Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAKO SE TO RADI

Učenici predstavili solarne automobili - 'Ne treba čekati kurikularnu reformu, ovo je reforma na djelu!'

solarni
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/17
11.06.2016.
u 12:53

Ne treba čekati kurikularnu reformu, ovo je reforma na djelu

Ne treba čekati kurikularnu reformu, ovo je reforma na djelu - kazuje nam profesor Ivan Laškarin iz Strukovne škole Gospić čiji su učenici i ove godine pripremili solarni automobil za 4. utrku takvih automobila u Sisku, koja je održana ove subote. "Nismo koristili lanjsko već smo pripremili skroz novo vozilo. Na njegovoj izradi sudjelovali su svi učenici strojarskog i elektro usmjerenja. Varili su kosntrukciju, sklapali panele i elektroniku. I sve to na praktičnoj nastavi", dodaje Ivan.

– Sustav i država svakako treba to pratiti, ovako je sve prepušteno individualcima u pojedinoj školi. A troškovi su veliki, treba kupiti opremu, alate, materijal - kazuje nam Laškarin.

Ukupno je 17 vozila sudjelovalo, a ove godine na sisačku utrku stigle su i ekipe iz Slovenije i Francuske. Jedinstveni je to događaj u ovom dijelu Europe jer su vozila isključivo izrađena u srednjim školama.

Od samog početka sa svojim vozilom, kojeg iz godine u godinu dorađuju, sudjeluje i Tehnička škola iz Kutine.

– Učenici su iznimno zainteresirani za ovakvu nastavu i ovaj projekt. Radi se nešto konkretno i moderno. A da ne govorim što to iskustvo znači učenicima na tržištu rada. U svakom slučaju to je puno bolje nego nastavni plan i program iz 90-ih – kazuje nam Ivan Josipović, mentor kutinske ekipe.

Na današnjoj utrci sudjelovale su Srednja škola Slunj, Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar, Školski centar Krško-Sevnice, Tehnička škola Kutina, Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška, Srednja škola Novska, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Obrtnička i tehnička škola Ogulin,Tehnička škola Sisak, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, Polytech Clermont – Ferrand Francuska, Strukovna škola Gospić i Elektrotehnički fakultet Osijek.

U slobodnom stilu slavili su Francuzi. U zadanom stilu pobjednička je ekipa Školskog centra krško-Sevnice, druga je Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka a treći su učenici Srednje škole Slunj.

Komentara 4

Avatar slaven00
slaven00
14:02 11.06.2016.

Svaka cast ucenicima i profesorima.

Avatar Rumpelstiltskin
Rumpelstiltskin
17:07 11.06.2016.

to sene prizna , auto nije antifašistički , ima crveno bijele kockice a to znači samo jedno , auto je ustaški " z d s " , auto je ustaški " z d s "

Avatar Ironman0105
Ironman0105
20:50 11.06.2016.

naravno da treba cekati kurikularnu reformu, da ovakvi "novinati" ne pisu u naslovu "ucenici predstavili solarne automobili". Mozda je doticni iz sumadije(ne bi me zacudilo) pa govori kao i cijela njegova obitelj vec stoljecima, no takvo nesto nije prihvatljivo u nasem dnevnom tisku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije