Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRADICIJA

Od jutarnjeg mirisa paljene kože, do slasne večere s krvavicama i čvarcima

Grubišno Polje
Foto: Michael Palijan
1/2
14.01.2014.
u 10:45

Iako su strahovali da ulaskom u Europsku uniju neće smjeti provoditi manifestaciju, ipak prepreka nije bilo, kaže predsjednik Zajednice Pavle Horvat

„Bolje da propadne selo nego običaji“ geslo je pod kojim je i ove godine Zajednica Mađara Grubišnoga Polja održala manifestaciju tradicionalnog seoskog kolinja, kakve su sve rjeđe i u seoskim sredinama. Naime, manifestacija je, za razliku od dosadašnjih, prvi puta održana na tlu Europske unije. S obzirom na najave da se takve rabote više neće smjeti održavati, Pavle Horvat, predsjednik Zajednice, priznaje da su očekivali poteškoće.

– Na sreću, za sada nema prepreka, osim što smo morali za sve one koji rukuju hranom i pripremaju je pribaviti sanitarne knjižice – kaže P. Horvat.

Jutro je na etnoimanju Zajednice u grubišnopoljskom naselju Grbavcu osvanulo s mirisom paljevine. Naime, Zajednica prakticira davno napušteni način uklanjanja svinjske dlake paljenjem uz pomoć slame, koji, kažu, svinjskoj koži daje poseban okus.

– Potom muškarci obrađuju meso te pripremaju sastojke i izrađuju kobasice i ostale mesne prerađevine. Nekada se uglavnom klala jedna svinja godišnje i nije bilo mesa u izobilju. Meso je bilo na trpezama kada je bio kakav svetak ili se radio težak posao, pa se svaki dio svinje na kolinju iskoristio – pojašnjava Horvat.

Nekada nije bilo dubokog zamrzavanja te su dio mesa vlasnici sušili, a drugi dio ispekli i do korištenja čuvali u dubokoj masnoći. Kolinja su redovito protjecala uz pomoć susjeda i rodbine, pa je i trpeza morala biti obilna i snažna.

Glavna kuharica Zlata Luca pojašnjava da se ujutro kretalo s prženom jetrom, kiselinom, kuhanim vinom i rakijom.

– Radnici su nakon teškoga posla večerali krvavice i druge kobasice, pečeno meso, kuhano zelje, čvarke te krafne i obavezno salenjake – kaže Z. Luca. Upravo je se sve to uz kulturni program ponuđeno posjetiteljima na večeri kojom je na etnoimanju zaključena manifestacija.

Komentara 1

ZM
zmalekov
13:51 14.01.2014.

Izvrstan članak! Posebno čestitam Zajednici Mađara što su otkinuli od zaborava jedan lijepi običaj. Poznato mi je da se oni često druže na tom imanju u selu Grbavcu i da im se pridruže i pripadnici ostalih nacija. Podsjećam autora teksta, gosp. Palijana, da je u tom selu održana 1965.g. velika proslava godišnjice osnivanja mađarskog partizanskog bataljona "Šandor Petefi". Iako je selo višenacionalno, skladnost suživota Mađara, Hrvata, Srba i Čeha bila je uvijek primjerna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije