Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U obiteljskoj kući

Djeca se otrovala plinom: U kupaonici se nadisali ugljičnog monoksida, prebačeni u bolnicu

Hitna pomoć, Ilustracija
Milan Sabic/PIXSELL
03.12.2023.
u 09:36

U bolnici su djeci konstatirane lake tjelesne ozljede te su zadržana radi daljnjeg liječenja

Požeška policija javila je kako se dvoje djece sinoć otrovolao ugljičnim monoksidom. "U subotu 2. prosinca 2023. oko 22 sata u Požegi, u kupaonici obiteljske kuće došlo je do trovanja ugljičnim monoksidom dvoje djece starosti (11 i 12 godina) koja su prevezena u Opću županijsku bolnicu Požega na pružanje daljnje liječničke pomoći", objavli su.

U bolnici su djeci konstatirane lake tjelesne ozljede te su zadržana radi daljnjeg liječenja. Ugljični monoksid je plin bez boje, okusa i mirisa kojeg se s razlogom naziva tihi ubojica. Vrlo je otrovan plin koji uzrokuje više smrtnih slučajeva nego svi ostali otrovi zajedno. Nastaje nepotpunim sagorijevanjem organskih tvari (drvo, ugljen, plin, benzin i dr), kada se gorenje odvija uz nedovoljnu prisutnost kisika. Veliku opasnost predstavljaju neispravni dimnjaci i peći. Ugljičnog monoksida ima i u gradskom plinu i u ispušnim plinovima automobilskih motora. Ljudi često stradavaju u zatvorenim garažama u kojima drže upaljen motor, u kupaonama s plinskim grijačem vode (bojlerom) i zbog istjecanja plina u stanu.

Komentara 10

Avatar Marko
Marko
10:58 03.12.2023.

Šta su ložili drva ili su imali auto upaljen u kupaonici?Nisu sasma precizno napisali u članku,pa pitam za baku

Avatar MILENIUM Sokol
MILENIUM Sokol
11:20 03.12.2023.

Ugljicni monoksid nije njih otrovao. Al plin ima jos drugih otrovnih tvari u sebi.Ili je doslo do zapaljivanja,onda je moguce trovanje zgorenim plinom.To je monoksid uglicnji.A drugo je,dijeca se prije otrovaju od odraslog covjeka,radi vise faktora.

MA
Matrix007
10:29 03.12.2023.

A uz sve treba nadodati da “gradski plin” koji se je nekada distribuirao i imao u svom kemijskom sastavu i ugljicni monoksid se više nigdje u Hrvatskoj ne koristi pa ni trovanje plinom nije moguće. Prirodni plin koji se jedinii u Hrvatskoj distribuira kroz mrežu plinovoda (kao ni tekući naftni plin tj. plin u spremnicima ili kako se to kod nas stručno naziva “plin u bocama”) ne sadrži ugljični monoksid pa nije niti otrovni. Toliko o stručnosti novinara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije