Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANJE U ZDRAVSTVU

Od korone u tri dana 42 umrlih, bolnice očekuju posljedice blagdana

Testiranje na covid-19 ispred OB Šibenik
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
04.01.2023.
u 07:36

U samo tjedan dana udvostručen je i broj zaraženih gripom. Zasad ne postoje naznake da se u Kini stvara nova varijanta koronavirusa, kaže ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

Gripa se zahuktava i u samo tjedan dana broj inficiranih je udvostručen, sa 716 na 1759. Očekuje se da će tijekom ovog tjedna, nakon blagdana, broj pacijenata u bolnicama dodatno porasti, ne samo zbog gripe već i zbog korone koja nije nestala. Samo se, kako je to rekla ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić, "pomaknula", a otvorila su se vrata za gripu i respiratorni sincicijski virus (RSV). No, smrtnost je nažalost i dalje velika.

U Splitu više hospitaliziranih

U 24 sata evidentirano je novih 219 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, pa se broj aktivnih slučajeva popeo na 2152. Među njima je 651 pacijent na bolničkom liječenju, a na respiratoru su 34 pacijenta. Preminulo je 15 osoba, a od početka pandemije ukupan broj preminulih je 17.638. Sedmodnevni prosjek je 14 umrlih dnevno i u porastu je u usporedbi sa sredinom prosinca. U posljednja tri dana preminule su 42 osobe! Istražili smo kakva je situacija u bolnicama s koronavirusom.

– Trenutačna situacija u Klinici je povoljna što se tiče slobodnih smještajnih kapaciteta. Ona varira svakodnevno ovisno o dinamici novoprimljenih i otpuštenih bolesnika. Broj novoprimljenih bolesnika s COVID-19 također oscilira, ali je manje-više stabilan, uključujući i broj onih koji zahtijevaju intenzivne mjere liječenja. Uz one s COVID-om hospitaliziraju se i bolesnici s drugim infektivnim bolestima. Zadnjih dana u velikom je porastu broj oboljelih od gripe koji se javljaju na naš hitni prijem – kaže nam Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

U Općoj bolnici Varaždin u utorak je bilo hospitalizirano 43 pozitivnih pacijenata na koronavirus, od kojih je jedan pacijent u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru.

– Broj hospitaliziranih pacijenata je konstantan i kreće se između 40 i 50. Pacijenti se zbrinjavaju unutar Odjela infektologije, Službe za interne bolesti, Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik te Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje. U bolnici su tijekom četvrtog vala pandemije u jednom trenutku bila hospitalizirana 252 pacijenta i u funkciji je bio svaki pogon. U ovom trenutku raspolažemo dovoljnim smještajnim kapacitetima. Ipak, nadamo se da ćemo svi zajedno biti odgovorni i tako spriječiti ponovni rast broja najteže oboljelih i hospitaliziranih – napominje Damir Poljak, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

U KBC-u Sestre milosrdnice imaju 40 bolesnika s koronavirusom. U tzv. COVID V stacionaru zbrinuto je 14 bolesnika.

– Za bolesnike koji imaju neke druge bolesti, akutna stanja, kronične bolesti i imaju potrebu za bolničkim liječenjem, svaka naša Klinika, Zavod i odjel ima izolacijsku jedinicu i skrbe se za takve bolesnike. Trenutačno nemamo bolesnike koji trebaju strojnu ventilaciju – kaže ravnatelj Davor Vagić. Ni Opća bolnica "Dr. Tomislav Bardak" u Koprivnici nema problema sa zbrinjavanjem COVID bolesnika. Jučer su ih imali jedanaest, od kojih dva na respiratoru. U KBC-u Split kažu da bilježe porast broja pregleda u Hitnom infektološkom prijemu bolesnika s COVID-om, kao i stalni umjereni porast broja hospitaliziranih COVID bolesnika. Jučer ih je bilo 42, jedan na respiratoru.

– Iako je porast zahtijevao određene organizacijske prilagodbe unutar Klinika, zasad nema bitnijeg utjecaja na funkcioniranje bolničkih službi te aktualni COVID stacionarni kapaciteti zadovoljavaju potrebe KBC-a Split – kaže Mirela Pavičić Ivelja, predstojnica Klinike za infektologiju.

Prevladava omikron BA.5

HZJZ je od 7. do 20. studenog sekvencirao 346 uzoraka i utvrđeno je da varijanta omikron BA.5 i nadalje dominira s 96,82 posto svih uzetih uzoraka. Na razini Europske unije stopa prijava slučajeva COVID-19 među starijima od 65 godina sredinom prosinca porasla je za sedam posto, a predviđanja su da će i dalje rasti. Druženja tijekom blagdana povećala su izloženost ranjivih skupina respiratornim virusima. Zdravstveni stručnjaci trebali bi danas raspraviti kako će se EU postaviti prema putnicima iz Kine koja bilježi porast broja zaraženih nakon što je Peking ukinuo politiku nulte tolerancije.

– Predvidjeli smo da će dolaskom hladnijeg vremena i okupljanja u zatvorenim prostorima biti i više oboljelih, hospitaliziranih i umrlih. Ovaj virus je jako zarazan i nije maligan kao prethodne varijante. No, osobe s komorbiditetima i oni koje se nisu cijepili lako završe u bolnici – kaže nam Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. Zasad, dodaje, ne postoje naznake da se u Kini stvara neka nova varijanta koronavirusa.

Komentara 33

PU
paul-umpe
07:44 04.01.2023.

koja korona. dajte prestanite nas lagati.Bilo je SP u Katru.Ljudi dosli iz cijelog svjeta i nikom nista.

LO
Lolita3
07:57 04.01.2023.

Opet su počeli napumpavati i brojke i paniku. Došli penezi?

Avatar Dars
Dars
08:17 04.01.2023.

Od korone ili sa koronom!?! Dajte nas nemojte više hraniti tom propalom propagandom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije