Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR VEČERNJEG LISTA I POSLOVNOG DNEVNIKA

Od 2016. godine biramo najuspješnije gospodarstvenike i gospodarske događaje koji Hrvatsku mijenjaju nabolje

Gospodarstvenik godine
Foto: PIXSELL
1/5
30.08.2023.
u 13:34

Odlike najboljih su izvornost u poslovanju, odlični poslovni rezultati, uspješni investicijski projekti, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh

Gospodarstvenici kao promotori izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata, iako često u negativnom i nepoticajnom okruženju, važan su element koji pokreće mnoge promjene u društvu i politici jedne zemlje. Večernji list i Poslovni dnevnik kao najrelevantniji i najutjecajniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, svjesni svoje uloge u društvu, 2016. godine pokrenuli su izbor gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine. Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a time i radnih mjesta, želi se stvoriti novi pogled na društvena zbivanja u Hrvatskoj i usmjeriti pozornost javnosti na izvrsnost. Gospodarski uspjesi velikih i na tržištu dokazanih poslovnih sustava poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te u konačnici i poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku.

Titule gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine dodjeljuju se u četiri kategorije: gospodarstvenik godine prema izboru žirija, gospodarstvenik godine prema izboru čitatelja, gospodarski događaj po izboru žirija i gospodarski događaj po izboru čitatelja.

Žiri koji odlučuje o nominacijama i izboru sastavljen je od renomiranih novinara i urednika, dekana ekonomskih fakulteta, predstavnika strukovnih udruga te vodećih ekonomskih stručnjaka i znanstvenika. Pri nominaciji i izboru žiri vodi računa o pet osnovnih kriterija: izvrsnosti u poslovanju, natprosječnim poslovnim rezultatima, uspješnom investicijskom projektu, otvaranju novih radnih mjesta te o izvoznom uspjehu. Žiri, koji kroz cijelu godinu prati tko su gospodarstvenici i gospodarski događaji koji mijenjaju Hrvatsku na bolje, nominira pet najboljih gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja, koji će biti ponuđeni na glasanje čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

VEZANI ČLANCI: 

Titulu gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine osvajaju najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili pojava presudno i na pozitivan način utječu na gospodarska kretanja u Hrvatskoj, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

Dosadašnje titule

Na prvom izboru 2016. kao gospodarstvenik godine po izboru čitatelja i žirija proglašen je Ante Vlahović, a rast BDP-a bio je gospodarski događaj po izboru čitatelja i žirija.

Sljedeće 2017. godine Mate Rimac proglašen je za gospodarstvenika godine prema izboru žirija, dok je po izboru čitatelja tu titulu uzeo Željko Kukurin. Gospodarski događaj 2017., godine prema izboru žirija je donošenje i provedba Zakona o postupku izvanredne uprave (tzv. lex Agrokor), prema izboru čitatelja odobrenje EU sredstava za Pelješki most.

Žiri je za gospodarstvenika 2018. godine proglasio Antu Vlahovića, a čitatelji su odabrali Marina Pucara. Nagodba vjerovnika u Agrokoru gospodarski je događaj 2018. godine po izboru žirija, a početak gradnje Pelješkog mosta gospodarski je događaj po izboru čitatelja.

Mate Rimac gospodarstvenik je 2019. godine prema izboru čitatelja i žirija, dok je javna ponuda dionica Infobipa gospodarski događaj po izboru žirija. Zaključenje aranžmana novog financiranja Fortenova grupe gospodarski je događaj 2019. godine po izboru čitatelja.

Izazovne 2020. godine titulu gospodarstvenika godine po izboru žirija uzeli su Alan Sumina i Zoran Vučinić iz Nanobita, a za gospodarstvenika godine po izboru čitatelja proglašeni su Silvijo Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić iz Infobipa. Za gospodarski događaj 2020. godine po izboru žirija proglašene su državne potpore za očuvanje radnih mjesta, a prodaja udjela u tvrtki Nanobit proglašena je za gospodarski događaj godine po izboru čitatelja.

Titulu gospodarstvenika 2021. godine prema izboru žirija uzeo je Mate Rimac, a Fabris Peruško uzeo je titulu gospodarstvenika prema izboru čitatelja. Gospodarskim događajem 2021. godine prema izboru žirija proglašen je rezultati turističke sezone, a prema izboru čitatelja proglašen je rast robnog izvoza i industrije.

Gospodarstvenik 2022. godine prema izboru žirija je Pavo Vujnovac, a prema izboru čitatelja Nikola Dujmović, dok je konačna odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu proglašena za gospodarski događaj po izboru i čitatelja i žirija.

A to će uzeti titulu gospodarstvenika 2023. godine te koji će događaj biti gospodarski događaj godine, tek ćemo saznati. I vi svojim glasovima odlučujete o izboru gospodarstvenika i gospodarskog događaja stoga sve aktualnosti pratite na portalu vecernji.hr, tiskanom izdanju Večernjeg lista i našim društvenim mrežama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije