Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od 95 do 100 posto naših učenika upiše fakultet

Ne čekamo reforme, učenici su nam na prvom mjestu - kaže Tea Dragić Runjak, ravnateljica škole
19. srpnja 2016. u 00:15 11 komentara 1273 prikaza
06.02.2015., Cakovec- Mladi gimnazijalci odrzali simuliranu sjednicu gradskog vijeca grada Cakovca. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

– Najveća vrijednost škole su ravnateljica i nastavnici koji se trude poticati nas na dodatni rad. Evo, na primjer, profesorica hrvatskog slala nam je na mail dodatne vježbe i pozive na literarne i književne natječaje na koje se možemo prijavljivati. Vidjelo se i osjetilo da je nastavnicima stalo da uspijemo u životu i da se razvijemo ne samo u akademskom nego i u osobnom smislu. S njima je bilo gušt raditi.

Škola nam je ponudila puno dodatnih programa i tako nas, da se tako izrazim, tjerala da budemo kreativni, da se bavimo glazbom, sportom i volonterskim radom u slobodno vrijeme, a ne da samo sjedimo doma za računalom – kaže Iva Ružić, Čakovčanka koja se ove godine upisala na Harvard.

Sad već bivša učenica Gimnazije Josipa Slavenskog ističe veliku uloga nastavnika na svom putu do jednog od najprestižnijih svjetskih fakulteta. I prilika da uopće uđe na popis kandidata primjer je kako se škola brine za svoje učenike. Gimnazija ju je, naime, predložila za Harvard Prize Book Award, nagradu koja se dodjeljuje najboljim učenicima. Iako je Iva nije osvojila, dobila je priliku porazgovarati s predstavnicima fakulteta na koje je ostavila odličan dojam.

I sad na jesen putuje u SAD. – Između 95 i 100 posto naših učenika upisuje se na fakultete. Rijetko kojem to ne uspije, a važno je istaknuti da se najveći broj njih upisuje na željeni fakultet. Naši maturanti studiraju i u Grazu, Beču, Ljubljani i Mariboru, imamo troje učenika u SAD-u, kao stipendiste na tamošnjim fakultetima, a tu je i Iva koja se kao prva Međimurka upisala na Harvard – napominje Tea Dragić Runjak, ravnateljica škole koja je svake godine na vrhu popisa najboljih hrvatskih gimnazija, ne samo po rezultatima na državnoj maturi. Škola ima 28 odjeljenja s 24 do 26 učenika u tri gimnazijska programa.

Projekt "Imotski, ne zaboravi" Edukacija o Domovinskom ratu Samo 40% učenika znalo kad je počeo rat solarni TAKO SE TO RADI Učenici predstavili solarne automobili - 'Ne treba čekati kurikularnu reformu, ovo je reforma na djelu!' Borna Šimić Budući istraživač iz Beravaca S četiri godine čitao je Bibliju, sa 17 osvaja naslove prvaka

U čemu je tajna uspjeha? – Trudimo se učenicima, osim obaveznih predmeta, ponuditi i velik broj dodatnih programa skrojenih prema njihovim interesima, što se može postići samo uz punu podršku kompetentnih nastavnika. Vrlo je važno pozitivno okruženje u školi. Dobro smo opremljeni i imamo odlične kabinete, u čemu nas prati i Međimurska županija. Dakle, škola pomaže marljivim mladim ljudima razviti talente i potencijale. Važan nam je i odgojni dio pa, ako učenici imaju problema koji se javljaju tijekom odrastanja, dobivaju pomoć i podršku – kaže ravnateljica.

Suradničko učenje, dodaje, daje rezultate. Učenicima je na raspolaganju čak 15 programa izborne i fakultativne nastave, uključuju se u europske programe, sudjeluju u projektu Erasmus i surađuju s gimnazijama diljem Europe. Gimnazijalci već 16 godina organiziraju humanitarni “Sajam dobrote”, a ove su zime prikupljenih 28.000 kuna donirali Crvenom križu, skloništu za životinje i zakladi “Prijatelj prijatelju”. – Ne čekamo nove reforme, odavno smo si sami posložili stvari tako da učenici budu na prvom mjestu i da pratimo njihove potrebe – ističe T. Dragić Runjak. 

>> Najviše je 100% riješenih ispita iz matematike. Goran iz Pete gimnazije: Definitivno ću upisati FER

LJUBAV JE U ZRAKU
Nema više skrivanja! Bruno Petković ljubi bivšu ženu našeg poznatog nogometaša
KORONAVIRUS
Najdetaljnija analiza vodećeg hrvatskog znanstvenika: Kako živjeti s Covidom-19?
 • Avatar messerschmidt
  messerschmidt:

  Koliko od upisanih završi fakultet?

 • Avatar mokrice
  mokrice:

  Pitanje je koliko su navedene činjenice točne. Srednjoškolski sustav nije transparentan, te je sramotno neutemeljeno reklamirati jednu školu.

 • helgin@hogar:

  daj smanjite dozivljaje sa reklamom! upisati medicinu, povijest, ili zavrsiti strojarstvo u zg je puno teze nego upisati na harvardu 'pcelarstvo' i zavrsit ga ako imas para!