. Utapanja kod adolescenata su nerijetko povezana s konzumacijom alkohola", podsjećaju iz HZJZ-a.  

POVEZANI ČLANCI:

Djeca u ranoj dobi pod povećanim su rizikom od pada koji nastaju prilikom svladavanja  vještina puzanja, hodanja, trčanja i penjanja. Padovi kod djece najčešće nastaju kod kuće  i oko nje,  ali do čestih padova dolazi i izvan kuće prilikom igranja na dječjim igralištima ili bavljenja rekreativnim aktivnostima i sportovima.  Padovi su u Hrvatskoj najčešći uzrok ozljeda kod djece i najčešći uzrok hospitalizacija u djece. Najvažnije mjere prevencije padova odnose na stvaranje sigurnog stambenog prostora i okoline. 

Brojna istraživanja pokazuju da je značajno visoka incidencija slučajnih otrovanja u dobi između dvije i pet godina. Znatiželja djece u fazi odrastanja, oponašanje odraslih, dostupnost različitih tvari (tablete, kemijska sredstva za čišćenje i drugo) te neodgovorno ponašanje i nedostatak nadzora odraslih dovode do nenamjernih otrovanja djece. Prema izvješću Centra za kontrolu otrovanja za 2022. godinu zabilježeno je 2889 slučaja otrovanja, a najviše otrovanja zabilježeno je kod dojenčadi i predškolske djece: 48,8%. Najčešći uzrok izloženosti otrovnim tvarima u ovoj skupini bile su kućne kemikalije 52% te lijekovi 32%. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio je edukativni letak/brošuru „Sigurno kroz prvu godinu“ u cilju prevencije ozljeda kod djece u prvoj godini života.  

>> VIDEO Doula Anita o najgorim trenucima na poslu: 'Najteže je biti podrška majkama kojima je dijete preminulo. To su snažne žene'

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije