Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budući istraživač iz Beravaca

S četiri godine čitao je Bibliju, sa 17 osvaja naslove prvaka

Borna Šimić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
03.07.2016.
u 19:17

Borna Šimić državni je prvak iz informatike i engleskog, osvojio je treće mjesto u matematici i u učenju uživa

Predivan je osjećaj pobijediti na državnom natjecanju, pogotovo što se to dogodilo iz informatike i engleskog, za koje se nisam toliko pripremao.

Žao mi je samo što nisam otišao na međunarodno natjecanje – kaže Borna Šimić (17).

Cijelo selo ponosno

Osim već spomenutih naslova hrvatskog prvaka, taj svestrani učenik 2. razreda brodske gimnazije osvojio je i treću nagradu iz matematike, a među prvih osam ugurao se i iz kemije te astronomije. Raspored natjecanja bio je jako zgusnut, sva su održana u manje od dva mjeseca. Srećom, razrednica je imala razumijevanja. Dopustila mu je izostanke i nekim danima kada nije bio na natjecanju. Ipak, Borna nije posve zadovoljan. Žao mu je što nije bio još bolji iz svojih omiljenih predmeta – kemije, gdje su ga od nagrade dijelila samo dva boda, te matematike. – Matematika je poseban slučaj. Vježbao sam je cijelu godinu i riješio više od 700 zadataka. Znalo se dogoditi i da usred noći ustanem iz kreveta kako bih ispravio neku pogešku – ističe Borna.

Dok se njegovi vršnjaci budu kupali, mladi će genijalac ovo ljeto raditi u kampovima iz astrononije i matematike u Višnjanu i Novom Vinodolskom. Ipak, nije tužan – čekaju ga odlična ekipa i istraživački rad koje će mu koristiti na budućem studiju. Već razmišlja o Sveučilištu u Bonnu. Dobro govori njemački jezik, iako je upravo njemački jedan od tri predmeta iz kojih nije bio odličan, nego vrlo dobar. Na pitanje je li razočarana tim četvorkama, Bornina se majka Dunja nasmijala.

– Ma kakvi, super je... Ponosim se njime, ne samo ja, nego cijelo selo. Drago mi je što ga ispiti nimalo ne opterećuju. Naprotiv, doživljava ih kao igru i zadovoljstvo – kaže Bornina mama. Baka Đurđa, pak, dodaje da je Borna već u dobi od četiri godine pročitao cijelu Bibliju. Oduševljena je njegovim znanjem, iako joj ono, kaže, ponekad stvara probleme. – Dok smo gledali Milijunaša, Borna je znao odgovore na sva pitanja pa mi je time oduzeo draž neizvjesnosti. Nagovaramo ga da se prijavi za Potjeru, iako bi on tamo trebao biti lovac – kaže smijući se baka Đurđa.

Slobodno vrijeme

Bornini uspjesi dobivaju dodatno na snazi uzme li se u obzir da u školu svaki dan putuje iz 40 km udaljenih Beravaca, pa mu ostaje malo slobodnog vremena. Koristi ga za vožnju biciklom i surfanje internetom, jer je od svoje omiljene zabave morao odustati. Riječ je o gađanju lukom i strijelom.

– Ne mogu više pronaći strelice. Prije sam ih kupovao na tržnici u Đakovu i u jednoj trgovini u Brodu, ali sada je zatvorena.      

Komentara 4

MA
matildica
20:06 03.07.2016.

da dubokoumno čitanje i promišljanje biblije svaka čast mladome genijalcu samo da još ovaj novinar ima barem mrvicu njegovog itelekta

DU
Deleted user
20:20 03.07.2016.

Važno je krenuti s čitanjem biblije, potom sve nekak lakše ide, posebno u Hrvatskoj

Avatar slaven0
slaven0
00:06 04.07.2016.

Borna, ima strelica na eBayu vjerojatno, prosurfaj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije